- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Експлозија гранате изнад насеља на северу Либана - Sputnik Србија

УЖИВО Израел наставља са гранатирањем Либана

Пратите нас
Чланак се допуњава
Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 92. дан. Поред борби у Појасу Газе, наставља се размена ватре на граници Израела и Либана. Либански покрет Хезболах је саопштио да је рано јутрос погодио израелску осматрачницу са 62 ракете као "прелиминарни одговор" на убиство једног од лидера палестинског Хамаса Ел Арурија.
Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је да истиче време дипломатским напорима за окончање напетости између Израела и Хезболаха.
Група чилеанских адвоката, већином палестинског порекла, поднела је тужбу Међународном кривичном суду у вези са наводним злочинима израелске војске у Појасу Газе, односно, како се прецизира, геноцидом, ратним злочинима и злочинима против човечности који представљају кршење Женевске конвенције.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:11 06.01.2024
САД тврде да су обориле дрон изнад Црвеног мора
Централна команда САД саопштила је да је разарач са вођеним пројектилима УСС ''Лабун'' оборио дрон изнад Црвеног мора који је лансиран из дела Јемена под контролом групе Хути.
Према Централној команди, дрон је био у близини неколико комерцијалних бродова када је пресретнут изнад међународних вода. Нема извештаја о повређенима или материјалној штети, преноси Ројтерс.
20:24 06.01.2024
Израелска војска и Шин Бет саопштили су данас да је у ваздушном нападу у Гази убијен Исмаил Сирај, командант Хамасовог батаљона Нусеират, који је према тврдњама израелских власти, извршио масакр у кибуцу Бери и другим пограничним заједницама 7. октобра.
ИДФ истиче да је батаљон био укључен и у испаљивање противтенковских пројектила и дронова на израелске трупе које делују у Гази последњих месеци, преноси Тајмс оф Израел. Како се наводи у саопштењу, Сирај је раније служио као командант снага Хамаса “Нукба”, а био је укључен и у производњу ракета.
19:11 06.01.2024
ИДФ: Изведени напади на два важна војна комплекса Хезболаха у Либану
Израелска војска саопштила је да су њени борбени авиони извели нападе на два "значајна" војна комплекса која припадају Хезболаху у Либану, као одговор на данашњи напад либанске милитантне групе на северни Израел. На тим локацијама, према тврдњама ИДФ-а, налазила се инфраструктура коју користи Хезболахова јединица противваздушне одбране, преноси Тајмс оф Израел.
ИДФ додаје да су борбени и други авиони погодили и локације Хезболаха у Раб ел Талатину, Рамијаху, Меис ел Џабалу и Аита аш Шабу. Како се наводи, мете укључују ћелије Хезболаха, ракетне положаје, командни центар и другу инфраструктуру коју користи та група.
17:51 06.01.2024
17:25 06.01.2024
15:42 06.01.2024
Премијер Шкотске: Израелски званичници предлажу етничко чишћење у Појасу Газе
Премијер Шкотске Хамза Јусаф оптужио је данас високе званичнике израелске владе да предлажу "етничко чишћење" у Појасу Газе измештањем Палестинаца и довођењем израелских досељеника.
Шкотски премијер је пружио снажну подршку Палестинцима, рекавши да често понављани коментари високих израелских званичника који позивају на расељавање Палестинаца из Појаса Газе представљају пример дефиниције етничког чишћења, преноси глазговски дневник Хералд.
"Газа је окупирана палестинска територија и биће део будуће палестинске државе. Становници Газе не би требало да буду предмет насилног расељења или пресељења. Мислим да би политички лидери требало да престану да говоре бесмислице и да назову правим именом оно што виде - у Гази имамо не само хуманитарну кризу, већ и високе званичнике Нетанијахуове владе како дају изјаве које су, искрено говорећи, пример дефиниције етничког чишћења. То се мора најоштрије осудити", рекао је Јусаф.
Он је истакао да лидери Хамаса такође морају бити позвани на одговорност за ужасне нападе на израелске цивиле 7. октобра.
14:01 06.01.2024
Борељ: Либан и ЕУ ће заједно радити на деесклацији и дугорочној стабилности
Високи представник ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ разговарао је данас са премијером Либана Наџибом Микатијем о ситуацији у Бејруту, утицају који сукоб у Гази има на регион Блиског истока, али и о Сирији.
"Договорили смо се да ћемо заједно,дипломатским путем радити на деескалацији и дугорочној стабилности, што је у интересу свих", написао је Борељ на друштвеним мрежама.
Током најављене посете Либану, због ескалације тензија и страха да би Бејрут могао да буде увучен у сукоб на Блиском истоку, Борељ би требало да се састане и са министром за спољне послове и емигранате Абдалахом Бу Хабибом и командантом либанских оружаних снага генералом Џозефом Ауном, објављено је на сајту Европске уније.
Он ће се, такође, састати са командантом Привремених снага УН у Либану (УНИФИЛ), генералом Аролдом Лазаром.
13:53 06.01.2024
УНИЦЕФ: Деца у Гази изложена вишемесечној глади, траумама и расељавању
Деца сносе највећи терет хуманитарне кризе у Гази, она су изложена вишемесечној глади, траумама и расељавању, изјавила је Тес Инграм, портпарол Дечјег фонда УН (УНИЦЕФ).
Инграмова је указала на недавно истраживање УНИЦЕФ-а које је показало да 90 одсто деце млађе од две године у Гази има приступ само житарицама и млечним производима, док је за здрав развој потребно конзумирати пет група намирница, пренела је Ал Џазира.
"Веома смо узнемирени због количине хранљивих материја коју мала деца добијају за свој раст и развој", рекла је она.
Дугорочни утицај рата на ментално здравље те деце је пођеднако забрињавајући, истакла је она.
"Видимо трауматичне реакције на стрес код толико деце са којом смо у контакту. У другим сукобима, деца могу доживети трауму, али имају могућност да оду на сигурно. То се не дешава у Гази", рекла је она.
Према њеним речима, док борбе не престану и деца не могу да се осете безбедно, не може да се уради процена и одговори на њихове дугорочне потребе везане за ментално здравље.
13:19 06.01.2024
Чилеански адвокати поднели тужбу МКС против Израела због наводних ратних злочина
Група од 100 чилеанских адвоката, већином палестинског порекла, поднела је тужбу Међународном кривичном суду у вези са наводним злочинима израелске војске у Појасу Газе, односно, како се прецизира, геноцидом, ратним злочинима и злочинима против човечности који представљају кршење Женевске конвенције.
Један од подносилаца тужбе адвокат Хуан Карлос Манрикес, навео је да су поступили у складу са Римским статутом, након захтева скоро 100 чилеанских колега да упуте представку Међународном кривичном суду и прецизирао да ће њено разматрање почети од понедељка, преноси WAFA.
Међу адвокатима су и чланови чилеанског Сената који подржавају тужбу, која указује на наводну несразмерну израелску одмазду према старима, женама, деци и болеснима и почињењеним озбиљним и намерним кршењима људских права палестинских цивила у Гази, наводи палестинска агенција.
Ова група адвоката такође захтева да израелски премијер Бенјамин Нетанијаху буде ухапшен и да сноси кривичну одговорност као и да се уведе моментални прекид ватре у сукобу Израела и палестинског Хамаса у Гази.
12:42 06.01.2024
У последња 24 сата живот су изгубила најмање 122 Палестинца, док је повређено око 256, саопштило је Министарство здравља у Појасу Газе.
11:49 06.01.2024
Више од 22.000 Палестинаца убијено у Појасу Газе од почетка рата Израела и Хамаса
Министарство здравља у Гази које води Хамас каже да је најмање 22.722 људи убијено у Појасу од 7. октобра.
Израел тврди да је од почетка рата убио 8.500 бораца Хамаса и поручује да се „труди да избегне наношење штете цивилима док се бори против терористичке групе која је уграђена у цивилно становништво“, преноси Тајмс оф Израел.
11:16 06.01.2024
Хезболах тврди да је са 62 ракете гађао израелски торањ због убиства Ал Арурија
Либански покрет Хезболах је саопштио да је рано јутрос погодио израелску осматрачницу са 62 ракете као "прелиминарни одговор" на убиство једног од лидера палестинског Хамаса Ал Арурија, који је погинуо у нападу дроном на либанску престоницу Бејрут 2. јануара.
У саопштењу се тврди да су погодили торањ на уздигнутом врху брда на који се Израел ослањао за "посматрање из ваздуха" и "контролу ваздушног простора".
Израелска војска је саопштила да је из правца Либана данас извршен напад на област северног Израела, и да је одговрила ударом на "терористичку ћелију" која је учествовала у лансирању.
Након што су се јутрос широм северног Израела огласиле сирене, израелска војска је саопштила да је "идентификовано отприлике 40 лансирања из Либана ка области Мерона у северном Израелу", преноси Ројтерс.
Није било непосредних извештаја о жртвама или штети, наводи агенција.
11:10 06.01.2024
08:43 06.01.2024
Амерички државни секретар Ентони Блинкен стигао је у Истанбул у оквиру четврте турнеје по Блиском истоку од почетка рата између Израела и Хамаса 7. октобра.
Блинкен би ће се састати са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом. Током викенда требало би да са Ердоганом и турским министром спољних послова Хаканом Фиданом разговара о ситуацији у Појасу Газе.
Kако наводе турски медији, главна тема разговора биће израелски напади на цивиле у Појасу Газе.
08:42 06.01.2024
Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да је из Либана ка северу Израела испаљено око 40 ракета, за шта је Хезболах преузео одговорност.
Израелска војска је, како се наводи, одговорила на напад и гађала положај Хезболаха на југу Либана.
08:41 06.01.2024
Галант: Истиче време за дипломатске напоре за окончање тензија са Хезболахом
Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је да истиче време дипломатским напорима за окончање напетости између Израела и Хезболаха.
„Више бисмо волели пут договореног дипломатског решења, али се приближавамо тачки где ће се пешчани сат преокренути“, рекао је Галант током процене ситуације у бази северне команде Израелских одбрамбених снага.
Како оцењује „Тајмс оф Израел“, Галант је овом изјавом наговестио да Израел ускоро неће имати избора сем да покрене велику војну офанзиву против Хезболаха у Либану.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала