- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Макрон поставио Кијеву услов и запретио враћањем царина

© AP Photo / Susan WalshПредседник Француске Емануел Макрон
Председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2024
Пратите нас
Ако увоз из Украјине буде дестабилизовао тржиште и стварао непоштену конкуренцију за европске произвођаче, ЕУ може вратити царине за украјинску робу, саопштио је председник Француске Емануел Макрон.
Макрон је истакао да пољопривредници који протестују траже да „правила буду иста за све“, што је довело до потребе да се „пажљиво анализира увоз прехрамбених производа из Украјине“.

„Договорили смо се да уведемо строжа правила како бисмо избегли директну злоупотребу и дестабилизацију тржишта. Договорили смо се да се уведе механизам појачане заштите за житарице, што ће омогућити да се интервенише ако жито из Украјине на европском тржишту озбиљно дестабилизује цене и створи нелојалну конкуренцију. Што се тиче пилетине и шећера, договорили смо заштитне механизме на основу обима увоза из 2022. и 2023. године. Прекорачење тих утврђених обила омогућиће нам да вратимо царине“, рекао је Макрон на конференцији након самита ЕУ у Бриселу.

Он је нагласио да је Француска спремна да пружа помоћ кијевским властима у контексту актуелног сукоба, али да ће је обуставити у случају нелојалне конкуренције, која доноси профит неколицини милијардера и великих произвођача.
Макрон је раније ирекао да ће Француска захтевати од шефице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен „јасне мере” за регулисање „дестабилишућег увоза” из Украјине, као и ревидирање споразума о слободној трговини између ЕУ и Латинске Америке услед погоршања ситуације са протестима пољопривредника у Европи.
Погледајте још:
Жетва пшенице у Краматорску - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2023
Специјална операција у Украјини
Украјина би због прехрамбеног ембарга могла да губи 230 милиона долара месечно
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала