- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Напад на Дан Републике Српске - ствари иду неповратно у хаос

CC BY 2.0 / Flickr/EU2017EE Estonian Presidency / Кристијан Шмит
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2023
Пратите нас
Претње самозваног високог представника за БиХ да прослава Дана Републике Српске представља кривично дело показују да је Кристијан Шмит, пре свега, само настављач погубне и токсичне политике која до сада не само да није дала резултате, него је направила још гору ситуацију у БиХ, сматра политиколог Војислав Савић.
Самозвани високи представник Кристијан Шмит као и Тужилаштво БиХ упутили су претње функционерима Републике Српске уколико се одлуче да прославе Дан Републике 9. јанура. У претњама које су стигле и са Шмитове и са адресе Тужилаштва, између редова се може прочитати да се спремају и хапшења званичника Српске уколико дође до прославе Дана Републике.
С друге стране, председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће бити забрањено деловање Тужилаштва БиХ на територији Српске, уколико покушају да реагује на прославу Дана Републике.

Шмит продубио кризу која траје

Ако узмемо у обзир да је Валентин Инцко на самом крају свог мандата наметнуо Закон о негирању „геноцида“ ког Република Српска није признала, Шмит је својим доласком наставио са још горим подухватима и сад имамо перманентну политичку кризу која траје, каже Савић за Спутњик.

„По мени, та политичка криза траје од апелације за Дан Републике Српске и од тог догађаја ствари су отишле неповратно у хаос у БиХ, и не видим како то тренутно може да се изнивелише. С друге стране, Дан Републике је просто воља грађана Републике Српске и није ничији хир, ни Додиков, ни било кога другог него је просто воља народа да обележи и прослави дан кад је народ просто одлучио да заштити свој интегритет. Оно што је уследило после тога, и 1. март 1992. и грађански рат у БиХ, показало је да је то био неминован потез без ког би српски народ овде можда отишао и у неки дугорочни нестанак“.

Увод у распад Босне

Уколико би се покушало са хапшењем званичника Републике Српске због прославе Дана Републике , то би дефинитивно био увод у распад БиХ, сматра Савић.
Јер, прво БиХ нема комплетан унутрашњи суверенитет јер није призната од дела својих грађана, ни Срба, ни Хрвата, па чак ни од дела Бошњака који се не слажу са принципом њеног функционисања, него траже унитарну државу.
„Са друге стране, свака држава да би била држава и да би могла да спроводи унутрашњи суверенитет мора имати инструменте силе, односно репресивни апарат помоћу ког може моћ и снагу државе да спроведе изнутра. Дакле, да би то неко забранио морао би да има тај репресивни апарат који се пре свега огледа у полицијским снагама, а полиција је у надлежности ентитета. А полиција је опет лојална политици грађана Републике Српске. Дакле, прво би МУП морао дати сагласност да дође Сипа па да хапси по Српској, говорим просто о оперативним стварима колико је Шмиту лако да то лупи, а колико је тешко оперативно спровести у пракси такву одлуку.“
Ако би дошло до хапшења функционера Републике Српске, такав потез би изазвао низ ланчаних реакција после кога би Српска морала да узврати реципрочним мерама.
„Ако неко у потпуности негира вашу вољу, ваше опредељење, ваше празнике на које имате и уставом загарантована права, на крају крајева и кроз Дејтон је то верификовано као такво, то је онда просто логичан низ“, закључио је Савић.
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2023
РЕГИОН
Шмит се обрушио на прославу Дана Републике Српске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала