- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Државна дума усвојила нацрт жалбе америчком Конгресу због напада на авион Ил-76

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаЗграда Државне думе Русије
Зграда Државне думе Русије - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2024
Пратите нас
Посланици Државне думе Русије усвојили су на пленарној седници нацрт жалбе Конгресу САД у вези са терористичким нападом који је починила Украјина, у којем је оборен војни авион Ил-76.
„Посланици Државне думе позивају чланове Конгреса Сједињених Америчких Држава да осуде злочине терористичког режима у Кијеву, обуставе његову подршку и помогну да се директни починиоци овог нехуманог терористичког акта приведу правди“, наводи се у нацрту жалбе.
Посланици такође наглашавају да је намерно заташкавање истине о жртвама злочиначких радњи кијевског режима пут који не води никуда.
„Бројне чињенице указују на то да значајан део смртоносног западног оружја испорученог корумпираном кијевском режиму, због криминалних махинација завршава у рукама терориста и радикалних екстремиста широм света“, оцењује се у документу.
У нацрту се истиче да су авион обориле украјинске војне јединице из области Липци у Хараковској области, уз помоћ противваздушног ракетног система „патриот“ америчке производње. Како се наводи, напад на авион „био је намерно и свесно убиство“, пошто је размена заробљеника између Русије и Украјине и рута за њихову испоруку била раније договорена.
У документу се додаје да ово није први пут да се Кијев „сурово обрачунава са својим заробљеним војницима“. Посланици подсећају да су 29. јула 2022. године амерички вишецевни ракетни системи „хајмарс“ извели ракетни удар на конвој у селу Јеленовка у Доњецкој Народној Републици. У нападу је погинуло више од 50 украјинских војника, а више од 70 је рањено. С тим у вези, Државна дума позива Конгрес САД да осуди терористички режим у Кијеву и одустане од његове подршке.

Обарање војног авиона Ил-76

Оружане снаге Украјине обориле су 24. јануара изнад територије Белгородске области руски војно-транспортни авион Ил-76 који је превозио украјинске заробљенике на размену. У авиону су се налазиле 74 особе, од којих 65 украјинских војника и сви су погинули. Истражни комитет Русије саопштио је да први резултати истраге пада авиона Ил-76 у Белгородској области указују на то да је летелица гађана противваздушном ракетом са територије Украјине.
Како је саопштило руско Министарство одбране, Кијев је врло добро знао о предстојећем транспорту заробљеника на размену, који је требало да се обави касније у среду.
Председник Русије Владимир Путин саопштио је у среду да је експертиза показала да је авион Ил-76 оборен помоћу америчког система „патриот“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала