- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шведска донела одлуку – обуставља истрагу о диверзији на „Северним токовима“

© Фото : © Nord Stream 2 / Axel SchmidtШведски брод за постављање цеви и пловила за подршку током полагања цеви гасовода „Северни ток 2“
Шведски брод за постављање цеви и пловила за подршку током полагања цеви гасовода „Северни ток 2“ - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2024
Пратите нас
Тужилаштво Шведске обуставља истрагу о диверзији на гасоводима „Северни ток“, јер случај није у надлежности земље и умешаност шведских грађана у диверзију није утврђена, изјавио је шведски тужилац Матс Љунгквист.
Шведско тужилаштво је навело да је прелиминарна истрага прекинута, јер диверзија није била усмерена против безбедности краљевства, друштва или других законских норми.
„Можемо да констатујемо да овај случај није у надлежности Шведске“, рекао је Љунгквист.
Он је истакао да је истрага била систематична и детаљна и да је спроведено детаљно истраживање места злочина.
„Главни циљ истраге био је утврђивање могуће умешаности шведских грађана у диверзију или коришћење шведске територије за њено извршење, што би могло да штети шведским интересима или њеној безбедности. Власти имају јасну представу о инциденту, као и да није пронађено ништа што указује на умешаност Шведске или шведских грађана у напад који је спроведен у међународним водама“, наводи се у изјави шведског тужилаштва.
Закључено је да ће Немачка наставити истрагу о диверзији на „Северним токовима“, као и да ће Шведска предати Немачкој материјале који могу да се искористе као докази у немачкој истрази.

Песков: Питам се како ће Немачка приступити овој истрази?

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је истакао да ће бити веома интересантно видети како ће Немачка приступити истрази.
„Шведска је много изгубила у вези са том диверзијом и много чега се одрекла због тога. Трпе немачки обвезници, немачке фирме, компаније, губе конкурентност, губе профитабилност без овог гаса. Биће занимљиво колико ће студиозно немачке власти приступити истрази“, рекао је Песков.

Диверзије на гасоводима

Оштећења на три од четири крака гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“ откривена су 26. септембра прошле године. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност да је реч о циљаној диверзији. Ове три државе објавиле су да ће спровести националне истраге о диверзији, али су одбиле да и Русија учествује.
Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“, саопштио је да је на гасоводима причињена невиђена материјална штета и да је немогуће оценити када ће они бити поправљени.
Амерички новинар Симор Херш је објавио текст о својој истрази експлозија на гасним магистралама „Северног тока“. У чланку Херш наводи да су амерички рониоци током војних вежби НАТО-а „Балтопс“ на лето 2022. године под цевоводе „Северног тока“ поставили експлозив, који су три месеца касније активирали Норвежани.
Пентагон и Бела кућа су саопштили да САД немају везе с тим, а Стејт департмент је позвао да се верује ставу Америке.
Погледајте и:
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у Балтичком мору - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2024
СВЕТ
Немачка наставља са истрагом експлозија на гасоводима „Северни ток“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала