- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Напад на ИЛ-76 изведен највероватније америчким или француским системима

© Фото : Photo from the social mediaМесто пада авиона Ил-76 у Белгородској области
Место пада авиона Ил-76 у Белгородској области - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2024
Пратите нас
Главна обавештајна управа (ГУР) Оружаних снага Украјине је знала да су се у авиону ИЛ-76 налазили њихови заровљеници, али су ипак гађали авион, изјавио је председник Русије Владимир Путин.
Како је навео, у Кијеву су знали да се авионом превозе војници, њих 65, а било је планирано 190.

"Напад двема ракетама на авион са украјинским заробљеницима извела је ПВО Украјине јер 'пријатељска ватра' са руске стране није била могућа захваљујући техничким специфичностима", рекао је руски председник у Санкт Петербургу током сусрета са студентима учесницима специјалне војне операције.

Напад на авион је злочин кијевског режима, који је или извршен намерно или из непажње, рекао је Путин и додао да читав садашњи кијевски режим почива на злочинима које спроводи свакодневно чак и над својим грађанима.
"Не знам да ли су то урадили намерно или грешком, али урадили су то. Случајно или намерно али у сваком случају - то је злочин", нагласио је он.
Према његовим речима, очигледно је да су ракете којим је гађан ИЛ-76 лансиране са територија под контролом Кијева.
Оно што је пронађено на лицу места од система којим је гађан авион указује да се радио о ПВО системима Француске или америчким системима "патриот". Тачни подаци ће бити познати за неколико дана, додао је он.
Владимир Путин је истакао да ће резултати истраге о паду авиона ИЛ-76 бити објављени како би украјински народ знао истину.
"Пронађене су црне кутије, све ће бити прикупљено, показано. Молим Истражни комитет да до детаља обелодане околности овог злочина да би и Украјинци знали шта се догодило", истакао је Путин.

Обарање војног авиона Ил-76

Оружане снаге Украјине обориле су у среду изнад територије Белгородске области руски војно-транспортни авион Ил-76 који је превозио украјинске заробљенике на размену. У авиону су се налазиле 74 особе, од којих 65 украјинских војника и сви су погинули. Истражни комитет Русије саопштио је да први резултати истраге пада авиона Ил-76 у Белгородској области указују на то да је летелица гађана противваздушном ракетом са територије Украјине.
Како је саопштило руско Министарство одбране, Кијев је врло добро знао о предстојећем транспорту заробљеника на размену, који је требало да се обави касније у среду.
Погледајте и:
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2024
РУСИЈА
Путин: У зони специјалне операције - 600.000 руских војника; Све што се десило у Донбасу је геноцид
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала