- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Ако стигну у Украјину, амерички Ф-16, ће горети као и „леопарди“

© AP Photo / Alik KepliczЛовци Ф-16
Ловци Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2023
Пратите нас
Испоруке ловаца Ф-16 неће променити ток руске специјалне војне операције. Уосталом, Русија има авионе-пресретаче као што су Су-35 и Миг-31, чији су радари далеко бољи од Ф-16. Руси имају и ракете много већег домета, а ако искористе своје авионе за рано упозорење А-50, онда ће моћи да „лове“ Ф-16, који ће горети у Украјини исто као и "леопарди".
Руски стручњаци истичу и да су авиони Ф-16, које ће Кијев добити од Холандије и Данске, инфериорнији од руских по маневарским способностима, док амерички војни експерти указују на то да Русија има моћан систем противваздушне одбране, па ће ловци Ф-16 обећани Украјини бити уништени убрзо након испоруке.
„Русија мора да се брани и не плашимо се пружимо отпор на агресивне акције НАТО-а, које ће у овом случају бити директне агресивне акције. Ако дође до таквих напада, Русија против НАТО-а неће водити војну операцију, већ рат у пуном обиму, јер ће се то тумачити као објава рата од стране НАТО-а... Да ли је то потребно Европи? Мислим да то народу не треба, али НАТО јастребови покушавају да распламсају овај рат. Ово што се данас дешава тумачим као тест наших слабости. Али већ смо показали да то код нас не пролази и да смо спремни да одговоримо“, каже Перенџијев.
Москва ће могуће полетање украјинских Ф-16 из база-чланица НАТО доживети као агресију и улазак тих земаља у директан сукоб са Русијом, а Москва ће бити приморана да предузме мере одмазде, упозоравају руски војни експерти. Ти амерички борбени авиони постаће легитимна мета за руске снаге.
Постоје мишљења да би у условима значајног уништења аеродрома у Украјини ловци Ф-16, пребачени украјинској војсци, могли да полећу из три европске земље које се граниче са Украјином, а чланице су НАТО-а.
„Спровођење агресије са територије Пољске, Румуније и Словачке уз помоћ ловаца Ф-16 ће, наравно, озбиљно погоршати ситуацију не само у зони специјалне војне операције, него, пре свега, у Европи. Наше дипломате су упозориле да ће се овакве агресивне акције сматрати као НАТО агресија на Руску Федерацију, а авиони који полете са тих аеродрома биће уништени“, каже руски експерт Александар Перенџијев.
Сједињене Државе су озбиљно увучене у сукоб у Украјини, а у то увлаче и своје савезнике који Кијеву испоручују оружје и муницију. Русија такве акције сматра учешћем у сукобу, а у тренутној ситуацији иде путем који јасно карактерише намере земље да заустави испоруку оружја на територију Украјине. Самим тим, свака пошиљка оружја је легитимна мета за руске снаге.
„Намеће се питање - да ли је НАТО спреман за директан сукоб са Русијом? Највиши лидери НАТО-а су више пута истицали да ће помоћи Украјини, али неће улазити у директан сукоб. Међутим, та помоћ већ прелази све ‘црвене линије’ и претвара се у рат против Русије“, истиче Перенџијев.
Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров упозорио је да су идеје о распоређивању авиона Ф-16, предвиђених за Украјину, у ваздухопловним базама у земљама НАТО – опасне.
Према његовим речима, идеја да се Ф-16 авиони сервисирају у НАТО земљама близу Украјине је „опасна идеја“. Како је навео, закључено је да у Украјини не постоје аеродроми који би били способни да сервисирају ове летелице, због квалитета писта и по опреми неопходној за сервисирање млазњака ових авиона.
Истовремено, додао је, ако САД и Велика Британија „желе да остану по страни, требало би да схвате да негде постоје границе које се не смеју прећи“.
© Sputnik / Pavel Bednyakov / Уђи у базу фотографијаИдеје о распоређивању авиона Ф-16, предвиђених за Украјину, у ваздухопловним базама у земљама НАТО су опасне, упозорио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2023
Идеје о распоређивању авиона Ф-16, предвиђених за Украјину, у ваздухопловним базама у земљама НАТО су опасне, упозорио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров

Ф-16 као претња у нуклеарној сфери

Ф-16 је вишенаменски борбени авион, а основни модел је наоружан ракетама типа „земља-земља“, „ваздух-земља“, као и противбродским пројектилима. Међутим, он може да носи нуклеарне бомбе Б61 и Б83 које имају снагу експлозије до 400 килотона. Поређења ради, америчка нуклеарна бомба бачена на Хирошиму имала је снагу од „само“ 15 килотона.
Ако се у Украјини појаве ловци Ф-16 који могу да носе нуклеарно оружје Москва ће то сматрати као претњу са Запада у нуклеарној сфери. На тај начин, САД и њихови сателити из НАТО-а стварају ризике од директног оружаног сукоба са Русијом што носи опасност од катастрофалних последица.
Имајући у виду чињеницу да је укупно произведено око пет хиљада авиона Ф-16, процене су да би Украјина могла да добије нешто више од 60 америчких ловаца. Међутим, да би се постигао ефекат на који Кијев рачуна било би потребно скоро 200-300 таквих авиона.
Москва је јасно ставила до знања да током борбених дејстава руски војници неће анализирати да ли је сваки конкретан авион тог типа опремљен нуклеарним оружјем или не.
Међутим, испорука Ф-16 Кијеву доноси и одређене проблеме. Прво, украјинска инфраструктура није у потпуности погодна, а велики број аеродрома са којих би такви авиони могли да полете је или недовољно опремљено или уништено. Друго, Украјина нема обучене пилоте који би могли да извршавају борбене задатке на Ф-16, мада део њих већ пролази обуку у НАТО земљама. Међутим, за то је потребно време. Експерти процењују да је за обуку пилота на Ф-16 потребно око годину дана, јер није довољно само знати управљати авионом Ф-16, већ управљати тим ловцем и у борбама. Због тога пилоте који ће управљати авионима Ф-16 испорученим Украјини чека дуг процес.
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је крајем прошлог месеца признао да испоруке Ф-16 Украјини суштински неће променити ситуацију на бојном пољу. Према његовим речима, рокови њихових испорука су непознати и зависиће од обуке пилота.
Амерички ловац Ф-16 Фалкон - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2023
Специјална операција у Украјини
Столтенберг: Ф-16 нису чудотворни лек - неће променити ништа у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала