- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Непромишљено и под притиском“: Захарова о одлуци Еквадора да преда руску војну технику САД

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2024
Пратите нас
Одлука Еквадора да преда Сједињеним Америчким Државама руску технику је непромишљена и донета је под озбиљним притиском споља, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Она је навела да се Москва „детаљно упознала са релевантним саопштењима еквадорског председника Данијела Нобое“.
„Наши партнери одлично су обавештени о одредбама уговора, који укључују обавезу коришћења испоручене имовине у предвиђеним циљевима, као и да је забрањено њено предавање трећој страни без одговарајуће сагласности руске стране“, истакла је Захарова.
Портпарол Министарства је нагласила да тешко да би Вашингтон понудио скупу модерну технику у замену за „старо гвожђе“ „како га називају у Еквадору“.
„Надамо се да је Кито свестан тога“, закључила је Захарова.
Раније је еквадорски председник изјавио да његова земља не одустаје од предаје старе руске технике САД и учиниће то без обзира на став Москве.
Према његовим речима, Влада Еквадора ће до краја јануара извршити размену старе руске и украјинске технике за нову из САД, вредну 200 милиона долара. Истовремено, лидер државе није прецизирао о каквој је техници реч, да ли војне или цивилне намене.
Локални медији су пре годину дана писали да влада бившег председника Гиљерма Ласа разматра предају руске технике Украјини, али нису уследиле никакве конкретне активности.
Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков је 2023. године на састанку са амбасадором Еквадора у Москви Хуаном Фернандом Олгином Флоресом изразио наду да Кито неће испоручивати Кијеву оружје.
Погледајте и:
Руски систем игла  - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2024
Специјална операција у Украјини
Еквадор Русима шаље банане, а Украјинцима – руско оружје
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала