- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Блумберг“: ЕУ направила план за коришћење прихода од замрзнуте руске имовине

CC0 / unsplash / Застава ЕУ у Берлину, Немачка
Застава ЕУ у Берлину, Немачка - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2023
Пратите нас
Европска унија је разрадила шему за коришћење прихода од реинвестирања замрзнуте имовине Русије, које потом намерава да преусмери Кијеву, преноси „Блумберг“, позивајући се на нацрт одговарајућег документа Европске комисије.
У складу са предлогом, утврдило би се која средства ће бити коришћена у програму. Први корак након тога је утврђивање правца деловања.
„Након одбијања трошкова и плаћања националних пореза, добит ће бити јасно дефинисана и обрачуната у складу са основним капиталом и захтевима за управљање ризицима. То ће омогућити да се пребаце и кредитирају у буџет ЕУ у корист Украјине у каснијој фази“, наводи се у документу Европске комисије.
Према наводима агенције, предлози укључују препоруке „за заштиту организација које држе ту имовину од правних ризика и кривичног гоњења, као и ослобађање од одговорности централних депозитара хартија од вредности који држе мале суме“.
Други корак подразумева пренос нето прихода, добијених од замрзнутих средстава, у буџет ЕУ за период 2024-2027. године.
Према документу, Европска комисија намерава да прикупи око 15 милијарди евра до 2027. године од реинвестирања замрзнутих средстава Русије. Највећи део те имовине, 191 милијарда евра, блокиран је на међународној платформи „Јуроклир“ у Белгији која је већ од ње профитирала три милијарде евра за девет месеци ове године.
Упркос томе што Г7 подржава ту „неочекивану меру“ ЕУ, пише „Блумберг“, Европска унија постепено иде ка реализацији плана, без журбе, узимајући у обзир „забринутост Европске централне банке, Међународног монетарног фонда и неколико држава чланица уније“ у погледу правне и финансијске одрживости тих корака.
Притом, у документу Европске комисије „јасно се наводи да приходи од замрзнутих средстава не припадају Русији и нису њено власништво“, наводи „Блумберг“.
Подсећамо, министри спољних послова Г7 су раније у заједничком саопштењу наговестили да Г7 неће враћати Русији њена замрзнута средства све док Москва не пристане да плати одштету Кијеву.
Након почетка специјалне војне операције у Украјини, Европска унија и земље Г7 замрзле су скоро половину руских девизних резерви у износу од око 300 милијарди евра. Око 200 милијарди евра налази се у ЕУ, углавном на рачунима белгијске компаније „Euroclear“ – једне од највећих светских система клиринг система. Лидери ЕУ су у октобру прошле године наложили Европској комисији да припреми предлоге за коришћење замрзнутих средстава за финансирање обнове Украјине, али предлог од ЕК још увек није добијен. У Кремљу су саопштили да би доношење таквих одлука „представљало још један корак у кршењу свих правила и норми међународног права“.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2023
РУСИЈА
Захарова: Запад жели замрзнуту руску имовину због ситуације на Блиском истоку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала