- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Израелски војници у Хамасовом тунелу  - Sputnik Србија

УЖИВО Хамас поручио да убиство у Бејруту неће проћи некажњено /фото, видео/

Пратите нас
Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 88. дан.У израелском нападу на предграђе Бејрута убијен високи званичник Хамаса Салех ел Арури. Хамас најављује одмазду. Израелска војска саопштила да проширује копнену офанзиву јужно од града Газе.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:14 02.01.2024
Хезболах: Убиство Хамасових званичника у Бејруту неће проћи некажњено
Либанска група Хезболах поручила је да убиство високих званичника Хамаса у Бејруту представља "озбиљан напад на Либан" и "опасан развој догађаја" у рату са Израелом.
"Овај злочин неће проћи без одговора и казне. Ми смо верни својим принципима и обавезама које смо себи дали. Ово је дан који ћемо памтити", навели су из Хезболаха на Телеграму.
Додају да је убиство Салеха ел Арурија, једног од највиших званичника Хамаса, и његових колега "у срцу предграђа Бејрута озбиљан напад на Либан, његов народ и суверенитет".
21:43 02.01.2024
Тајмс оф Израел: Блинкен одлаже пут у Тел Авив до следеће недеље
Амерички државни секретар Антони Блинкен одложио је свој пут у Израел за следећу недељу, саопштио је за Тајмс оф Израел званичник упознат са овим питањем.
Блинкен је требало да допутује у Израел до краја недеље, али је сада његов долазак одложен за почетак следеће недеље, рекао је неименовани званичник. Одлагање Блинкенове посете нема никакве везе са данашњим нападом дроном на Бејрут , када је убијено најмање шест особа, међу којима је и високи званичник Хамаса Салех ел Арури, наводи Тајмс оф Израел.
21:40 02.01.2024
Нетанијахуов портпарол: Гађање Бејрута није напад на Либан, него на Хамас
Портпарол изралеског премијера Бењамина Нетанијахуа Марк Регев изјавио је да "ко год да је извршио напад" на Бејрут није напао Либан, већ палестинску групу Хамас.
"Ко год да је ово урадио, то није напад на либанску државу. То није напад на терористичку организацију Хезболах. То је напад на Хамас, то је врло јасно", рекао је Регев за америчку телевизију МСНБЦ.
Додао је да је очигледно да је напад био усмерен само на званичнике Хамаса. "У Либану има много мета Хезболаха, али ко год да је извршио овај напад био је хируршки прецизан и циљао је Хамас", рекао је Хегев.
20:25 02.01.2024
Бригаде Ал-Касам саопштиле да су убиле 5 израелских војника и уништиле тенк
Бригаде Ал Касам, наоружано крило милитантног покрета Хамас, саопштиле су вечерас да су њихови борци убили пет израелских војника на бојном пољу у Појасу Газе.
У саопштењу се наводи да је уништен и тенк израелске војске Меркава ракетама Ал-Јасин 105 у близини избегличког кампа Буреиј у централној Гази, јавили су палестински медији. Израелска војска послала је други хеликоптер за евакуацију војника рањених на бојном пољу у јужној Гази, преноси агенција ИРНА.
18:35 02.01.2024
Хамас потврдио: У израелском нападу на Бејрут убијен високи званичник Ел Арури
Палестинска група Хамас потврдила је да је у данашњем израелском нападу на предграђе Бејрута убијен њен високи званичник Салех ел Арури.
У нападу у којем су погођене просторије Хамаса, страдале су укупно шест особа, преноси либанска телевизија Ел Мајадин.
Израелска војска засад није коментарисала инцидент.
17:47 02.01.2024
17:46 02.01.2024
17:46 02.01.2024
17:41 02.01.2024
Хамас захтева потпуни прекид ватре за ослобађање талаца
Лидер Хамаса Исмаил Ханије изјавио је да је ова палестинска група изнела свој став Катару и Египту који се односи на "потпуни прекид агресије" над Палестинцима и уважавање њихових "оправданих захтева".
Таоци неће бити ослобођени осим под условима Хамаса, рекао је Ханије.
17:29 02.01.2024
Експлозија у Бејруту  - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2024
СВЕТ
Снажна експлозија потресла Бејрут, убијен други човек Хамаса /видео/
16:59 02.01.2024
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2024
СРБИЈА
Вучић разговарао с председником Израела
15:39 02.01.2024
15:35 02.01.2024
ИДФ заузеле Хамасово упориште у насељу Радван у Гази
Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су недавно заузеле Хамасово упориште у насељу Шеик Радван у граду Гази. Како је израелска војска навела, Хамасова такозвана источна испостава састоји се од 37 зграда у срцу цивилног насеља, окружена стамбеним зградама, школом и болницом, са џамијом у комплексу која се користи као састајалиште за оперативце Хамаса, пренео је Тајмс оф Израел.
У саопштењу стоји да су "стратешко" упориште користили Хамасов обавештајни одсек и друге јединице те милитантне групе да би управљали борбама у целом Појасу Газе. Израелска 401. оклопна бригада извршила је рацију на главну зграду упоришта, лоцирајуц́и бункер дубок 20 метара који Хамас користи као командни центар, навеле су ИДФ. Бункер је имао одморишта за команданте Хамаса како би дуго могли да буду скривени у њему.
Израелске трупе су, такође, пронашле оружје и другу опрему унутар подземног скровишта. У другим областима упоришта, ИДФ су лоцирале још пет тунела, сваки дубок више десетина метара, који су повезани преко подземне мреже.
ИДФ је навела да је мрежа тунела, такође, била повезана са главним подземним бункером.
15:05 02.01.2024
Америчка војна база у Ел Танфу у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2024
СВЕТ
Серија напада ирачких група на америчке базе у Сирији
13:37 02.01.2024
У новим израелским ударима на Кан Јунис и камп Нусеират страдало пет особа
Четири Палестинца су погинула у израелском бомбардовању Кан Јуниса.
У избегличком кампу Нусеират најмање једна девојка је убијена, а неколико их је повређено након напада израелског дрона на пијацу, пренела је „Ал Џазира“.
13:36 02.01.2024
Израел ће се бранити од оптужби за геноцид пред судом правде у Хагу
Израел ће бранити своје поступке у Гази пред међународним судом правде у Хагу, након што је Јужноафричка Република прошле седмице покренула поступак против те државе оптужујући је за геноцид, јавили су данас израелски медији.
„Израел, који је дугогодишњи потписник Конвенције о геноциду, неће бојкотовати поступак. Ми ћемо учествовати и одбацити апсурдну оптужбу која представља клевету“, рекао је саветник за националну безбедност Цачи Ханегби за сајт „Ynet“.
Израелски лист „Хаарец“ је објавио да је та одлука донета током састанка којим је председавао израелски премијер Бењамин Нетанијаху и након консултација с Министарством правде, војском и националним саветом безбедности.
Поступци на суду могу да потрају годинама, али непосредни циљ Израела би био да спречи суд да изда привремену наредбу за заустављање војне операције у Гази.
11:09 02.01.2024
Палестинско министарство образовања: У Гази убијено више од 4.000 ученика
Палестинско министарство образовања саопштило је да је 4.156 ученика убијено у рату у Појасу Газе.
„Најмање 381 школа је бомбардована или оштећена“, додало је министарство, пренела је „Ал Џазира“.
11:08 02.01.2024
ИДФ: Нападнуте локације Хезболаха у Либану као одговор на напад на север Израела
Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су борбени авиони извели ваздушне нападе на положаје Хезболаха у Либану као одговор на ракетну ватру испаљену на Шломи на северу Израела, пренели су израелски медији.
ИДФ каже да су борбени авиони извели ударе на положаје Хезболаха у либанском селу Јаруну, близу границе.
Такође, потврђено је и да су две ракете испаљене из Либана на Шломи.
11:07 02.01.2024
Израелска војска потврдила да је извршила нападе на Сирију
Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) потврдиле су да су извршиле нападе на сиријске војне циљеве током ноћи између понедељка и уторка као одговор на ракетну ватру испаљену на северни Израел.
У кратком саопштењу, ИДФ наводи да је ударио у инфраструктуру која припада сиријској војсци.
Није објашњено где су се циљеви налазили, нити како су удари изведени.
Касно је у понедељак саопштено, пет ракета је лансирано са сиријске територије, пренео је „Тајмс оф Израел“.
11:00 02.01.2024
Турска полиција  - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2024
СВЕТ
Турска привела 33 особе осумњичене за шпијунажу за израелски Мосад
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала