- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Нова сулуда акција Кијева: Лове топовско месо по Европи

© AP Photo / LIBKOSУкрајинска војска
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2023
Пратите нас
Кијевске власти по целој Украјини „лове људе“ које без основне војне обуке, као топовско месо, шаљу на фронт, а сада намеравају да започну „лов“ и по Европи.
Међутим, идеја да Запад протера војно способне Украјинце коси се с Конвенцијом о статусу избеглица, по чијим одредбама је забрањено враћање избеглих на територију где су им слобода и живот угрожени.
У сваком случају, чак и да се пола милиона Украјинаца принудно врати у земљу и пошаље на фронт остаје питање где ће Кијев за њих наћи оружје и војну технику у ситуацији када НАТО државе значајно смањују обим војне помоћи.
Процене су да има најмање четири-пет милиона војних обвезника који су напустили Украјину не желећи да се боре против Русије а за рачун западних сила и Америке. Сада кијевске власти покушавају да пронађу механизме да их врате у земљу и пошаљу на фронт, дуг 2.000 километара.
Руски експерти сматрају да неће све земље пристати на екстрадицију војно способних Украјинаца. Конкретно, Немачка ставља под знак питања такве позиве Кијева, док су, рецимо, Пољска и Естонија спремне да изађу у сусрет кијевским властима, иако је протеривање избеглица на подручје захваћено оружаним сукобом забрањено Конвенцијом о статусу избеглица, а изузетак су избеглице које се сматрају опасним за безбедност земље у којој се тренутно налазе или које су осуђене за кривично дело.
„Не постоји правни механизам који омогућава земљама Европске уније да депортују Украјинце који потпадају под мобилизацију, нити норме по којима могу да их пошаљу у рат. За сада је све то на нивоу политичких дискусија, а у пракси је то сложен механизам. Основно питање је како знати да одређена особа потпада под мобилизацију? У Украјини се законодавство о мобилизацији стално мења. Тамо војни комесари могу да оду у фитнес центре и ресторане у потрази за војним обвезницима и да под маском лекара хитне помоћи одведу мушкарце, али како ће се то применити у пракси у Европи, где још увек постоји неки ред, велико је питање. Украјинска мобилизација у Европи биће веома интересантан шоу“, каже руски експерт Дмитриј Перлин.
Перлин поставља реторичко питање – да ли то значи да ће украјински војни комесари „ловити и хватати људе по Европи“?!
© AP Photo / Efrem LukatskyВласти у Кијеву намеравају да следеће године позову на војну службу Украјинце који су отишли ​​у иностранство, изјавио је министар одбране Украјине Рустем Умеров
Украјинска војска у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2023
Власти у Кијеву намеравају да следеће године позову на војну службу Украјинце који су отишли ​​у иностранство, изјавио је министар одбране Украјине Рустем Умеров

Какве казне смишља Кијев

Украјински министар одбране Рустем Умеров је изјавио да Кијев и даље разматра шта ће се десити ако Украјинци из иностранства не дођу добровољно у центре за регрутацију. Ради се о Украјинцима узраста од 25 до 60 година који су отишли ​​у Немачку и друге земље. За почетак, власти ће од њих тражити да се пријаве у војне одсеке Оружаних снага Украјине, а власти ће их унапред обавестити о томе коју обуку ће проћи, како ће бити наоружани, где и када ће служити.
Истовремено, кијевске власти разматрају како да казне оне који се оглуше о позив на мобилизацију. Михаил Подољак, саветник шефа кабинета председника Украјине, сматра да Украјинцима који се крију од мобилизације у иностранству треба одузети бенефиције или боравишне дозволе земаља у којима се тренутно налазе, док Вадим Ивченко, члан Одбора за одбрану украјинске Раде, сматра да они треба да буду лишени права на конзуларне и банкарске услуге. Дакле, једна од последица може бити ускраћивање добијања новог пасоша ако је стари истекао.
Естонија је јасно дала до знања да је спремна да на захтев Кијева изврши претрес на својој територији и протера украјинске држављане који су војни обвезници у Украјину.
Министар унутрашњих послова Естоније Лаури Ланеметс је навео да у Естонији живи око 7.500 војно способних украјинских држављана, али не подлежу сви мобилизацији. Он је појаснио да они који имају сталан боравак у иностранству не могу бити регрутовани, али могу они који су стигли након почетка руске специјалне операције и имају привремену боравишну дозволу.
Немачка је саопштила да та земља неће изручити Кијеву украјинске избеглице, а министар правде те земље Марко Бушман је нагласио да Берлин неће присиљавати људе на регрутацију или служење војног рока против њихове воље и додао је да Немачка покушава да обезбеди да што више избеглица добије посао, а не да живи од социјалне помоћи.
„Према званичним подацима, у Немачкој има скоро 1,1 милион избеглица из Украјине. Већина су вероватно жене и деца, али има и одраслих мушкараца, а у условима економске кризе, Немачкој и Европи је потребна јефтина радна снага“, каже Перлин.
У Немачкој има много оних који критички гледају на одлуке власти и траже од њих да преиспитају свој однос према Украјинцима и врате у Украјину војно способне мушкарце, с обзиром да већина њих живи од социјалне помоћи, на грбачи Немаца.
Како наводе критичари, интеграциони курсеви су се показали неефикасним - више од половине украјинских избеглица није могло да положи испит немачког језика на минималном нивоу, а осим тога много мање Украјинаца ради у Немачкој него у другим земљама, па живе од социјалних програма.
„Одраслој особи исплаћује се, отпилике, 520 евра и још 360 евра по детету. Дакле, ако је трочлана породица, по европским стандардима, они добијају око 1.500 евра. У Украјини би таква породица вероватно добила око 500 долара и то је максимум. То јест, бројке су неупоредиве. При том, ово су само социјална давања у Немачкој, а држава још дотира за изнајмљивање станова и плаћање комуналија“, каже Перлин.

Украјина се спрема за мобилизацију и тешку зиму

Руски експерти су сагласни у оцени да повратак војно способних мушкараца из иностранства у Украјину неће утицати на ток руске специјалне операције, јер људи који не желе да служе држави, посебно ако буду присилно враћени, имаће низак морални дух.
Кијеву не мањка само људство, него и оружје и техника због смањења војне помоћи и неповерења америчког Конгреса у оправданост и достигнућа украјинских Оружаних снага, посебно након пропасти украјинске контраофанзиве.
На недавној конференцији за новинаре председник Украјине Владимир Зеленски је рекао да је војна команда затражила од њега да мобилише од 450.000 до 500.000 додатних војника, али он још није одобрио ову одлуку. Међутим, обећао је да неће потписати закон о мобилизацији жена, ако га усвоји парламент.
За спровођење мобилизације овог обима биће потребна и додатна финансијска средства у износу од око 13,5 милијарди долара, а Зеленски рачуна да ће САД наставити са кључном војном и финансијском помоћи Кијеву.
Поједини руски експерти указују на то да на потенцијал Оружаних снага Украјине може утицати директно учешће западних војника. Како прецизирају, читаве чете Пољака се боре у саставу Оружаних снага Украјине под маском добровољаца, а такође постоје и подаци да се на територији Украјине налазе и турске јединице. Руски војни експерти закључују да проширење НАТО контингента може да продужи сукоб на неко време, али не и да промени исход руске специјалне операције.
Какву ће одлуку донети европске земље остаје да се види, а ирски посланик у Европском парламенту Мик Волас сматра да политичари Европске уније треба да сносе одговорност за сукоб у Украјини и предају Украјинаца који потпадају под мобилизацију. Према његовим речима, ЕУ жели да још више деце радничке класе „баци у машину за млевење меса“ за прокси рат НАТО-а и Сjедињених Држава у Украјини, који се не може добити.
Волас истиче да европски политичари који се залажу за наставак украјинског сукоба треба да за то одговарају.
С друге стране, украјински војници су већ уморни од сукоба са надмоћнијом руском војском, а Украјина сада треба да се припреми за „тоталну мобилизацију и тешку зиму“.
Руски војници у зони специјалне војне операције у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2023
Специјална операција у Украјини
Амерички медији: Све мање Украјинаца жели у борбе, а општа мобилизација – неопходна
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала