- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Западне илузије пукле у парампарчад: Како у Москви гледају на Путинове поруке намењене Америци

© Фото : Снимак са екрана/tuckercarlson.comПредседник Русије Владимир Путин и новинар Такер Карлсон
Председник Русије Владимир Путин и новинар Такер Карлсон - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2024
Пратите нас
Интервју Владимира Путина, дат америчком новинару Такеру Карлсону, уздрмао је свет, разбио илузије Запада и информативну блокаду, која је створена од почетка руске специјалне војне операције у Украјини. Истовремено, показао је и да су покушаји изолације Русије илузорни.
Експерти кажу да је интервју постао информациона бомба за Запад, који улаже огромне количине новца да блокира информације из Русије и о Русији и који исто тако забрањује рад руских медија. Зато би овај интервју могао да буде почетак изласка Американаца из тоталног информативног мрака.

„Вредност овог интервјуа је у томе што Путин америчкој и западној публици директно објашњава све оно што смо ми слушали у протекле две године. И ту, заиста, људима падају вилице, за њих је ово веома важан интервју. Ово је пробијање рупе у информационој блокади којом су западни медији опколили Русију и у пропагандној машинерији коју граде. И сад гледам како су нагло похрлили да објашњавају где је Карлсон погрешио, шта није питао. Односно, сада ће цела пропагандна машинерија Запада покушати да закрпи ту рупу, ако не и да је отклони“, сматра руски политиколог Владимир Корнилов.

Могуће је да тезе које је изнео Путин за већину Руса нису биле новина, али за западњаке оне могу бити откровење. Руски председник заправо отвара очи Западу, а захваљујући овом разговору грађани Америке и остатка света су могли да сазнају више о ономе што су од њих крили њихови политичари и медији. Између осталог, сазнали су истину о сукобу у Украјини и улогу Вашингтона у том конфликту, као и чињенице о томе како је Русија покушавала од Хладног рата да изглади односе са САД, али је увек наилазила на зид.
Оцене у Москви су и да цео интервју личи на демонстрацију супериорности над америчким естаблишментом. Питања су била актуелна, а одговори искрени, поштени и аргументовани.

Запад признао да је Путин извојевао победу

Један од главних сигнала који је руски председник послао Вашингтону јесте спремност Москве на дијалог, оцењују руски експерти.
Руски стручњаци напомињу да је Русија одувек била отворена на преговоре и договоре, али је чињеница да друга страна на то није спремна. Има и мишљења да се Путин директно обраћао Вашингтону и послао поруку да је неопходно преговарати са Русијом, која не може бити поражена, а да ће Запад више коштати ако не узме у обзир руске интересе.
© Фото : Снимак са екрана/tuckercarlson.comИнтервју руског председника Владимира Путина трајао је 2 сата и 7 минута, а Путин је за то време одговорио на око 60 питања и потпитања америчког новинара Такера Карлсона
Председник Русије Владимир Путин и новинар Такер Карлсон - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2024
Интервју руског председника Владимира Путина трајао је 2 сата и 7 минута, а Путин је за то време одговорио на око 60 питања и потпитања америчког новинара Такера Карлсона
Међутим, мале су шансе да ће интервју, који је у првим сатима погледало више од 100 милиона људи, радикално променити политичку позицију Сједињених Дражава према Русији. Уместо тога, сматрају експерти, уследиће критике на рачун председника Путина и новинара Карлсона у мејнстрим америчким и европским медијима, интервју ће „комадати“, али он ипак може утицати на део западне и посебно америчке јавности која ће поставити питање - на шта се троши њихов новац и зашто Сједињене Државе дају паре корумпираном кијевском режиму.
Путинови одговори расветљавају многа питања и још једном показују да Вашингтон и даље има хегемонистичке амбиције и жељу да цео свет приграби за себе, али да се то неће догодити.
Интервју руског председника трајао је 2 сата и 7 минута, а Путин је за то време одговорио на око 60 питања и потпитања. Судећи по реакцијама то се није допало страним медијима, који су одмах почели да клевећу Такера и оптужују га за издају.
„Мејнстрим медији – амерички, на пример – напали су Такера Карлсона, говорећи да је он ’Путинов користан идиот‘. Си-ен-ен је већ објавио да је Путин 'извојевао пропагандну победу' користећи Такера. Али знате шта је овде најзабавније? Сви ти мејнстрим медији су дуго критиковали Карлсона и питали се како се уопште усудио да интервјуише Путина. Како је то могуће, кад је он наш противник. Питали су се - како да пренесемо његово мишљење нашој публици? А сада исти ти медији нападају Карлсона, говорећи да је требало да пита ово или оно, али није. Таква је њихова логика", каже Корнилов.
Британски медији коментаришу Путинове речи да је одлука Украјине да одбије преговоре са Русијом у пролеће 2022. донета под утицајем бившег британског премијера Бориса Џонсона, додао је Корнилов.
Британце су веома заинтересовале Путинове речи да је Борис Џонсон осујетио мировни споразум. ‘Дејли мејли’ пише да је реч о ‘запањујућој оптужби’ на рачун Џонсона, као да Путин није цитирао украјинског политичара, шефа фракције ‘Слуга народа’ Давида Арахамија који је то обелоданио. Ово се показало као изненађење за ‘Дејли мејли’“, нагласио је Корнилов.
Експерти оцењују да је ово „историјски интервју“, али остаје да се види како ће то одјекнути и какав ће утицај имати на развој приче са америчким изборима, америчку унутрашњу и спољнополитичку ситуацију.

Американце шокирала руска историја

Александар Строканов, професор из Сједињених Држава, оцењује да је историјски контекст био веома интересантан и важан део интервјуа Владимира Путина, који је западној публици испричао вишевековну историју Русије, објаснио историју Украјине и односе две земље.
Професор Строканов каже да су те историјске чињенице заинтересовале обичне Американце, што се види из коментара на друштвеним мрежама и порталима.

„То им је било занимљиво и за њих ново, aлиније им сасвим јасно. Када сам гледао интервју, поставио сам себи питање - хоће ли ово успети? И било је веома изненађујуће, за мене је било откриће да толико коментатора на друштвеној мрежи Х пише Такеру Карлсону како је било занимљиво слушати овај излет у историју. Наравно, ово је велика нов0ст за Американце“, додао је Строканов.

Интервју је важан за западну јавност зато што управо у њему Путин износи своје мишљење о НАТО-у, руско-америчким односима и другим бројним питањима, објашњава разлоге онога што се догађа и износи своје историјско виђење.
Читао сам разне чланке, реакције на овај интервју - историјска неписменост је присутна. Један чланак каже да је Путин причао о 1862. години, иако је он говорио о 862. години. Не могу ни да замисле да историја Русије има више од хиљаду година“, закључио је професор.
Такер Карлсон и Владимир Путин. - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2024
РУСИЈА
Погледајте цео разговор у четири ока који је уздрмао планету /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала