- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Скуп подршке Израелу  - Sputnik Србија

УЖИВО Кабинет Нетанијахуа негира да је био планиран ''превентивни'' напад на Хезболах

Пратите нас
Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 78. дан. У израелским ударима на избеглички камп Џабалија, у северном делу Појаса Газе, десетине мртвих, јавља „Ал Џазира“. Израелскa војска бомбардовала циљеве у јужном Либану у близини касарне УН.
Савет безбедности УН усвојио је у петак ублажени текст резолуције о Појасу Газе, којом се позива на хитно убрзање испоруке помоћи цивилима у тој палестинској енклави, али из које је избачен позив за хитну обуставу непријатељстава између Израела и Хамаса.
При гласању за ову резолуцију, 13 чланица је било за, док су САД и Русија биле уздржане. САД су претходно ставиле вето на руски амандман на нацрт резолуције у коме је предложен прекид ватре.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:33 23.12.2023
Погођен командни центар Хезболаха као одговор на нападе из Либана
Израелски борбени авиони погодили су војни штаб Хезболаха у Либану као одговор на данашње нападе на северни Израел, укључујући и онај код Манаре у којем је један израелски војник рањен, саопштиле су израелске одбрамбене снаге.
Израелске снаге извеле су артиљерисјко гранатирање бројних области у близини границе, додаје се у саопштењу ИДФ које је пренео "Тајмс оф Израел".
Неколико пројектила испаљено је из Либана на области у северном Израелу, а ИДФ је саопштио да је погодио места са којих су лансирани.
22:27 23.12.2023
Бајден: Нисам од Нетанијахуа тражио прекид ватре
Амерички председник Џозеф Бајден рекао је да у данашњем телефонском разговору није од израелског премијера Бењамина Нетанијахуа затражио прекид ватре у Појасу Газе. "Имао сам дуг разговор са Нетанијахуом и то је био приватни разговор. Нисам тражио прекид ватре“, рекао је Бајден одговарајући на питање новинара.
Претходно је Бела кућа саопштила да су двојица лидера разговарала о развоју догађаја у рату између Израела и Хамаса. Из Нетанијахуовог кабинета је саопштено да је у данашњем разговору израелски премијер „изразио захвалност за позицију САД у Савету безбедности“. Нетанијаху је поновио да ćе Израел наставити рат "док се не остваре сви његови циљеви“, који укључују уништење Хамаса и повратак израелских талаца кући.
Савет безбедности Уједињених нација усвојио је у петак ублажени текст резолуције о Појасу Газе, којим се позива на хитно убрзање испоруке помоћи цивилима у тој палестинској енклави, али из које је избачен позив за "хитну обуставу непријатељстава" између Израела и Хамаса.
При гласању за ову резолуцију, 13 чланица је било за, док су САД и Русија биле уздржане, преноси АП. Сједињене Америчке Државе су претходно ставиле вето на руски амандман на нацрт резолуције Уједињених нација, у којем је Москва предложила прекид ватре у Појасу Газе. Од 15 сталних чланица Савета безбедности УН, 10 је гласало за руски амандман, четири су остале уздржане, док су САД биле против, наводи се у саопштењу објављеном на сајту УН.
О ревидираном документу преговарале су САД и Уједињени Арапски Емирати, као представник арапских нација.
21:16 23.12.2023
19:48 23.12.2023
Кабинет Нетанијахуа негира да је био планиран ''превентивни'' напад на Хезболах
Кабинет израелског премијера Бењамина Нетанијахуа сматра "нетачним" извештај "Вол стрит џурнала" у којем се тврди да је председник САД Џозеф Бајден одвратио Нетанијахуа да ''превентивно'' нападне Хезболах у Либану 11. октобра.
"Већ првог дана рата (против Хамаса 7. октобра), премијер Нетанијаху је одлучио да ће Израел прво радити на остварењу одлучујуће победе на југу, док ће истовремено одвратити напад на северу", наводи кабинет премијера, додајући да је "ту политику усвојила (ратна) влада", пренео је Тајмс оф израел.
Поред тога, у претходним извештајима се наводи да су министар одбране Јоав Галант и војни званичници хтели да нападну Хезболах пре него што се позабаве Хамасом, пратећи војну доктрину да ако се борите на два фронта, прво се суочавате са снажнијим непријатељем, али Нетанијаху је то одбацио, а придружио му се и министар из ратног кабинета Бени Ганц, који се тада управо придружио групи која је управљала ратом.
Вол стрит џурнала је, позивајући се на неименоване званичнике који су упознати са детаљима, навео да се Израел четири дана након Хамасовог масакра 7. октобра, спремао да превентивно нападне либански Хезболах, али да је председник САД Џозеф Бајден у последњем тренутку наговорио израелског премијера Бењамина Нетанијахуа да одустане од тог плана.
У извештају се наводи да је "Израел имао обавештајне податке, које су САД сматрале непоузданим, да се нападачи Хезболаха спремају да пређу границу у склопу вишеструког напада", пренео је Тајмс оф Израел.
"Израелски ратни авиони су били у ваздуху и чекали наређења када је Бајден разговарао са Нетанијахуом 11. октобра и рекао израелском премијеру да се повуче и размисли о последицама такве акције", рекавши да би то могло да изазове регионални рат. У извештају се наводи да се Бајденова администрација од тада фокусирала на спречавање ескалације која би захтевала војну интервенцију Вашингтона.
19:11 23.12.2023
Специјални изасланик УН: Јеменска влада и Хути предузеће кораке ка прекиду ватре
Јеменска влада, коју подржава Саудијска Арабија, и Хути које подржава Иран, обавезали су се да ће предузети кораке ка прекиду ватре, изјавио је специјални изасланик Уједињених нација за Јемен, Ханс Грундберг.
Хути, који контролишу северни део Јемена, боре се против војног савеза предвођеног Саудијском Арабијом од 2015. године у сукобу у коме је погинуло на стотине хиљада људи, а око 80 одсто становништва Јемена зависи од хуманитарне помоћи.
Грундберг је у изјави коју је издала његова канцеларија рекао да поздравља посвећеност страна низу мера за спровођење примирја широм земље, побољшање услова живота у Јемену и ангажовање у припремама за наставак инклузивног политичког процеса под покровитељством УН.
Он ће се сада ангажовати са странама на успостављању мапе пута под окриљем УН, која укључује ове обавезе и подржава њихову имплементацију, наводи се у саопштењу. Мапа пута, заједно са прекидом ватре ће, такође, укључивати обавезу две стране да обнове извоз нафте, исплате плате у јавном сектору, отворе путеве у Таизу и другим деловима Јемена и даље ублаже ограничења на аеродрому у Сани и луци Худајдах, наводи се у саопштењу.
Мировне иницијативе су добиле замах након што су се велики ривали Саудијска Арабија и Иран договорили да поново успоставе односе уз посредовање Кине. Трајни прекид ватре у Јемену би означио прекретницу у стабилизацији Блиског истока.
19:09 23.12.2023
Израелска војска тврди да је убила шефа снабдевања војног крила Хамаса
Израелска војска тврди да су њени припадници у петак, током ваздушног напада на Рафу, на југу Појаса Газе, убили Хасана ал-Атраша, званичника Хамаса задуженог за снабдевање војног крила те групе.
Ал-Атраш, наводи ИДФ, био је одговоран за снабдевање и производњу оружја за Хамас, као и за кријумчарење оружја из разних земаља у Појас Газе.
Како се додаје, Ал-Атраш је, такође, био умешан у снабдевање оружјем на Западној обали. ИДФ је објавио снимак напада на Рафу, док су палестински медији известили да су најмање три особе погинуле у ваздушном нападу, преноси "Тајмс оф Израел".
16:52 23.12.2023
Хамас: Изгубили смо контакт са групом која је држала пет израелских талаца
Палестински Хамас је саопштио да је, због бомбардовања, изгубио контакт са својом групом која је држала пет израелских талаца у Појасу Газе.
Хамас верује да су таоци убијени током израелског напада, рекао је Абу Убаида, портпарол бригаде Ал-Касам, војног крила те милитантне палестинске организације.
11:47 23.12.2023
Израелске снаге су, током копнених операција у јужном делу града Газе, поставиле заседу припадницима Хамаса, а потом су у ваздушном нападу елиминисале десетине припадника тог палестинског покрета, саопштила је израелска војска.
Погођене су и друге зграде које је пешадија идентификовала као Хамасове у тој области, додаје се у саопштењу.
У међувремену, у централним деловима Газе, израелска војска је, како тврди, пронашла складиште оружја у дечијем вртићу, укључујући минобацаче, ракетне ручне лансере и експлозив.
10:54 23.12.2023
10:07 23.12.2023
09:05 23.12.2023
Израелска војска саопштила је да је током ноћи и овог јутра гађала положаје Хезболаха на југу Либана.
08:52 23.12.2023
08:11 23.12.2023
08:02 23.12.2023
Шеф СЗО позвао на тренутни прекид ватре у Гази
Шеф Светске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесус поздравио је резолуцију Савета безбедности УН која позива на повећање помоћи Гази, али је истакао да је најхитнији захтев тренутни прекид ватре.
„Досадашњи разарајући данак рата не може се занемарити, укључујући губитак преко 20.000 живота, углавном жена и деце, и више од 53.000 повређених“, навео је Гебрејесус, упозоривши да прети велика опасност од глади и ширења болести.
07:27 23.12.2023
Генерални секретар УН Антонио Гутереш изјавио је да начин на који Израел спроводи офанзиву представља препреку испоруци хуманитарне помоћи Појасу Газе.
07:24 23.12.2023
У израелским нападима на избеглички камп Џабалија, у северном делу Појаса Газе, погинуло је десетине људи, јавила је „Ал Џазира“.
Према наводим те телевизијске станице, на мети израелских ракетних напада и артиљерије биле су стамбене зграде.
Како се наводи, због ноћашњих напада спасилачке екипе и медицинско особље није могло да дође до уништеног насеља.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала