- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Историјски меч са четири продужетка – Хрват одлучио победника највеће евролигашке драме икада

© AFP 2023 / JAVIER SORIANOЏанан Муса
Џанан Муса - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2024
Пратите нас
У историјској утакмици Реал Мадрид је после четири продужетка победио Ефес резултатом 130:126 у оквиру 19. кола Евролиге. Драма у шпанској престоници трајала је невероватна три сата, а оборено је и неколико рекорда.
Тешко да ће се утакмица какву су Реал Мадрид и Ефес одиграли поновити у Евролиги. Меч који ће ући у историју европске кошарке обележен је био невеорватним кошевима и промашајима, али оно што ће се најбоље запамтити јесте тројка Марија Хезоње која је донела победу Реал Мадриду у четвртом продужетку.
Иако је Реал боље отворио меч, убрзо је постало јасно да је Ефес спремио можда најбоље издање од почетка сезоне. Већ у другој деоници предност је почела да се смењује са једног на други тим и утакмица је деловала потпуно уједначено.
После полувремена турски тим преузео је иницијативу и повели су са десет поена, међутим то није било довољно. Уследила је серија од 10:0 за домаћина и тако је поново било изједначено.
Ефес је имао предност и у самој завршници током поелсње деонице, али Муса је са линије пенала изједначио. После промашаја Шејна Ларкина за три поена меч је отишао у први продужетак.
Успео је Реал у том првом продужетку да одржи предност од два поена до 14 секунди пред крај. На осам секунди до краја првог продужетка Ларкин је погодио слободна бацања, а потом је Марио Хезоња промашио тројку и тако увео у други продужетак.
Гости су поново били бољи, имао је Ефес 102:95 на минут и шест секунди до краја продужетка, али то није био крај. Фабијан Козер погодио је за три, а онда је у последњој секунди Хезоња уписао поене за ново изједначење.
У наредном продужетку хрватски кошаркаш просуо је све што је претхоодно учинио са два промашаја и изгубљеном лоптом, али Мадриђани су поново остали у животу јер је Валтер Таварес закуцао за изједналење, а Ларкин поново промашио.
У последњем продужетку одлучила је тројка Хезоње у 60. минуту утакмице! Хрватски кошаркаш за цео меч уписао је 31 поен и 12 скокова, али ће се после тројке за победу памтити само она.
Невероватну утакмицу одиграо је Џанан Муса који је на паркету био 45 минута и за то време постигао је 40 поена, два скока и осам асистенција. Факундо Кампацо меч је завршио са 25 поена, четири скока и 11 асистенција, док је Валтер Таварес који је на паркету био 49 минута уписао 20 поена, 12 скокова и једну асистенцију.
У пораженом Ефесу најбољи је био Ларкин који је уписао 32 поена, пет скокова и девет асистенција, али ће се упркос томе вероватно ипак више памтити промашаји због којих је трагичар свог тима.
Утакмица каква се не памти у европској кошарци оборила је и неколико рекорда. Ово је први меч икада са четири продужетка у Евролиги, као и први меч са три продужетка.
Реал је уписао највећи број поена икада у евролигашкој утакмици (130), а уједно су и оба тима имали највећи укупан број поена икада (256).
Ларкин је оборио рекорд када је реч о минутажи, јер је једини кошаркаш који је у евролигашком мечу на паркету провео 53 минута и 11 секунди.
О овом мечу ће се годинама причати.
Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2024
СПОРТ
Сјајни Јокић није успео да понови чудо – вече пораза српских кошаркаша у НБА
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала