- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Од контраофанзиве до потпуне дефанзиве: Да ли се Запад разочарао у Украјину?

© AP Photo / LIBKOSУкрајински артиљерци на америчкој хаубици М777 у близини Херсонске области
Украјински артиљерци на америчкој хаубици М777 у близини Херсонске области - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2024
Пратите нас
Украјина након неуспеле летње контраофанзиве мења тактику и прелази на активну одбрану у 2024. години, а Запад не очекује нову офанзиву Кијева пре 2025. године, пише издање „Фајненшел тајмс“, позивајући се на неименованог званичника.

„Западни званичник је изјавио да стратегија ‘активне одбране’ предвиђа задржавање одбрамбених линија, али и истраживање слабих тачака како би се искористиле заједно са нападима дугог домета, што би омогућило Украјини да ‘увећа своје снаге’ ове године и припреми се за 2025. годину када би контраофанзива имала више шансе“, наводи се у чланку „Активна одбрана: како Украјина планира да преживи у 2024. години“.

Истовремено, „Фајненшел тајмс“ истиче да је главни фактор који може да одреди судбину Украјине недефинисаност око војне помоћи Запада, укључујући муницију.
Наводи се да највећу забринутост изазивају САД, где Конгрес до сада није успео да одобри захтев Беле куће о помоћи Украјини.

„Остају отворена питања о одлучности Запада, као и о томе да ли он може и хоће ли наставити да подржава Украјину и у којој мери“, додаје лист.

Издање такође истиче да чак иако Конгрес одобри достављање помоћи Кијеву, Вашингтон тешко да може да „понуди велики скок у могућостима и технологијама“, који би омогућио Украјини да „одлучно поврати предност у 2024. години“.
Украјинска војска од почетка јуна безуспешно покушава да изврши офанзиву. Према речима шефа руског Министарства одбране Сергеја Шојгуа, за то време Кијев је изгубио 159 хиљада војника, 121 авион, 766 тенкова и 2.348 оклопних возила. Руска страна је више пута истицала да офанзива Украјини није донела значајније резултате.
Последњих недеља на Западу и у самом Кијеву више пута су даване изјаве да „контраофанзива“ није била довољно успешна и да је ситуација на фронту за украјинску војску зашла у ћорсокак.
Погледајте и:
Руска војска на краснолиманском правцу - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2024
СВЕТ
Вашингтон жели да Кијев промени стратегију и пређе у одбрану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала