- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Савет безбедности УН - Sputnik Србија

СБ УН усвојио резолуцију о Гази, Русија и САД биле уздржане

Пратите нас
Савет безбедности УН усвојио је ублажени текст резолуције о Појасу Газе, којом се позива на хитно убрзање испоруке помоћи цивилима у тој палестинској енклави, али из које је избачен позив за хитну обуставу непријатељстава између Израела и Хамаса. САД су претходно ставиле вето на руски амандман на нацрт резолуције у коме је предложен прекид ватре.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:23 22.12.2023
22:23 22.12.2023
Амбасадор Израела у УН: Фокус УН само на помоћ Газе, а не и на ослобађању талаца
Амбасадор Израела при Уједињеним нацијама Гилад Ердан критиковао је Савет безбедности УН после усвајања резолуције за Газу због одговора на напад Хамаса 7. октобра.
„Фокус УН само на механизме помоћи Гази је непотребан и одвојен од стварности – Израел већ дозвољава испоруку помоћи у потребном обиму“, рекао је Ердан.
Према његовим речима, УН је требало да се фокусира на хуманитарну кризу са таоцима које држи Хамас у Гази, пренеле су агенције
21:14 22.12.2023
Хамас назвао резолуцију УН неводољним кораком за помоћ Гази
Палестинска група Хамас издала је саопштење у којем се наводи да је усвојена резолуција Уједињених нација недовољан корак и да неће довољно помоћи при обезбеђивању довољне количине помоћи која је потребна становницима Појаса Газе.
„Током протеклих пет дана, америчка администрација је радила на томе да из текста избаци суштину ове резолуције и усвајање ове ублажене резолуције пркоси вољи међународне заједнице и Генералне скупштине УН када је у питању израелска агресија на наш беспомоћни палестински народ“, наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.
20:07 22.12.2023
Израелски министар спољних послова: Настављамо с борбама до ослобађања свих талаца
Израелски министар спољних послова Ели Коен изјавио је да ће Израел наставити са нападима на Појас Газе све до ослобађања свих талаца и елиминације Хамаса у Појасу Газе.
Он је додао и да ће Израел наставити да проверава сву хуманитарну помоћ која стиже у Газу из безбедносних разлога, преноси „Ал Џазира“.
Говорећи о резолуцији Савета безбедности УН која је вечерас усвојена, а којом се позива на хитно убрзање испоруке помоћи цивилима у тој палестинској енклави, али из које је избачен позив за хитну обуставу непријатељстава између Израела и Хамаса, он је рекао да таква одлука СБ УН наглашава потребу да се обезбеди да УН постану ефикасније у преносу хуманитарне помоћи и да се осигура да помоћ стигне на одредиште и не заврши у рукама Хамаса.
19:11 22.12.2023
Израелска војска на граници са Појасом Газе - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2023
РУСИЈА
Одбачен руски амандман о Гази: Шта се крије иза „лукавих фраза“ Америке?
18:49 22.12.2023
Либански премијер спреман да разоружа Хезболах, ако се Израел повуче
Либан је спреман да примени резолуцију УН која би помогла да се окончају прекогранични напади Хезболаха на Израел, ако се Израел такође повинује и повуче са спорних територија на планини Дов, брду Кфар Чуба и либанске стране села Гајар, изјавио је данас либански премијер Наџиб Микати.
Решење за тренутна прекогранична непријатељства је примена међународних резолуција, укључујући Резолуцију 1701, навео је Микати.
„Потпуно смо спремни да се посветимо њиховој примени, под условом да израелска страна учини исто и да се повуче са окупиране територије, у складу са међународним законима и резолуцијама“, додао је Микати, преноси „Тајмс оф Израел“.
На граници између Либана и Израела дошло је до ескалације размене ватре, углавном између ИДФ-а и терористичке групе Хезболах коју подржава Иран, откако је 7. октобра почео рат Израела и Хамаса.
Резолуцијом 1701 Савета безбедности УН, којом је окончан рат између Израела и Хезболаха 2006. године, позива се на уклањање наоружаног особља јужно од реке Литани у Либану, осим мировних снага УН и либанске војске и државних безбедносних снага.
18:37 22.12.2023
СБ УН усвојио резолуцију о Гази, САД гласале против амандмана Русије о прекиду ватре
Савет безбедности Уједињених нација усвојио је данас ублажени текст резолуције о Појасу Газе, којом се позива на хитно убрзање испоруке помоћи цивилима у тој палестинској енклави, али из које је избачен позив за хитну обуставу непријатељстава између Израела и Хамаса.
При гласању за ову резолуцију, 13 чланица је било за, док су САД и Русија биле уздржане, преносе агенције.
Сједињене Америчке Државе су претходно ставиле вето на руски амандман на нацрт резолуције Уједињених нација, у коме је Москва предложила прекид ватре у Појасу Газе.
Од 15 сталних чланица Савета безбедности УН, 10 је гласало за руски амандман, четири су остале уздржане, док су САД биле против, саопштено је на сајту УН.
18:00 22.12.2023
Израелски министар одбране: Лидер Хамаса ће се ускоро срести са цевима нашег оружја
Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је данас да се активности Израелских одбрамбених снага (ИДФ) настављају и да ће се лидер политичког крила палестинске групе Хамас ускоро суочити са цевима оружја Израела.
„На северу Појаса Газе, операција ИДФ постепено остварује постављене циљеве - разбијање батаљона Хамаса и елиминацију њихове подземне инфраструктуре“, рекао је Галант након састанка са челницима ИДФ, Шин Бета, Мосада и других представника одбране.
Он је навео да ИДФ делује у области Кан Јунис и јужно од Појаса Газе, а у будућности ће проширити операцију и на друга места, преноси „Тајмс оф Израел“.
„Једна ствар је јасна, Јахја Синвар сада чује израелске тенкове изнад себе, бомбе ваздухопловних снага и операције ИДФ. Ускоро ће се срести и са цевима наших пушака“, додао је Галант, пренео је Танјуг.
ИДФ верује да се Синвар 'крије под земљом у јужној Гази.
Израелски министар одбране Јоав Галант - Sputnik Србија
16:06 22.12.2023
Напетост између верника и израелских снага на уласку у џамију „АлАкса“
У Јерусалиму је данас дошло до напетости, јер су израелске снаге спречавале муслиманске вернике да уђу у џамију „АлАкса“ и употребиле сузавац у близини комплекса џамије како би их растерале.
Сукоби су се догодили у насељу Вади ал Јоз, у близини џамије, након што су се верници окупили како би присуствовали молитви која се одржава петком, а нису могли да уђу у „АлАксу“ 11. недељу заредом због ограничења које су увеле израелске снаге, пренела је палестинска агенција Вафа.
Израелске снаге су испалиле гумене метке и употребиле канистере сузавца како би растерале окупљене, што је довело до многих случајева гушења, навели су локални извори. Употреба силе се проширила и на новинаре који су пратили догађај, а израелске снаге су их протерале с лица места, пренео је Танјуг.
Због строгих војних мера које су увеле израелске власти, само 12.000 верника успело је да уђе у џамију „Ал Акса“.
Џамија Ал Акса у Јерусалиму - Sputnik Србија
16:00 22.12.2023
14:32 22.12.2023
14:23 22.12.2023
Хезболах: 121 оперативац убијен у размени ватре са ИДФ
Хезболах је саопштио да је 121 оперативац те групе убијен откако су започели напади на север Израела у октобру, преноси Тајмс оф Израел.
Израел је изводио нападе на циљеве Хезболаха у Либану, а Хезболах је преузео одговорност за више напада на израелске снаге од почетка рата Хамаса и Израела.
13:09 22.12.2023
Председник Палестине Махмуд Абас и председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2023
РУСИЈА
Путин и Абас: Русија ће наставити да испоручује помоћ Појасу Газе
13:00 22.12.2023
Европска комисија: 118 милиона евра за подршку палестинским властима
Европска комисија (ЕК) саопштила је данас да је усвојила пакет помоћи у износу од 118 милиона евра за подршку палестинским властима.
ЕК наводи да је помоћ намењена за исплату плата и пензија државних службеника на окупираној Западној обали, социјална давања за угрожене породице и плаћање лечења у болницама у источном Јерусалиму.
Председница ЕК Урсула фон дер Лајен истакла је у саопштењу да је ЕУ спремна да настави да помаже палестинској управи на дужи рок, пренео је Ројтерс.
Фон дер Лајен је навела да ЕУ разматра средњорочни пакет за следећу годину који би допринео економској и политичкој стабилности Појаса Газе и Западне обале, када то дозволе услови на терену, као део ширих међународних напора да се успостави решење две државе.
ЕУ је за 2024. годину такође издвојила 125 милиона евра хуманитарне помоћи за Палестинце у Појасу Газе.
12:30 22.12.2023
Медији: Израел бацио стотине бомби од 900 килограма на Појас Газе
Израел је у првих месец дана рата с Хамасом бацио стотине бомби тешких око 900 килограма на Појас Газе, од којих су многе биле у стању да погоде људе на удаљености више од 300 метара, показују анализе Си-Ен-Ен-а и компаније за вештачку интелигенцију Синтетик.
Сателитски снимци из првих месец дана рата између Израела и Хамаса откривају више од 500 кратера од израелских бомби пречника већих од 12 метара, које остављају бомбе тешке око 900 килограма.
Те бомбе су четири пута теже од највећих бомби које су САД бациле на Исламску државу у Мосулу у Ираку током рата против те екстремистичке групе.
Стручњаци за оружје и ратовање кажу да је широка употреба тешке муниције изазвала велики број жртава у Појасу Газе, посебно због тога што је палестинска енклава најгушће насељено подручје на свету.
"Употреба бомби од око 900 килограма у области густо насељеној као што је Газа значи да ће бити потребне деценије да се заједнице опораве", рекао је Џон Чепел, адвокат и правни сарадник у групи Сивик са седиштем у Вашингтону, која је фокусирана на минимизирање цивилних жртава у сукобима.
Израелски званичници тврде да је тешка муниција неопходна за елиминисање Хамаса, као и да Израел чини све што може да смањи број цивилних жртава.
11:37 22.12.2023
11:14 22.12.2023
Авијација израелске војске извела нападе на локације Хезболаха у Либану
Израелска војска (ИДФ) каже да су борбени авиони извели ваздушне нападе на низ локација Хезболаха у Либану, као одговор на ракетну ватру на северни Израел јутрос.
Наводи се да су мете напада „војне базе у којима су деловали чланови Хезболаха и друга инфраструктура“ која припада овој групи.
Око 20 ракета испаљено је из Либана на област Шомера на северу Израела, уз ракетну паљбу на друга подручја дуж границе. Хезболах је преузео одговорност за ракетну ватру на Шомеру.
10:20 22.12.2023
09:40 22.12.2023
Медији: Баражна паљба из Либана ка северном Израелу
Из Либана је испаљен бараж ракета ка северном Израелу, преноси Тајмс оф Израел.
Први извештаји говоре да је можда испаљено око 20 или више ракета, а за сада нема извештаја о повређенима или штети.
Постоје и извештаји о ударима израелске војске на мете у Либану, али ИДФ те наводе није потврдио.
08:55 22.12.2023
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала