- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Француски пољопривредници други дан протестују, блокирани ауто-путеви око Париза

© AP Photo / Matthieu MirvilleПротест пољопривредника у Паризу
Протест пољопривредника у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2024
Пратите нас
Француски пољопривредници други дан блокирају стратешке саобраћајнице око Париза, а чланови Конфедерације сељака блокирају улазе и у дистрибутивне центре у Кавајону у департману Воклиз, на југу Француске, преноси БФМ ТВ.

"Желимо да блокирамо логистичке центре јер тражимо бољу расподелу додате вредности. Масовна дистрибуција је направила велики профит у прошлом тромесечју, а ми никада не видимо ништа од тога. Тражимо од њих да повец́ају наше откупне цене без повећања цена за крајње потрошаче. Тражимо, заправо, да смање своје марже. Остаћемо колико год буде потребно", рекао је представник пољопривредника.

Генерална секретарка синдиката ЦГТ Софи Бине изјавила је да разуме бес пољопривредника.
Бине је позвала владу да "преиспита одређени број правних механизама" како би ставила тачку на спекулативне операције са прехрамбеним производима.
© AP Photo / Christophe EnaПротест пољопривредника у Паризу
Протест пољопривредника у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2024
Протест пољопривредника у Паризу
Француска влада синоћ је најавила да ће данас бити предузети нове мере у корист пољопривредника.
Портпаролка владе Приска Тевенот рекла је, након састанка Савета министара, да ц́е премијер Габријел Атал вечерас примити представнике француског пољопривредног синдиката ФНСЕА и чланове удружења Младих пољопривредника, у присуству министара пољопривреде Марка Феноа и еколошке транзиције Кристофа Бешуа, пише Фигаро.
Француски пољопривредници започели су јуче блокаду осам аутопутева који повезују Париз са остатком Француске, а од прошле седмице блокирају путеве у деловима Француске због владиног пореза на гориво за тракторе, увоза јефтиних пољопривредних производа и ниских откупних цена, а траже и смањење пореза, као и пољопривредници широм Европе.
Пољопривредници у Француској протестују и због споразума о слободној трговини између ЕУ и извозника хране, посебно због споразума са јужноамеричким блоком Меркосур, који је још у фази израде, а за који тврде да ће такође допринети нелојалној конкуренцији на тржишту.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала