- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Свечана премијера филма „Дуле Савић, а у Лондону мук“ 31. јануара у мтс Дворани

© Фото : Уступљено Спутњику/Лична архива Дулета СавићаДуле Савић
Дуле Савић - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2024
Пратите нас
Документарни филм „Дуле Савић, а у Лондону мук“ редитељке Бранке Бешевић Гајић имаће свечану премијеру 31. јануара у мтс Дворани.
Прошло је 45 година од када је Душан Дуле Савић дао легендарни гол Арсеналу у Лондону у деведестом минуту и уписао себе у историју Црвене звезде и српског фудбала.
Играла се завршница утакмице када је Душан Савић левом ногом послао лопту у гол Арсенала.
Настала је тишину на „Хајберију” какву Енглези никада раније нису забележили, а преко 40.000 људи који су тада дошли на стадион имало је прилику да види неустрашиву Црвену звезду и испрати је заслуженим аплаузом.
Сада, 45 година касније од славног тренутка и догађаја снимљен је документарни филм као почаст истакнутом спортисти који је за сва времена уписан у историју клуба и српског фудбала.
Филм брише границе између документарног и играног и не бави се ни нацијом ни вером, већ спортом и професионалним успесима фудбалске легенде.
Анегдотом везаном за једну од можда најважнијих утакмица у његовој каријери, као и за један од најлепших голова Дуле Савић враћа публику на кратко на чувени догађај у Лондону:
„Ту ноћ пред утакцмицу са Арсеналом у Лондону сањао сам да дајем гол у последњем минуту и да идемо даље. Ујутру кад смо се пробудли, Пижон ме је погледао, пошто је он знао да се то дешавало углавном пред велике утакмице, да ја сањам и кроз неке своје симболе у сну знам шта ће се десити на утакмици и ујутру кад смо се пробудили он би ме прво погледао да види да ли сам расположен и каква је ситуација. Намигнуо сам му и климнуо главом и рекао - 'Дајем гол, идемо даље'. Пижон се насмејао и касније након доручка у шетњи испричао сам му шта сам сањао и да ћу дати гол у последњем тренутку и да ће бити 1:1. Тада је рекао – 'Ћути, да не малеришеш' и више о томе нисмо причали. Управо се десило све онако како сам сањао“.
Као саговорници у филму појављује се значајне личности из света филма, књижевности, спорта.
Филм је имао премијеру на отварању 12. Међународног фестивала спортског филма на Златибору, а након београдске премијере биће на редовном биоскопском репертоару.
У Дрвенграду снимање филма Дуле Савић: а у Лондону - мук са Емиром Кустурицом и Дулетом Савићем - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2023
КУЛТУРА
После скоро пола века у Лондону и даље мук: Прича о легендарном Дулету Савићу
Дуле Савић - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2023
КУЛТУРА
Како је Дуле Савић постао Мик Џегер српског фудбала
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала