- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Израелски тенкови у Појасу Газе - Sputnik Србија

УЖИВО Поново одложено гласање у Савету безбедности УН о Гази; У Каиру преговори о новом примирју

Пратите нас
Сукоб израелске војске и Хамаса ушао у 75. дан. Медији преносе да су у Каиру у току преговори о новом примирју у Појасу Газе и да се разматра неколико опција. На северу Јемена је у току општа мобилизација за слање бораца у Појас Газе. Поново одложено гласање у Савету безбедности УН о Гази.
Израел је спреман да паузира са нападима на Газу у замену за ослобађање талаца, али је рано рећи да ли постоји договор, каже амбасадор Израела у САД Мајкл Херцог. Гласање у СБ УН о нацрту резолуције о прекиду ватре у Појасу Газе поново је одложено како би се избегао амерички вето.
Поједини медији су објавили да је Израел предложио Хамасу седмодневни прекид ватре у замену за ослобађање талаца. Други пак тврде да нема ни говора о примирју, чему у прилог говори изјава члана Хамасовог политичког бироа Газија Хамада, који је рекао да "неки људи" траже кратке паузе у борбама од неколико дана или недеља, али је истакао да то није у интересу Хамаса и Палестинаца.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:28 20.12.2023
Обале Црвеног мора код Јемена - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2023
СВЕТ
Извозници разматрају опције транспорта док трају напади Хута у Црвеном мору
19:58 20.12.2023
Од почетка сукоба у Појасу Газе, 7. октобра, у израелском бомбардовању палестинске енклаве убијено је 20.000 људи, од чега 8.000 деце и 6.200 жена, саопштиле су палестинске власти.
Више од 52.000 људи је рањено, док се око 6.700 особа воде као нестале. Уништено је 308.000 стамбених јединица, од тога 53.000 у потпуности и 255.000 делимично, пренела је „Ал Џазира“.
19:22 20.12.2023
Поново одложено гласање у СБ УН о Гази
На захтев САД поново је одложено гласање у Савету безбедности Уједињених нација о предлогу резолуције којом се настоји повећање помоћи Појасу Газе и захтева од УН да преузме надгледање над хуманитарним испорукама у палестинској енклави, јавио је Ројтерс, позивајући се на неименоване дипломате.
Седница Савета безбедности Уједињених нација, на којој је требало да се гласа о нацрту резолуције о Гази, одложена је и у уторак како би се избегао амерички вето.
Дипломата УН упознат са преговорима, рекао је Ројтерсу да су разговори у току и да је потребно још времена, а да исхитрено гласање не би донело позитиван исход.
19:16 20.12.2023
Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да не очекује ускоро постизање споразума између Израела и Хамаса о ослобађају талаца у Појасу Газе.
„Трудимо се“, рекао је Бајден новинарима током посете Милвокију.
19:03 20.12.2023
Бела кућа је саопштила да се воде веома озбиљне расправе о хуманитарној паузи у Гази и ослобађању талаца између Израела и Хамаса.
„Ово су веома озбиљне расправе и преговори. Надамо се да ће они негде водити“, рекао је портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби новинарима.
18:37 20.12.2023
Амерички државни секретар Ентони Блинкен саопштио је да САД желе да наставе преговоре у Савета безбедности УН око резолуције која се односи на прекид ватре у Појасу Газе и достављање помоћи у палестинску енклаву.
„Настављамо да интензивно и конструктивно сарађујемо са низом земаља како бисмо покушали да решимо нека од отворених питања у овој резолуцији Савета безбедности“, навео је Блинкен на годишњој конференцији за новинаре.
САД сматрају да Израел има обавезу да елиминише претњу коју представљају припадници Хамаса, а да истовремено минимизира цивилне жртве у Појасу Газе, рекао је Блинкен.
Блинкен је навео да САД желе да се сукоб Израела и Хамас заустави што је пре могуће, додајући да ће то бити приоритет Бајденове администрације у наредној години.
18:09 20.12.2023
Нови удари по положајима Хезболаха
Израелска војска саопштила је да је извела нови талас ваздушних удара по положајима Хезболаха на југу Либана.
Гађани су, између осталог, командни центар и складиште оружја либанског покрета.
17:51 20.12.2023
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган поново је осудио неуспех Запада да заустави нападе Израела на Газу, истичући да је „срамота за човечанство да је толико истакнутих држава немоћно пред израелским бруталним нападима“.
„Историја ће судити одговорнима за изазивање ових ужасних сцена, онима који су покушали да то легитимизују и онима који су пред тим затварали очи“, рекао је Ердоган на церемонији доделе председничких награда за културу и уметност у Анкари.
Ердоган је изразио наду да ће 2024. бити година када ће „насилници добити казну коју заслужују, док ће ране потлачених бити зацељене“, пренео је портал „TRT world“.
17:09 20.12.2023
Нетанијаху: Рат се наставља до уништења Хамаса
Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху поручио је да ће се рат у Појасу Газе наставити све док Хамас не буде уништен и таоци у Појасу Газе не буду ослобођени.
„Наставиће се до победе, док сви циљеви не буду испуњени: уништење Хамаса, ослобађање талаца и уклањање опасности у Гази“, рекао је Нетанијаху и додао да је свако ко мисли да ће се Израел зауставити „изгубио контакт са реалношћу“.
Према његовим речима, Израел напада Хамас „пакленом ватром“.
Нетанијаху је казао да се сви припадници Хамаса, од првог до последњег, суочавају са смрћу, наводећи да „имају само две опције — да се предају или умру“, пренео је „Тајмс оф Израел“.
16:41 20.12.2023
Порука лидера јеменских Хута Америци
Лидер јеменских Хута, Абдел Малек ел Хути, поручио је да ће његова група почети да испаљује пројектиле на америчке ратне бродове ако се Вашингтон и даље буде мешао у послове те групе или нападне Јемен.
Ел Хути је, у телевизијском обраћању, упозорио и друге земље да се не укључују у поморску мултинационалну операцију са САД на челу, покренуту раније ове недеље ради одвраћања напада Хута на бродове у Црвеном мору, пренела је „Ал Џазира“.
Он је истакао да Хути, уколико се САД буду додатно ангажовале по овом питању, „неће седети скрштених руку и гађаће пројектилима њихове војне бродове и интересе“.
16:31 20.12.2023
16:23 20.12.2023
Палестина се обратила Међународном кривичном суду због акција Израела у Гази
Палестина се обратила Међународном кривичном суду због акција Израела у Појасу Газе, изјави је за Спутњик палестински амбасадор у Бечу Салах Абдел Шафи.
„Сматрамо да сви ти злочини не треба да прођу некажњено. Зато Израел треба да буде позван на одговорност. С тим у вези поднели смо пријаве Међународном кривичном суду“, рекао је дипломата.
Он је прецизирао да су пријаве поднете пре три недеље.
16:13 20.12.2023
Област Рафе на југу Појаса Газе постала је најгушће насељено подручје у тој енклави, са стотинама хиљада интерно расељених људи који су смештени у изузетно претрпаним просторима и живе у тешким животним условима, навела је Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних питања.
„Процењује се да густина насељености сада прелази 12.000 људи по квадратном километру, што је четвороструко повећање пре ескалације“, навела је Канцеларија УН, пренела је „Ал Џазира“.
16:13 20.12.2023
Светски програм за храну Уједињених нација саопштио је да је, након вишенедељне координације, њихов први хуманитарни конвој ушао Газу из Јордана.
Додаје се да се у 46 камиона налази 750 тона хране за Палестинце у Појасу Газе.
15:46 20.12.2023
Израел жели да убрза испоруку помоћи Гази преко коридора са Кипра
Израел жели да убрза испоруку хуманитарне помоћи Гази преко поморског коридора са Кипра, јачајући стабилност у региону, изјавио је израелски министар спољних послова Ели Коен.
Он је рекао да ће израелски и кипарски технички тимови данас и сутра разматрати детаље иницијативе како би пошиљке помоћи из кипарске луке Ларнаке, удаљене око 385 километара од Газе, могле да почну што пре.
„Кипар и Израел, заједно са другим партнерима у региону, промовишу иницијативу за сигуран поморски коридор како би се олакшао трансфер хуманитарне помоћи у Газу на организован начин уз добру инспекцију", рекао је Коен након разговора са кипарским колегом Константиносом Комбосом.
14:39 20.12.2023
Најмање 66 одсто радних места изгубљено је у Гази од избијања сукоба између Израела и Хамаса у октобру, саопштила је Међународна организација рада и упозорила да би тај постотак могао да расте.
14:36 20.12.2023
МИП у Москви - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2023
РУСИЈА
Москва: Питање формирања палестинске државе решавати што пре
14:23 20.12.2023
14:17 20.12.2023
Газа шести пут без интернета и телефонских веза
Палестинска телекомуникациона компанија саопштила је да је због напада израелских снага настао потпуни прекид свих телекомуникационих и интернет услуга у Појасу Газе, шести пут од избијања сукоба 7. октобра, пренела је агенција Вафа.
Како се наводи, израелске снаге уништиле су агрегате који напајају главно одељење из Кан Јуниса, на југу Појаса Газе. Додаје се да је у бомбардовању оштећена главна тачка приступа интернету у Појасу Газе.
14:09 20.12.2023
Преговори у Каиру о новом примирју у Појасу Газе, разматра се неколико опција
У Египту су у току преговори о новом примирју у Појасу Газе, јавила је тв станица „Ашрак“, позивајући се на добро обавештене изворе.
„У Каиру су у току преговори са делегацијом Хамаса, разматра се неколико предлога о могућем примирју које би могло да траје седам дана“, наводи се у извештају.
Раније данас је објављено да је лидер Хамаса Исмаил Ханије допутовао у Каиро на састанак са египатским државним званичницима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала