Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Истражујемо: На кога да се кладите на изборима

© Sputnik / Лола ЂорђевићИзбори у Србији 2022.
Избори у Србији 2022. - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2023
Пратите нас
Савет политичког аналитичара Дејана Вука Станковића како да зарадите неки динар на изборној кладионици.
Како нас искуство учи, као и у претходних неколико изборних циклуса најтачније прогнозе резултата биле су кладионичарске квоте које су најприближније погађале проценте освојених гласова партија и коалиција. Тачније од свих предизборних истраживања јавног мњења.

Политички реализам кладионица

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић оцењује да су код кладионица улог паре, а не идеологија и зато ако кладионице не одмере снагу на прави начин – пословаће са губицима. Због тога контролишу штету добрим квотама и зато и дају најприближнију пројекцију пре самих избора, додаје Станковић.
Зато се дају мале квоте за фаворите на изборима или за то да ће да пређе цензус странка која је већ у парламенту, истиче Станковић.
„Што је ризик већи, што је резултат неочекиванији, то су веће квоте. Као и у фудбалу – што је тим слабији, ако направи изненађење тада ћете да зарадите паре. Мислим да се та дистрибуција ризика и новца прави равномерно и да је то испондерисано прилично добро. За букмејкере који праве ту пројекцију мислим да су прави политички реалисти. И ако тражите неку тачку у којој су кладионице корисне, онда су оне корисне за ту оријентацију аналитичарима, новинарима па можда и неким политичким стратезима.“
Наравно, питање је колико су људи при клађењу на политичке странке реални, јер, примера ради, гласач неке опције може да стави већи новац на бољи резултат своје опције пошто верује у њу, додаје Станковић.

Како зарадити на изборима

Кад би се кладио на резултате избора, Станковић би, како каже, одиграо више комбинација на готово сигурне изборне резултате и онда би кумулативно направио напредак.
„Одиграо бих по логици минималног губитка а не максималног добитка. Осам плус социјалисти, пет плус Бошко Обрадовић, пет плус Милош Јовановић, 15 плус Драган Ђилас и 40 плус СНС. На то бих, рецимо ставио неку пристојну суму јер мислим да бих кумулативно погодио све, и без обзира на ниске квоте појединачно, направио бих паре. Наравно, нећу се кладити, јер не волим да се кладим. Просто из принципа се нећу кладити“, закључио је Станковић.
РИК - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2023
СРБИЈА
ИЗБОРИ 2023 Коначан број бирача 6.500.666, број бирачких места 8.273
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала