- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Српски фудбал дотакао дно – од историјске прилике до епске бламаже

© Sputnik / Лола ЂорђевићФудбалери Црвене звезде
Фудбалери Црвене звезде - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2023
Пратите нас
Спуштена је завеса на групну фазу европских такмичења, у којима су се српски клубови провели ко боси по трњу! Сурово , болно и поражавајуће звучи да нису остварили ниједну победу, уз два ремија и чак 16 пораза! Последице ће се тек осетити у наредним сезонама, јер смо са 11. места на УЕФА листи клупских коефицијената, пали на 19. место...
Има ту и та нека гол-разлика, која црно на бело гласи: 15:50!
Какав болан судар са реалношћу. У сезони у којој је Србија имала историјску прилику да са два клуба заигра у Лиги шампиона, где је имала први пут директног учесника у елитном такмичењу – Црвену звезду, и ТСЦ који је кроз квалификације имао прилику да буде део елите, дошло се до тога да причамо о најгорој европској сезони икада!
Нажалост, то је у овом тренутку болна реалност и чињенично стање ствари, а српски клупски фудбал дотакао је дно. Горе, тешко да може. Гледамо у леђа Малти, Андори, Фарским острвима, Јерменији...
Учинак српских клубова на страни ове сезоне, Црвене звезде, Чукаричког и ТСЦ-а је 0-0-9! Када бисмо „премотали филм“ на почетак и отишли корак даље, односно узели у обзир и квалификације у којима су се нашли још Војводина и Партизан, а играли су их још Чукарички и ТСЦ, бројке су још бруталније!
Добро протрљајте очи, скор је 1-2-25 и то је вероватно најгори учинак неке европске земље икада. Једини тријумф уписао је Партизан против Сабаха и то је све! Хорор на страни гласи: 0-0-14!
Туга, јад и чемер!
Војводина је пала у оба меча са кипарским АПОЕЛ-ом, а лекције су очитане Чукаричком и ТСЦ-у, који су упркос поразима, завршили у групним фазама Лиге конференције и Лиге Европе.
Жарко Лазетић - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2023
СПОРТ
Матић о „школовању на Харварду“ – Лазетић искуство у Европи упоредио трком фиће и ферарија
Треба имати у виду да им је то било загарантовано. Клуб са севера Србије борио се за Лигу шампиона, страдао је од Браге (резултат двомеча 7:1) и завршио је у Лиги Европе, што је свакако успех, али се тамо лоше провео са само једним освојеним бодом, што је обезбедио реми са Олимпијакосом у Бачкој Тополи.
Чукарички је играо у плеј-офу Лига Европе, али је Олимпијакос био прејак и послао је „брђане“ у такмичење испод, односно Лигу конференције.
А тамо – шест утакмица и шест пораза! Ференцварош, Фиорентина и Генк, сладили су се победама над тимом са Бановог брда.
Највише се очекивало од Црвене звезде, која је у Лиги шампиона са тренером Бараком Бахаром најављивала да ће напасти друго или треће место, које гарантују клубу с Маракане да ће презимити у Еврппи.
Али, једно су жеље, а друго могућности и реалност. Сити је и са миксом другог и трећег тима однео бодове са стадиона „Рајко Митић“, однео је сва три и Лајпциг, док је једини бод суверени шампион Србије узео пред својим навијачима у двобоју са Јанг Бојсом (2:2). Премало и поражавајуће.
Преосталих пет мечева, фудбалери у црвено-белим дресовима су погнутих глава напуштали терен.
И као што смо већ поменули, последице епског бродолома на евроској сцени тек ће се осетити.
Јасно је да дуго нећемо имати шансу за два представника у Лиги шампиона, само остаје да се види на ком ће месту УЕФА клупске листе коефицијената завршити Србија и то ће јој одредити пут за наредне сезоне.
Оно што је познато јесте да су нас престили Чеси, Швајцарци, Аустријанци, Данци, Норвежани, Израелци, Грци и Украјинци.
Са 11. позиције Србија је (с)пала на 19. место, иза њега је Пољска.
Да није тужно, било би смешно, али то је, као што рекосмо, у овом тренутку сурова реалност стања српског клупског фудбала.
Фудбалска лопта - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2023
СПОРТ
Чукарички и ТСЦ комплетирали потоп српског фудбала у Европи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала