- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Осликан кичицом српских сликара: Филм „Сељани“ у биоскопима

© Фото : Уступљено СпутњикуСветска премијера српске мањинске копродукције „Сељаци” на Торонто интернационалном филмском фестивалу
Светска премијера српске мањинске копродукције „Сељаци” на Торонто интернационалном филмском фестивалу  - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2024
Пратите нас
Свечана пројекција несвакидашњег оставрења „Сељани“ редитељског двојца Дороте Кобиел и Хјуа Велчмана, снимљеног у српској копродукцији, биће одржана 18. јануара у мтс Дворани, након чега ће филм бити на редовном репертоару домаћих биоскопа.
Пре почетка приказивања филма у галеријском простору Дворане биће отворена ексклузивна изложба уметничких слика које су урађене и коришћене као кадрови комплетне приче филма, а које је током вишегодишњег рада осликавало преко 20 наших академских сликара.
„Осликани играни филм“ како се још може описати наслов редитељског двојца Дороте Кобиел и Хјуа Велчмана, који је настао у копродукцији Пољске, Србије и Литваније јединствен је начин ставрања филма.
Након великог успеха остварења „С љубављу, Винсент“, првог дугометражног анимираног филма за који су фрејмови ручно сликани уљаним бојама на платну и то у техници коју је користио сам Ван Гог, Дорота Кобијела и Хју Велчман упустили су се у нову авантуру.
Филм „Сељани“ је комплетно снимљен са професионалним глумцима, а накнадно је урађен у осликаној верзији.
За потребе рада на филму ангажовани су и домаћи академски сликари који су уз помоћ четкице осликавали сваки кадар већ снимљеног остварења, постепено радећи фрејм по фрејм.
Сликари Бисерка Петровић и Владимир Винкић, који су били међу 125 сликара из целог света који су радили на филму „С љубављу, Винсент“, добили су задатак да за „Сељане“ осликају прве фрејмове као моделе за осталих стотинак уметника из Пољске, Литваније и Србије.
„Шест месеци смо само Влада и ја радили слике. Редитељка је гледала и сугерисала нам је како да насликамо, шта да променимо. Неким уметницима то тешко падне. Када радите своје дело, ви одлучујете. Овде имамо редитељку која каже - Аха, ја бих овде више розе, овде бих да имам топлију атмосферу. Моја слика је одабрана и заправо смо Влада и ја дизајнирали стил који треба да подсећа на стил сликара 19. века и који сада следи стотинак уметника укључених у овај пројекат“, рекла је раније за Спутњик Бисерка Петровић и појаснила сам процес осликавања:
„Сваки сликар добије кратак снимак из филма од пар секунди. Неко добије и минут или два па се сликање одужи на шест месеци. Онда следи систем пиши-бриши тако што сваки сликар слика фрејмове трудећи се да то буде у складу са стилом који смо оформили на почетку. Када заврши једну слику, фотографише и прелази на другу тако што претходну делом обрише или је дослика или потпуно обрише. Фотографије се повезују у филмић. Раде се две-три слике дневно и сваког дана сваки сликар производи нови филмић, који се шаље редитељки“.
Анимирани филм „Сељани“, према речима продуценткиње Јелене Ангеловски, представља једну од најамбициознијих копродукција са нашом земљом:
„Иза нас је преко 40.000 уљем израђених слика и 200.000 сати сликања уљаним бојама. Филм је до сада приказан на свим већим светским међународним фестивалима и са великим успехом се приказује широм Европе, док нас ускоро очекује и дистрибуција у Сједињеним Америчким Државама“.
© Фото : Уступљено СпутњикуФилм „Сељани“ је комплетно снимљен са професионалним глумцима, а накнадно је урађен у осликаној верзији
Филм „Сељани“ је комплетно снимљен са професионалним глумцима, а накнадно је урађен у осликаној верзији - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2024
Филм „Сељани“ је комплетно снимљен са професионалним глумцима, а накнадно је урађен у осликаној верзији
Филм је снимљен према истоименом роману пољског књижевника и добитника Нобелове награде Владислава Рејмонта.
Прича прати Јагну, девојку која је приморана да се уда за много старијег, богатог фармера Маћија Борину иако већ гаји љубави према фармеровом сину Антеку. Јагна постаје предмет зависти и мржње сељана, те је принуђена да се бори како би сачувала своју независност.
„Сељани“ су светску премијеру имали на фестивалу у Торонту, а српску на затварању Фестивала ауторског филма.
У студију„Лумина“ у Београду настаје нови дугометражни анимирани филм „Сељаци“  - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2023
КУЛТУРА
Шест месеци сликања за минут филма: Српски уметници кључ успеха у светском пројекту
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала