- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Последице израелског бомбардовања у Појасу Газе - Sputnik Србија

УЖИВО Израелски удари настављени, Египат и Јордан упозорили да су против нове окупације Појаса Газе

Пратите нас
Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 96. дан. Настављени су удари израелских снага на централни и јужни део Газе, које су прошириле копнене операције у Кан Јунису. Египат и Јордан упозорили да су против било какве нове израелске окупације у Појасу Газе.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:07 10.01.2024
Упозорење Египта и Јордана против било какве нове израелске окупације Газе
На данашњем састанку лидера Египта и Јордана са председником палестинске самоуправе Махмудом Абасом, Египат и Јордан су упозорили да су против било какве нове израелске окупације у Појасу Газе захтевајући да се исељеним Палестинцима дозволи повратак кућама.
Док Израел наставља своју војну кампању и најављује да ће она трајати месецима, председник палестинске самоуправе Махмуд Абас, јордански краљ Абдулах и председник Египта Абдел Фатах ел Сиси поновили су да одбацују било какве планове за расељавање Палестинаца са окупиране палестинске територије, преноси Ројтерс.
Египатски председник Ел Сиси је упозорио да током рата Израела и Хамаса расте ризик од кретања већине становника Газе ка египатској граници.
Јордански суверен је изразио забринутост због повећане нестабилности и напада јеврејских досељеника на Палестинце који живе на Западној обали с којом се граничи Јордан.
„Међународна заједница је морала да демонстрира одлучан став и да се заложи за моментални прекид ватре у Гази“, наводи се у саопштењу које је издао кабинет египатског председника.
Тројица арапских лидера су потврдили да потпуно одбацују било какав покушај поновне окупације делова Газе и истакли су потребу да се омогући становницима Појаса Газе да се врате својим кућама", истиче се у саопштењу, пренео је Танјуг.
21:43 10.01.2024
18:52 10.01.2024
Блинкен: Ирану стављено до знања да подршка Хутима мора да престане
Амерички државни секретар Ентони Блинкен упозорио је данас да ће бити последица због континуираних напада Хута са седиштем у Јемену, на комерцијалне бродске путеве у Црвеном мору.
Он је навео да је Ирану, који подржава ту милитантну групу, јасно стављено до знања да подршка треба да престане.
„Такође смо више пута покушавали да јасно ставимо до знања Ирану, као и друге земље, да подршка коју они пружају Хутима, укључујући и ове акције, мора да престане“, рекао је Блинкен новинарима, преноси Ројтерс.
17:37 10.01.2024
Четири припадника палестинског Црвеног полумесеца убијена у нападу Израела
Четири припадника палестинског Црвеног полумесеца убијена су данас у нападу израелских одбрамбених снага (ИДФ) у централном делу Појаса Газе, саопштено је из те организације.
У нападу ИДФ у близини Деир eл Балаха погођена је Хитна помоћ палестинског Црвеног полумесеца, наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.
17:06 10.01.2024
СЗО отказала шесту мисију медицинске помоћи Гази
Светска здравствена организација (СЗО) отказала је данас још једну планирану мисију медицинске помоћи Гази из безбедносних разлога.
Генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус рекао је да је Агенција УН отказала шесту мисију на северу Газе јер захтеви за посету нису били одобрени или уверавања за осигуравањем безбедности нису била испуњена од последње посете, 26. децембра, пренео је Ројтерс.
„Интензивно бомбардовање, ограничења кретања, недостатак горива и прекинута комуникација онемогућавају СЗО и наше партнере да дођу до оних којима је потребна“, рекао је он на виртуелној конференцији за новинаре из Женеве.
СЗО је позвао Израел да одобри њихове захтеве и захтеве других партнера за испоруку хуманитарне помоћи.
16:25 10.01.2024
Бени Ганц: Хамас изгубио контролу над великим деловима појаса Газе
Члан израелског ратног кабинета Бени Ганц рекао је данас да је Хамас изгубио контролу над великим деловима Газе и да је враћање талаца приоритет у односу на било који други војни циљ.
Ганц је на конференцији за новинаре у Тел Авиву оценио да Израелске оружане снаге (ИДФ) треба да наставе операције у Појасу Газе, јер ће у супротном Хамас поново успоставити контролу.
Додао је да је у току да „демонтажа терористичке инфраструктуре“, преноси „Тајмс оф Израел“.
„Имамо одлучност и стрпљење. Наши непријатељи морају да знају да је наша одлучност бескрајна“, рекао је Ганц.
16:06 10.01.2024
Породице израелских талаца траже прихватање било каквог договора о ослобађању
Форум талаца и породица отетих захтевао је данас да израелска влада на вечерашњој седници одобри било какав договор који ће довести до ослобађања талаца.
„Извештаји о новом споразуму који ће вечерас бити представљени влади дају мало наде породицама које су забринуте за судбину својих најмилијих“, наводи се у саопштењу Форума.
Истиче се да ратни кабинет „не сме да се бави ничим другим осим повратком отетих“.
„Захтевамо да одобре било какав договор који ће довести до њиховог тренутног пуштања“, поручили су из Форума, преноси „Тајмс оф Израел“.
Неименовани египатски званичник рекао је раније данас да је израелска делегација слетела у Каиро на нову рунду преговора са Египтом о могућој размени талаца које држи Хамас за палестинске заробљенике у Израелу.
Египат, Катар и САД били су посредници између Израела и Хамаса.
Верује се да се у Гази налазе 132 таоца које је Хамас отео 7. октобра након што је 105 цивила ослобођено из Хамасовог заточеништва током једнонедељног примирја крајем новембра, али није познато да ли су сви живи.
14:45 10.01.2024
Погођена електрана у Гази, избио пожар, угрожено снабдевање струјом
Електрана у области Буреиј у централном делу Појаса Газе, кључна за снабдевање струјом, погођена је у израелским нападима и запалила се, јавља „Ал Џазира“.
У нападу су тешко оштећена сва четири генератора и физичка инфраструктура око постројења.
Катарска телевизија наводи да ће то додатно отежати снабдевање електричном енергијом у Појасу Газе и погоршати већ неподношљиве услове живота.
14:05 10.01.2024
13:29 10.01.2024
Военные-хуситы в столице Йемена Сане. Архивное фото - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2024
СВЕТ
Хути извели масивни напад ракетама и дроновима на амерички брод
13:13 10.01.2024
Абас Блинкену: Газа је саставни део палестинске државности
Палестински председник Махмуд Абас рекао је америчком државном секретару Ентонију Блинкену да је Газа саставни део палестинске државности и да не би требало да буде одсечена као резултат рата Израела са Хамасом, наводи се у званичном саопштењу, које је објавила WАФА.
Абас је рекао да Палестинци не смеју да буду расељени из Газе или са Западне обале коју је окупирао Израел и да он има ограничену власт након раскола са Хамасом 2007. године.
Он је позвао на „сазивање међународне мировне конференције како би се окончала израелска окупација палестинске земље, са Источним Јерусалимом као главним градом, чиме би се постигао мир и безбедност за све“.
Блинкен је на састанку казао да Бела кућа подржава „опипљиве кораке“ ка стварању палестинске државе, изјавио је портпарол Стејт департмента Метју Милер.
Поновио је дугогодишњи став Вашингтона да палестинска држава мора стајати уз Израел и да обе стране треба да живе у миру и безбедно, пренео је „Тајмс оф Израел“.
Он је такође подвукао став Сједињених Америчких Држава да „сви палестински порески приходи које прикупи Израел треба доследно да се преносе Палестинској самоуправи у складу са претходним споразумима“, рекао је Милер.
12:52 10.01.2024
Од избијања сукоба, 7. октобра, у израелским нападима убијено је 23.357 Палестинаца, а најмање 59.410 је рањено, саопштило је Министарство здравља у Гази.
Само у последња 24 сата, убијено је 147 Палестинаца, а повређено 243.
12:06 10.01.2024
Британске и америчке морнаричке снаге „одбиле су до сада највећи напад јеменских Хута у Црвеном мору“, саопштио је британски министар одбране Грант Шапс.
Шапсова изјава уследила је неколико часова након што је Вашингтон објавио да су снаге две земље у уторак обориле 18 дронова и две ракете.
11:28 10.01.2024
Израелска војска саопштила је да је јутрос и током ноћи извела ваздушне нападе на циљеве Хезболаха у јужном Либану.
Израелски борбени авиони, како се наводи, гађали су осматрачницу и војну зграду Хезболаха.
09:52 10.01.2024
Амерички државни секретар Ентони Блинкен састаће се током дана са палестинским председником Махмудом Абасом у Рамали, преноси „Ал Џазира“.
То ће, како се наводи, бити њихов четврти сусрет од избијања сукоба између Израела и Хамаса, 7. октобра.
07:50 10.01.2024
Израелска војска саопштила је да су њихове копнене, ваздухопловне и снаге морнарице протеклог дана гађале 150 мета Хамаса у Појасу Газе.
Како је наведено, настављене су операције у Магазију, у централном делу Појаса Газе, као и Кан Јунису, на југу енклаве. Тврди се да је у акцијама убијено на десетине бораца Хамаса.
07:50 10.01.2024
СБ УН гласа о резолуцији САД којом се осуђују напади Хути у Црвеном мору
Савет безбедности УН заказао је за данас гласање о резолуцији коју су предложиле САД и којом би се осудили напади јеменских Хута на трговачке и комерцијалне бродове у области Црвеног мора.
У нацрту резолуције наводи се да најмање двадесетак напада Хутија омета глобалну трговину и „подрива права и слободе пловидбе, као и регионални мир и безбедност“.
Резолуцијом би се захтевало моментално ослобађање првог брода који су Хути напали, јапанског теретног брода који је повезан са израелском компанијом који је заплењен 19. новембра заједно са својом посадом.
07:49 10.01.2024
Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама (UNRWA) саопштила је да је Појас Газе постао најгоре место на Земљи.
„Енклава се претвара у место које није погодно за становање“, изјавио је портпарол Агенције УН Аднан Абу Хасна, преноси Анадолија.
Он је додао да је 1,9 милиона људи расељено широм Газе, од којих око 1,4 милиона тражи склониште у 155 школа и склоништа под управом Уједињених нација.
Према његовим речима, већина становништва Газе присиљена је да побегне у Рафу, град на граници са Египтом.
„У Рафи има око 1,4 милиона расељених људи и ова бројка ће вероватно порасти на 1,5 милиона. UNRWA не може да се носи са колапсом који се одвија“ рекао је Хасна.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала