- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Израел ће наставити чишћење Газе и након усвајања резолуције УН

© AP Photo / Ariel SchalitИзраелске снаге код Појаса Газе
Израелске снаге код Појаса Газе - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2023
Пратите нас
Израел тумачи резолуцију Савета безбедности УН усвојену у петак на начин да стварање услова за дуготрајни прекид ватре подразумева наставак чишћења Појаса Газе, изјавио заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански коментаришући изјаву израелског премијера Бењамина Нетанијахуа да израелске снаге проширују војне операције у Појасу Газе.
„Дешава се управо оно на шта смо упозоравали током процеса гласања о хуманитарној резолуцији о Гази. Израел је тумачи на начин да ‘стварање услова’ за дуготрајни прекид ватре подразумева наставак чишћења Појаса“, рекао је Пољански.
„За мене остаје тајна какву су корист Палестинци и Арапи уопште имали од овог текста. Да није било њихових упорних захтева, чак и молби, ставили бисмо вето на ову ‘резолуцију’“, нагласио је он.
Савет безбедности УН је у петак усвојио резолуцију о проширењу испоруке хуманитарне помоћи енклави, али није подржао руски амандман којим се позива на хитну обуставу борбених дејстава. Русија се уздржала од гласања о резолуцији.
Првобитни текст нацрта резолуције позивао се на „хитни прекид борбених дејстава“, као и на „хитне кораке ка одрживом прекиду борбених дејстава“.
Међутим, САД су инсистирале да се унесе низ амандмана на текст, услед чега је формулација у нацрту постала много мекша.
У коначној верзији, Савет безбедности УН позива само на „хитне кораке за... стварање услова за одрживи прекид борбених дејстава“.
У недељу је израелски премијер Бењамин Нетанијаху, изјавио да Израел продубљује борбе у Појасу Газе и наставиће да се бори све док се не постигне потпуна победа над терористичком групом Хамас.
„Ово је једини начин да уништимо Хамас, вратимо наше таоце и осигурамо да Газа више не представља претњу Израелу. Биће потребно времена, али ми смо уједињени и одлучни да се боримо до краја“, додао је Нетанијаху.
Израелска војска на граници са Појасом Газе - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2023
РУСИЈА
Одбачен руски амандман о Гази: Шта се крије иза „лукавих фраза“ Америке?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала