- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски дипломата: Оружје предато Украјини може доспети у руке екстремиста

© AFP 2023 / ANATOLII STEPANOVУкрајински војници на немачком тенку "леопард 2А5"
Украјински војници на немачком тенку леопард 2А5 - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2023
Пратите нас
НАТО и ЕУ игноришу претњу да оружје предато Кијеву падне у руке екстремиста из Украјине и других земаља, изјавио је за Спутњик шеф руске делегације на преговорима у Бечу о војној безбедности и контроли наоружања Константин Гаврилов.
„Цео свет би се могао наћи на нишану западног оружја. Међутим, земље НАТО-а и Европске уније доследно игноришу претњу да савремено високопрецизно оружје падне у руке екстремиста и терориста не само у Украјини, већ и и ван њених граница, што је, с обзиром на високе ризике по међународну безбедност, једнако одобравању терористичких активности од стране западних земаља“, рекао је Гаврилов.
Гаврилов је са жаљењем констатовао да је Запад спреман да настави да заташкава ратне злочине својих кијевских штићеника, али ће истина пробити себи пут.
Он је додао и да се Русија залаже за хитне мере за сузбијање илегалног тока малокалибарског и лаког наоружања.
Како је навео, са почетком специјалне војне операције тема илегалне трговине оружјем постала је веома осетљива за западне саговорнике на Форуму ОЕБС-а за безбедносну сарадњу.
„Већ другу годину заредом они прекидају годишње састанке о управљању резервама малокалибарског и лаког наоружања, као и залихама конвенционалне муниције“, објаснио је саговорник агенције.
Гаврилов је подсетио да су од почетка специјалне војне операције западне земље предале Кијеву стотине хиљада јединица наоружања, војне технике и опреме вредне десетине милијарди америчких долара.
Руска делегација месецима је представљала западним државама-учесницама Форума непобитне фото и видео доказе о томе како украјински „дилери“ на даркнету продају испоручену војну технику у бесцење, додао је Гаврилов.
Како је навео, Запад ће се уверити да је финансирање и војно пумпање кијевског режима подухват осуђен на пропаст.
Заставе Украјине и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2023
Специјална операција у Украјини
Европски лидери позвали на продужавање војне помоћи Украјини
Према његовом мишљењу, криза на Блиском истоку ће утицати на испоруке оружја Кијеву.
Он је подсетио да је 2019. године америчка аналитичка корпорација РАНД (унета у регистар организација чије су активности у Русији препознате као непожељне) предложила је „преоптерећење“ Русије, заоштравајући све сукобе који захтевају њено директно мешање.
„И шта видимо четири године касније? Американци истовремено морају да се носе са кијевским режимом који тоне, реагују на блискоисточну ескалацију, задржавају пажњу на азијско-пацифичком региону, као и да формирају став о променама у спољној политици Венецуеле“, истакао је Гаврилов.
Дипломата је додао да Американци више не могу да се ослањају ни на европске елите.
„Не само да су неспособни да доносе самосталне одлуке, већ су испразнили национална складишта муниције да би напумпали Оружане снаге Украјине. Одавде можемо закључити да ће ова констелација догађаја утицати на испоруке оружја Украјини. На крају крајева, Американцима је ипак Израел ближи“, закључио је Гаврилов.
Русија је раније упутила протестну ноту земљама НАТО-а због испорука оружја Украјини. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију. Министарство спољних послова Русије саопштило је да се земље НАТО-а „играју ватром“ испоручивањем оружја Украјини.
Први руски брод Црноморске флоте Орск упловио је у луку Бердјанска  - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2023
РУСИЈА
Москва је упозоравала: Западно оружје које се испоручује Украјини шири се по целом свету
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала