- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пекинг: Кина цени став Русије о изборима на Тајвану

© AP Photo / Ng Han GuanКинески војник стоји испред зграде владе у Пекингу
Кинески војник стоји испред зграде владе у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2024
Пратите нас
Кина веома цени став Русије о изборима на Тајвану, изјавила је портпарол кинеског Министарства спољних послова Мао Нинг на конференцији за медије.
„Веома ценимо изјаву руске стране“, нагласила је она, одговарајући на питање кинеског новинара који је тражио да прокоментарише изјаву Захарове о овом питању.
Портпарол је напоменула да је, осим Русије, још много земаља и међународних организација, било у виду званичних саопштења, медијских извештаја или одговора на питања новинара, отворено потврдило своју приврженост принципу „једне Кине“, подржало Кину у заштити националног суверенитета и територијалног интегритета, успротивило се независности Тајвана у било ком облику и подржало велики циљ поновног уједињења Кине.
„Захваљујемо овим земљама на разумевању и подршци за поштену позицију Кине“, истакла је дипломата.
Претходно је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила да Москва позива „спољне снаге“ да се уздрже од провокација у светлу избора на Тајвану. Према њеним речима, односи између страна Тајванског мореуза су чисто унутрашња ствар Кине, а покушаји појединих земаља да искористе изборе на Тајвану како би извршиле притисак на Пекинг и уздрмају ситуацију у мореузу и региону у целини су контрапродуктивни и заслужују широку осуду светске заједнице.
На изборима за шефа администрације Тајвана победио је кандидат владајуће Демократске прогресивне партије Лај Чинг Те, који се залаже за независност острва. Он је освојио 40,05 одсто гласова. Након победе је поручио да ће се супротставити „претњама Пекинга“, да намерава да одржава статус кво у Тајванском мореузу, али и да би желео да Тајван води дијалог и сарадњу са Кином уз услов да „постоји паритет“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала