- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Борељ: Идеје о могућем помирењу Русије и Украјине – погрешне

© AP Photo / Olivier HosletШеф европске дипломатије Жозеп Борељ
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2024
Пратите нас
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ сматра да су идеје о помирењу Русије и Украјине – погрешне. Дипломата је изнео своје гледиште у колумни за француски магазин „Лобс“.
„Поново слушамо да Украјина не може победити и да подршка Запада неће потрајати. Поново се јављају искушења везано за помирење. Те идеје су биле погрешне 2022. године и остају погрешне и данас. Не треба да им дозволимо да одређују нашу политику у вези Украјине“, наводи Борељ.
По његовим речима, тешко да неко „може озбиљно да поверује“ да Русија „тражи компромис“ у тренутној ситуацији.
„Уместо да тежимо помирењу, треба да се присетимо лекција које смо научили у 2022. години како бисмо избегли понављање грешака и удвостручили напоре у областима у којима смо остварили успех“, пише Борељ.
Он такође тврди да је сукоб у Украјини „учврстио трансатлантско јединство“. Борељ је напоменуо да је ЕУ до сада пружила Украјини подршку вредну око 30 милијарди евра и обучила скоро 40.000 украјинских војника на територији заједнице.
Москва је раније више пута истицала да је спремна за преговоре, али је Кијев увео законску забрану на њих. Запад стално позива Русију на преговоре, за које Москва показује спремност, али истовремено Запад игнорише стална одбијања Кијева да се укључи у дијалог.
Погледајте још:
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2024
СВЕТ
Борељ: ЕУ не види светло на крају украјинског тунела
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала