- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Црногорски „Продор на Исток“: Велики неспоразум са историјом који Милови наследници – продубљују

© Sputnik / Небојша ПоповићПромоција добровољног служења војног рока у Црној Гори
Промоција добровољног служења војног рока у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2024
Пратите нас
Повећање броја црногорских војника на источном крилу НАТО доказ је да је већина владајуће коалиције у раскораку са стварним интересима Црне Горе али и да актуелни министри због личних интереса следе Ђукановићеву спољну политику, сматра историчар др Александар Раковић.
Црногорски министар одбране Драган Краповић изјавио је да ће Црна Гора појачати присуство својих војника на источном делу НАТО.
„Имаћемо војнике у Летонији и Бугарској, али ћемо наставити да их шаљемо и на Косово и у Ирак. Што се тиче руске агресије на Украјину, слаћемо војнике у складу са новим задацима НАТО“, рекао је Краповић на заједничкој прес конференцији са адмиралом Робом Бауером, председавајућим Војног комитета НАТО и саветником за војна питања генералног секретара Алијансе Јенса Столтенберга.

Наставак Милове политике према Србији и Русији

Нова црногорска власт наставља са поданичким односом према НАТО и западним империјалним структурама и не очекујем да ће се ту нешто променити, каже Раковић за Спутњик.
Он додаје да не очекује да ће се нешто другачије десити и око питања Косова и Метохије што би људе у Србији позитивно изненадило, јер „све што долази из Црне Горе само нас негативно изненађује“.
„Према томе, чак и да они повећају своје присуство на тзв. Косову, односно на нашем Косову и Метохији, то би показало да и даље немају никаквог разумевања за интересе Србије, за емоције људи у Србији, да их то не занима, да их баш брига и да настављају са Ђукановићевом политиком и према Србији и према Русији“.

Званична Црна Гора у неспоразуму са собом

Повећање броја црногорских војника на тзв. источном крилу НАТО нимало не узбуђује Москву али компромитује Црну Гору, истиче Раковић.
А то је суштина – компромитација Црне Горе, односно однос према народима и државама са којима дели историју, са којима је била савезник и према којима би требало да буде у обавези да и даље буде савезник, додаје Раковић.
Званична Подгорица је у неспоразуму са својом историјом и традицијом и то је највећи проблем Црне Горе, сматра Раковић.
„Има и светлих тачака, наравно, ова кад је Андрија Мандић унео српску тробојку у свој кабинет. То је светла тачка, али кад је реч о већем броју људи из ове парламентарне већине, они немају сопствену критичку свест да расуде шта је за Црну Гору дугорочно добро, а шта није“.

Црногорски „Drang nach Osten“

Ово сада је неко стање где они виде да је за њих лично најбоље да прате санкције Русији и тај „продор на Исток“ – „Drang nach Osten“ Црне Горе, ма колико то смешно звучало, додаје Раковић.
„Тако да су то њихови лични разлози да би били на тим функцијама, а на крају, без сагласности Запада не би ни били ту. Али дугорочно, кад се буде правио пресек, ту ће бити сасвим другачија слика о личностима које су уместо да пруже наду, а очекивало се да ће је пружити, у ствари дошле до тога да и даље дезавуишу Црну Гору и њену историју и њене реалне политичке и стратешке односе који би са Србијом и Русијом требало да буду најближи могући“, закључио је Раковић.
Погледајте и:
Летонски војници - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2024
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Стижу НАТО војници на границу са Србијом: Америка спрема југоисточно крило за сукоб са Русијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала