- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Бенјамин Нетанијаху и Џозеф Бајден - Sputnik Србија

УЖИВО Нетанијаху захвалио САД на уложеном вету на резолуцију којом се позива на прекид ватре

Пратите нас
Сукоб израелске војске и Хамаса ушао је у 64. дан. Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) изводе операције у Кан Јунису. Сједињене Америчке Државе уложиле су вето на предлог резолуције о прекиду ватре у Појасу Газе. Огласила се Русија која је поручила да је том одлуком Америка изрекла смртну казну хиљадама цивила.
Палестински премијер Мухамед Штајех изјавио је да циљ Израела да у потпуности порази Хамас није реалан.
Израелски борбени авиони су током ноћи погодили бројне положаје Хезболаха у Либану, саопштила је израелска војска.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:23 09.12.2023
Нетанијаху захвалио САД на уложеном вету на резолуцију којом се позива на прекид ватре
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху захвалио је САД због тога што су уложиле вето на предложену резолуцију Савета безбедности Уједињених нација којом се позива на прекид ватре у Гази.
Поздрављајући америчку позицију као „тачну“, Нетанијаху у саопштењу каже да и друге земље морају да схвате да је немогуће истовремено подржавати елиминацију Хамаса с једне, а с друге стране позивати на прекид ватре. Нетанијаху је закључио да ће Израел наставити да ради на, како каже, елиминацији Хамаса и постизања других ратних циљева.
20:06 09.12.2023
Лондонска полиција саопштила је да је ухапсила 13 особа за време митинга подршке Палестини на коме се окупило више хиљада људи. Како се наводи, те особе су ухапшене због увредљивих плаката, али и због других кривичних дела, укључујући и поседовање наркотика, као и због ремећења јавног реда.
20:06 09.12.2023
20:04 09.12.2023
16:48 09.12.2023
Израелска војска позвала цивиле да хитно напусте подручје Кан Јуниса
Израелска војска упутила је палестинским цивилима хитан апел да, због жестоких борби које се воде у и око града Кан Јуниса, на југу Појаса Газе, напусте већи део тог подручја.
Становницима четврти Ал-Катиба, Ал Махата и онима центру Кан Јуниса, портпарол ИДФ за арапске медије Авихај Адраи упутио је путем друштвених мрежа хитан апел да се евакуишу.
"Позивамо вас да хитно напустите место где се налазите и кренете према познатим склоништима западно од Кан Јуниса", рекао је Адраи у објави и навео пет блокова са мапе коју је ИДФ објавила.
16:10 09.12.2023
14:06 09.12.2023
УН: Тестира се нови систем инспекције помоц́и за Газу, прелаз и даље затворен
Нови систем инспекције помоћи која треба да буде испоручена Гази на прелазу Керем Шалом, се тестира, али напори да се добије дозвола за улазак камиона преко њега још увек трају, рекао је високи званичник Уједињених нација данас Ројтерсу.
По новом систему, камиони би долазили на прелаз Керем Шалом, који се налази на граници између Израела, Газе и Египта, по први пут из Јордана, пре уласка у Газу из Рафе, удаљеној око 3 километара.
Међутим, Карл Скау, заменик извршног директора Светског програма за храну УН, рекао је да би требало обезбедити да камиони у Газу уђу директно преко Керема Шалома како би се ублажила све гора ситуација у енклави.
"Ми смо унапред напунили наше интерне ресурсе тако да смо у Египту и Јордану обезбедили довољно хране која би могла бити допремљена за милион људи месечно. Спремни смо. Камиони су спремни за покрет“, рекао је Скау, додајући да је ситуација у Гази све хаотичнија.
"Поставља се питање докле ово може да траје, јер хуманитарна операција пропада", рекао је Скау додајући да половина становништва гладује, а девет од 10 људи нема шта да једе сваког дана.
13:30 09.12.2023
Абас: САД након вета у УН постали саучесници у израелским ратним злочинима
Председник Палестинске управе Махмуд Абас изјавио је да је вето Сједињених Америчких Држава на резолуцију Савета безбедности УН којом се захтева хуманитарни прекид ватре у Гази, Американце учинио саучесницима у ономе што је описао као ратне злочине против Палестинаца.
"Председник је описао америчку позицију као агресивну и неморалну, као флагрантно кршење свих хуманитарних принципа и вредности, и сматра САД одговорним за крвопролиће палестинске деце, жена и стараца у Појасу Газе", наводи се у саопштењу Абасове канцеларија.
Он је потез САД у Савету безбедности УН приписао америчкој "срамној политици која подржава (израелску) окупацију и бруталну агресију Израела на палестински народ", пренела је палестинска агенција ВАФА.
"Та политика САД их чини саучесницима у злочинима геноцида, етничког чишћења и ратних злочина које су израелске окупационе снаге починиле над Палестинцима у Гази, на Западној обали и Јерусалиму", рекао је Абас.
Он је упозорио да је таква политика "постала опасна за свет, представљајући претњу међународном миру и безбедности".
Абас је нагласио да ће држава Палестина заузети чврст став у одговору на развој догађаја.
12:26 09.12.2023
Предсдник Русије Владимир Путин и председник Египта Абдел Фатах ал Сиси - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2023
РУСИЈА
Путин и Ел-Сиси о ситуацију у Гази: Решење само уз признање палестинске државе
11:46 09.12.2023
Иран упозорио УН на претњу од неконтролисане експлозије ситуације на Блиском истоку после америчког вета
Иран је упозорио генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша на претњу од "неконтролисане експлозије" ситуације на Блиском истоку, након што су Сједињене Државе ставиле вето на резолуцију Савета безбедности УН која позива на прекид ватре у Појасу Газе.
"Све док Америка подржава злочине ционистичког режима и наставак рата, постоји могућност неконтролисане експлозије ситуације у региону", рекао је министар спољних послова Ирана Хосеин Амир Абдолахиан током телефонског разговора са Гутерешом, саопштило је иранско министарство.
Абдолахаин је похвалио одлуку генералног секретара да се позове на члан 99 Повеље Уједињених нација, оценивши је као "храбру акцију за одржавање међународног мира и безбедности", преноси Тајмс оф Израел.
Министар спољних послова Израела Ели Коен оптужио је Гутереша да се "сврстао на страну Хамаса у позиву на прекид ватре у Појасу Газе".
11:43 09.12.2023
Израел бомбардовао делове Газе где је цивилима речено да се евакуишу
Израелски ратни авиони протекле ноћи су наставили бомбардовање Појаса Газе, чак и оних делова на југу те енклаве, где је палестинским цивилима раније поручила да се евакуишу, јавља АП.
Израелска војска (ИДФ) саопштила је да су њене трупе откриле и уништиле велику мрежу тунела у четврти Шехијаја, у Гази.
У истом делу града примећен је одређени број Хамасових оперативаца са противтенковским пројектилима, након чега су милитанти убијени у ваздушном нападу, преноси Тајмс оф Израел.
Према тврдњама ИДФ-а, пета резервна пешадијска бригада нашла се под ватром Хамасових бораца, који су пуцали са кровова школе и џамије.
Израелска морнарица је у току ноћи извела ударе у Појасу Газе, у којима је погођена зграда где су се наводно крили милитанти Хамаса, као и друге локације коришћене од стране терористичке групе, наводи ИДФ.
11:41 09.12.2023
Нацрт резолуције у којем се захтева да Израел штити медицинске тимове предат СЗО
Седамнаест земаља чланица и Палестина, која има посебан статус у оквиру Светске здравствене организације (СЗО), предали су тој организацији нацрт резолуције у којем се захтева да Израел поштује обавезе када је реч о заштити медицинских и хуманитарних тимова у Појасу Газе.
У нацрту резолуције Израел се позива да "обезбеди поштовање и заштиту за све медицинске и хуманитарне раднике", преноси палестинска агенција ВАФА.
Апелује се на међународну заједницу да обезбеди довољно финансијских средстава за обнову здравственог система у Гази, у сарадњи са СЗО и Уједињеним нацијама и указује на ризике које представљају присуство хиљада тела која су још испод рушевина, као и лоши хигијенски услови и претрпаност склоништа у Појасу Газе.
Међу државама које су поднеле нацрт резолуције СЗО су блискоисточне и већински муслиманске земље, али и Кина и Боливија, наводи агенција.
10:01 09.12.2023
Групе за људска права осудиле САД због вета на резолуцију о прекиду ватре у Гази
Међународне групе за људска права Амнести интернешенал и Хјуман рајтс воч осудиле су Сједињене Америчке Државе због улагања вета на резолуцију Уједињених нација о прекиду ватре у Појасу Газе.
Генерална секретарка Амнести интернешнала Ањез Каламар рекла је да вето "морално неодбрањив", те да су САД показале "занемаривање" живота цивила и хуманитарне катастрофе у Гази, преноси Гардијан.
Каламар је оценила да је, искористивши своје право вета, Америка подрила кредибилитет и способност Уједињених нација да обезбеди међународни мир и безбедност.
Према њеним речима, САД су, као једина држава која је гласала против прекида ватре, изоловане од остатка света, као и од великог дела америчке популације.
Хјуман рајт воч је оценио да САД "ризикују саучесништво у ратним злочинима" тиме што су уложиле вето на резолуцију УН.
"Наставком давања оружја Израелу, као и обезбеђивањем дипломатског покрића док Израел чини злочине, укључујући и колективно кажњавање палестинског цивилног становништва у Гази, САД ризикују саучесништво у ратним злочинима", сматра Хјуман рајтс воч.
09:45 09.12.2023
09:07 09.12.2023
Штајех: Израел не може да порази Хамас
Палестински премијер Мухамед Штајех изјавио је да циљ Израела да у потпуности порази Хамас није реалан.
Говорећи за Блумберг у својој канцеларији на Западној обали, палестински премијер је рекао да би по његовом мишљењу најбољи исход сукоба који је почео 7. октобра био да Хамас постане млађи партнер у оквиру шире Палестинске ослободилачке организације (ПЛО), помажући у изградњи нове независне државе која обухвата Западну обалу, Газу и источни Јерусалим.
Хамас у потпуности одбацује Израел, али Штајех је сугерисао да би се то могло променити.
''Хамас пре 7. октобра је једна ствар, а после је друга ствар. Ако су спремни да постигну договор и прихвате политичку платформу ПЛО, онда ће бити простора за разговор. Палестинце не треба делити“, рекао је Штајех.
Штајех је навео да су министри у његовој влади више пута контактирали израелске колеге, али су били одбијени.
Према његовим речима, позитиван корак би био да Савет безбедности Уједињених нација прихвати државу Палестину као пуноправног члана, а не као посматрача.
Премијер Палестинске самоуправе ће овог викенда одлетети у Катар да затражи од Дохе да своју значајну финансијску подршку Хамасу последњих година пребаци на палестинске власти, дајући им више ресурса за постизање послератних циљева, пише Блумберг.
08:53 09.12.2023
Велика Британија саопштила разлоге уздржаности у СБ УН
Мисија Велике Британије при Уједињеним нацијама саопштила је да та земља не може да гласа о резолуцији о прекиду ватре у Гази која "не осуђује злочине које је Хамас починио над недужним израелским цивилима 7. октобра".
Саопштење је објављено након што је Велика Британија у петак била уздржана приликом гласања у СБ УН о резолуцији којом се позива на хитан прекид ватре у Појасу Газе.
Велика Британија је додала да је "озбиљно забринута" због хуманитарне ситуације у Гази и да смрт цивила и расељавање у Појасу Газе не могу бити настављени.
"Израел треба да буде у стању да се позабави претњом коју представља Хамас и то треба да уради на начин који поштује међународно хуманитарно право, тако да се такав напад никада више не би могао поновити", наведено је у саопштењу.
08:27 09.12.2023
ИДФ: Погођени бројни положаји Хезболаха у Либану
Израелски борбени авиони су током ноћи погодили бројне положаје Хезболаха у Либану, саопштиле су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ).
Међу погођеним циљевима било је неколико оперативних центара Хезболаха.
Израелска војска наводи и да је током ноћи идентификовала неколико пројектила испаљених из Либана на Израел. ИДФ није пријавио никакве жртве.
08:26 09.12.2023
07:28 09.12.2023
Израелска војска напала осматрачницу Хезболаха са посадом у Либану
Израелска војска је саопштила да је напала осматрачницу Хезболаха са посадом, у јужном Либану, као одговор на данашње нападе на граници.
Војска је навела и да је идентификовала групу оперативаца на месту лансирања противтенковских ракета, са које је раније извршен напад, преноси Тајмс оф Израел.
Израелска војска је саопштила да су та локација и оперативци погођени.
07:27 09.12.2023
Бомбардовање Газе - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2023
СВЕТ
САД ставиле вето на резолуцију у СБ УН о прекиду ватре у Гази, Русија послала оштру поруку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала