- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Серија напада ирачких група на америчке базе у Сирији

CC BY-SA 4.0 / Russkaya Vesna / Американская база в Эт-Танфе(cropped image)Америчка војна база у Ел Танфу у Сирији
Америчка војна база у Ел Танфу у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2024
Пратите нас
Ирачке милитантне групе саопштиле су да су данас напале четири америчке базе у провинцијама Хасаках и Деир ез-Зор на североистоку Сирије.
Раније је телевизија „Ел Мајаден“ јавила да су гранатиране америчке базе у областима Шадади и Румејлан. Како се наводи у саопштењу групе, борци исламских снага отпора у Ираку напали су „окупаторску базу у Ел Шададију“.
У другим саопштењима се наводи да су дроновима нападнуте базе у региону Румејлан, база Ел Маликија у провинцији Ел Хасаках, као и база Грин Вилиџ у провинцији Деир ез-Зор.
Напади су изведени у оквиру „борбе против америчке окупације у Ираку“ и као одговор на акције израелске војске у Појасу Газе, наводи се у саопштењу група.
Од почетка заоштравања палестинско-израелског сукоба, базе САД које предводе међународну коалицију у Ираку, као и америчке трупе у Сирији, редовно су нападане, за шта одговорност преузимају наоружане шиитске групе које делују у Ираку.
Америчка војска контролише области у источној и североисточној Сирији у провинцијама Деир ез-Зор, Ел Хасаках и Рака, где се налазе највећа сиријска нафтна и гасна поља.
Званични Дамаск је у више наврата оценио присуство америчких трупа на својој територији окупацијом и државном пиратеријом у циљу крађе нафте.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала