- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Припадници одреда хаубице Д-30 у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Зеленски позива Кину да се укључи у "мировне преговоре"; Москва има свој услов за преговоре

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 691. Министарство одбране Русије саопштило је да су руски тенкови добили системе за сузбијање ФПВ дронова. Украјински дронови напали су село Тјоткино у Курској области. Власти Белгорода поставиле су армирану бетонску конструкцију у центру града за заштиту становништва од гранатирања.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:43 15.01.2024
Преговори о конфликту у Украјини, ако до њих дође, неће се заснивати на „формули” Владимира Зеленског, већ на ситуацији на терену, рекао је за Спутњик извор у Москви.
„Преговори, ако и када до њих дође, неће се заснивати на „формули“ Зеленског нити на „копенхагенском формату“, већ ће се водити између Русије и Украјине и на основу ситуације „на терену“ и политичке и географске реалности“, истакао је он.
Раније је швајцарска председница Виола Амхерд известила да је Владимир Зеленски затражио од Берна да организује мировни самит о Украјини. Она је изразила спремност да удовољи овом захтеву.
21:16 15.01.2024
Украјинске снаге су за 697 дана ескалације испалиле на територију ДНР скоро 174.000 комада муниције различитог калибра, саопштило је представништво републике на Телеграму.
Од фебруара 2022. године погинуле су 4.787 цивила, укључујући 142 деце. За све време ескалације рањено је 5.776 цивила, укључујући 375 деце.
20:56 15.01.2024
Владимир Зеленски, који је званично забранио преговоре са руским председником Владимиром Путином, изјавио је да је украјинска страна заинтересована за то да Кина учествује у „мировном самиту“ о решавању сукоба у Украјини према кијевској „мировној формули“.
„Што се тиче листе земаља (учесница на 'мировном самиту') – отворени смо за све земље света које поштују наш суверенитет и територијални интегритет. Желели бисмо да обавезно присуствују земље Глобалног југа. Веома је важно да лидери свих земаља буду на самиту. Кина игра велику улогу у свету и заиста бисмо желели да и Кина буде укључена у 'мировну формулу' и самит“, рекао је Зеленски на прес-конференцији са председницом Швајцарске.
20:18 15.01.2024
Руске снаге противваздушне одбране пресреле су дрон на прилазу Белгороду, рекао је губернатор Вјачеслав Гладков на свом Телеграм каналу.
Према прелиминарним подацима, повређених није било. Две приватне куће су оштећене, додао је Гладков.
18:52 15.01.2024
Владимир Зеленски затражио је од Швајцарске да организује мировни самит о Украјини, рекла је швајцарска председница Виола Амхерд.
„Зеленски ме је питао да ли би Швајцарска желела да организује мировни самит на високом нивоу... и ја сам потврдио да смо спремни да организујемо конференцију“, рекао је Амхерд на конференцији за новинаре у Берну.
18:01 15.01.2024
Участники встречи по так называемой формуле мира по урегулированию на Украине в Давосе - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2024
РУСИЈА
Британски лист: Главни „успех“ састанка о Украјини у Давосу – заједничка фотографија
14:45 15.01.2024
Шеф шпанске дипломатије Хосе Албарес сматра да је ситуација у Украјини сада у фази стагнације. Он је у интервјуу за шпански лист „Периодико“ рекао да ће Мадрид, без обзира на то, наставити да подржава Кијев.
13:12 15.01.2024
Најважније из новог брифинга Министарства одбране Русије:
На купјанском правцу одбијен је напад на подручју Червоној Диброви, убијено је више од 160 украјинских војника;
Оружане снаге Украјине изгубиле су на доњецком правцу више од 200 војника, тенк и три борбена возила пешадије. На јужнодоњецком правцу украјинске снаге изгубиле су више од 140 војника;
На запорошком правцу изведени су напади на украјинске положаје на подручју Вербовог, Работина и Новопокровке, непријатељ је изгубио готово 20 људи;
На херсонском правцу ликвидирано је готово 40 украјинских војника;
Уништена је база горива за украјинску војну технику, оборено је 25 украјинских дронова и три ракете „точка-у“.
13:10 15.01.2024
Истражни комитет Русије предлаже да се по окончању истраге развије механизам за забрану располагања украденом имовином у иностранству, изјавио је председник Истражног комитета Русије Александар Бастрикин.
Бастрикин је рекао да страни надлежни органи често могу дуго да извршавају захтеве, понекад и по неколико година. За то време може се завршити истрага и случај послати суду. Истовремено, према његовим речима, недостатак одговора не спречава судско разматрање случаја, али право на накнаду штете остаје неостварено.
Према његовим речима, ако одговор надлежних органа дође након што је кривични предмет разматран пред судом, онда је потребан механизам који ће одредити поступак заплене имовине стечене криминалним путем и пребачене у иностранство.
„Тренутно у кривичном поступку нису довољно регулисани механизми међународне потраге и одузимања имовине из кривичног дела. Било би могуће предвидети процедуру да надлежни орган доставља материјале суду ради добијања решења о одузимању или конфискацији на крају истраге“, објаснио је Бастрикин.
12:33 15.01.2024
Украјинске снаге гранатирале су село Гољмовски у ДНР. У нападу је оштећен водовод, саопштио је градоначелник Горловке Иван Приходко на свом Телеграму.
12:19 15.01.2024
11:21 15.01.2024
Папа би да организује преговоре Русије и Украјине
Папа Фрања разматра могућност одржавања преговора представника Русије и Украјине у Ватикану ради усклађивања ставова, рекао је за Спутњик председник Светског савеза старовераца Леонид Севастјанов, који је у контакту с поглаваром Римокатоличке цркве.
„Сада папа припрема мини самит о мировним преговорима, односно разматра с дипломатским корпусом, како руским, тако и украјинским, идеју о позивању делегата обе стране у Ватикан, ради успостављања преговора, односно усклађивања ставова“, рекао је Севастјанов.
11:08 15.01.2024
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2024
Специјална операција у Украјини
Кремљ: Без Русије састанци о „мировној формули“ Зеленског — празни разговори
11:06 15.01.2024
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Дњепропетровској, Кировоградској, Николајевској и Харковској области Украјине.
10:59 15.01.2024
Украјинска војска повећала је учесталост гађања цивилних објеката у ДНР, изјавио је лидер ове републике Денис Пушилин за телевизију „Русија 24“.
Он је додао да су напади украјинских снага „апсолутно свесни и контролисани, а мете напада су спасиоци, радници хитне помоћи и комуналних служби.
10:09 15.01.2024
Кинеске власти су спремне да заједничким напорима са међународном заједницом помогну у решавању украјинске кризе. Пекинг би могао касније да објави информације у вези са предлогом Кијева да се придружи састанку о такозваној мировној формули, изјавила је портпарол кинеског Министарства спољних послова Мао Нинг.
„Наставићемо да сарађујемо са међународном заједницом и играмо конструктивну улогу у политичком решењу (украјинског) сукоба“, рекла је она на конференцији за медије, одговарајући на захтев западног новинара да прокоментарише недавну изјаву Кијева.
Портпарол је објаснила да Пекинг стално одржава контакте по овом питању са свим заинтересованим странама, укључујући и Кијев.
„Главно је да се помогне мировним преговорима“, нагласила је она.
09:46 15.01.2024
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2024
Специјална операција у Украјини
Састанак у Давосу о украјинској „формули мира“ без решења
09:08 15.01.2024
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Сумској и Харковској области Украјине.
07:56 15.01.2024
У Маријупољу су пронађени документи који показују да је екстремистичка организација „Јеховини сведоци“ (забрањена у Русији) умешана у финансирање украјинских снага, саопштила је управа Федералне службе безбедности Русије (ФСБ) за ДНР.
„Током инспекције објекта откривено је и заплењено више од 20 хиљада примерака екстремистичке литературе, као и званична документа која садрже информације о умешаности ове организације у финансирање украјинских оружаних група“, наводи се у саопштењу.
Такође се напомиње да је место где су се ови папири чували пронађено заједничким радом Управе ФСБ за ДНР, војних контраобавештајних агенција и Руске гарде. У ФСБ се додаје да се тренутно спроводе оперативне и истражне мере у циљу идентификације умешаних у финансирање украјинских неонациста.
07:33 15.01.2024
Јуришни авиони Су-25 Ваздушно-космичких снага Русије извели су напад на јединице Оружаних снага Украјине на доњецком правцу, саопштило је руско Министарство одбране.
Посаде авиона извеле су напад невођеним авионским ракетама на украјинска упоришта, оклопна возила и људство на доњецком правцу у зони специјалне војне операције, прецизира се у саопштењу Министарства.
Како се истиче, сви задати циљеви успешно су погођени.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала