- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Русија дестабилизује ситуацију“: Америка намерава да обнови стару нуклеарну инфраструктуру

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteЗграда Пентагона са америчком заставом
Зграда Пентагона са америчком заставом - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2024
Пратите нас
САД би требало да „оживе“ своју застарелу нуклеарну инфраструктуру која је стварана током Другог светског рата и да прате темпо развоја савремених технологија, изјавила је шефица Националне администрације за нуклеарну безбедност САД (ННСА) Џил Хруби. Истовремено је оптужила Русију да „дестабилизује ситуацију“ у нуклеарној сфери.
Она је истакла и да САД „задржавају спремност да спроведу подземна нуклеарна тестирања“.
„Изузетно је важно да обновимо нашу националну нуклеарну инфраструктуру која је распоређена углавном за време реализације пројекта 'Менхетн' (за стварање нуклеарног оружја 1940-их) и након Другог светског рата како би створиле савремену, у потпуности спремну структуру која би била флексибилна и одржива у наредних 50 година или више“, казала је Хруби на самиту о нуклеарном обуздавању.
Такође је рекла да САД реализују стратегије обогаћивања уранијума за потребе одбране и цивилне енергетике, те да би за неколико деценија земља требало да обнови производњу високо обогаћеног уранијума.

Она је додала да „глобални нуклеарни пејзаж не само да је сада опаснији, него и динамичнији него што је био раније“ и истовремено је оптужила Русију да дестабилизује ситуацију због распоређивања тактичког нуклеарног оружја у Белорусије, опозива ратификације Споразума о свеобухватној забрани нуклеарног тестирања, ширења партнерства са Ираном и Северном Корејом, као и због „одустајања од дијалога о контроли наоружања са САД“.

„Поред тога, Кина наставља да убрзано унапређује и шири свој нуклеарни арсенал, представљајући напредне технологије попут хиперсоничних и нових технологија двоструке намене“, тврди Хруби.
Она је додала да пред Националном администрацијом за нуклеарну безбедност САД стоје највећи задаци од периода пројекта „Менхетн“, те ННСА мора да обавља мисије у неколико области истовремено, укључујући нуклеарно обуздавање, неширење, борбу против тероризма и рад на поморским реакторима.

Пентагону испоручено 200 јединица новог наоружања

Хруби је саопштила да је Национална администрација за нуклеарну безбедност у 2023. години предала Министарству одбране САД преко 200 јединица модернизованог наоружања.

„У одбрамбеном буџету за 2024. фискалну годину одобрено је прављење нуклеарне крстареће ракете морског базирања, или SLCM-N, у оквиру програма почетне борбене готовости до 2034. године“, истакла је она.

Како је објаснила, овај тип ракете обезбедиће ново средство нуклеарног обуздавања мале снаге у мору. Ресор намерава да до почетка марта изради препоруке за Конгрес о детаљима програма SLCM-N.
Хруби је додала и да вештачка интелигенција носи опасност од ширења оружја за масовно уништење, између осталог и у нуклеарној сфери.
Раније је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао да Москва не види могућност за дијалог са Вашингтоном о стратешкој стабилности у овом моменту, те да је за вођење таквих преговора неопходно да Запад одустане од антируске реторике.
Погледајте још:
Бомбе Б61с - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2024
РУСИЈА
Одговор Русији и Белорусији: Америка од Старог континента прави нуклеарно складиште
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала