- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шта би требало да сакрије нуклеарни кишобран изнад Европе

© Flickr / MarijananaРусија НАТО илустрација
Русија НАТО илустрација - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2024
Пратите нас
Од стварања заједничке европске војске и европског система нуклеарног обуздавања нема ништа, јер Вашингтон то неће дозволити, оцењују експерти, додајући и да се измишљотине о руској претњи по европски систем безбедности стварају како би западни званичници пред својом јавношћу оправдали милијарде евра које улажу у Кијев уместо у своју привреду.
У последње време се све чешће чују предлози да Европска унија треба да ојача своју одбрамбену аутономију од НАТО-а како не би била погођена променама које би могле да уследе у америчкој спољној политици, те да у том контексту треба што пре створити заједничку европску армију и европски систем нуклеарног обуздавања. Другим речима, Европљани су забринути због могућег доласка ДоналдаТрампа на власт после америчких новембарских избора и његове изјаве да би подржао нападе Русије на земље НАТО-а, ако чланице алијансе не би испуниле своје финансијске обавезе пред блоком.
Руски експерт Антон Хашченко оцењује да су страхови које изражавају европски политичари „очигледно преувеличани“.
„Све приче да ће се НАТО урушити доласком Трампа су потпуна бесмислица. НАТО је толико моћaн инструмент озбиљне војно-политичке контроле Сједињених Држава над свим својим млађим партнерима да нико од тога неће одустати, а посебно Трамп, који воли да буде "цар планина". Грубо говорећи, све што је Трамп желео као председник било је да европске земље сразмерно улажу у новац у НАТО. Захтевао је и претио: ‘Морате да потрошите најмање два одсто БДП-а на одбрану’. Сва његова реторика да неће пружити заштиту европским земљама ако мање троше је метод принуде. Он жели да буде пуноправни „цар планина“ и за то ће користити НАТО“, објаснио је политиколог.
Према његовим речима, изјаве европских политичара о наводно неизбежној „смрти НАТО-а“ ако се Доналд Трамп врати на власт имају специфичан политички циљ и иду у прилог онима који подржавају Кијев, додао је он.
„Сва ова застрашивања да ће Европа остати сама и да се нешто хитно мора предузети веома одговарају онима који подржавају Украјину, јер они треба да оправдају новац који троше на Кијев - да објасне својим пољопривредницима и не само њима, зашто милијарде иду на помоћ Украјини, а не на решавање унутрашњих проблема“, додао је политиколог.
© AFP 2023 / FREDERICK FLORINЕУ сматра да треба што пре створити заједничку европску армију и европски систем нуклеарног обуздавања
Војска ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2024
ЕУ сматра да треба што пре створити заједничку европску армију и европски систем нуклеарног обуздавања

Америчке нуклеарне бомбе „затрпале“ Европу

Катарина Барли, заменица председника Европског парламента, изјавила је да би „на путу ка европској војсци“ стварање сопственог нуклеарног штита могло би да постане тема разговора у Европској унији. Према њеним речима, нуклеарно средство одвраћања за Европу сада је у рукама НАТО-а, али на то се више не може рачунати ако на власт дође Трамп.
Она сматра да ЕУ треба да створи заједничку војску „што је пре могуће“, али да прво мора да примени европски систем противваздушне одбране „Небески штит“ и да координише куповину оружја.
Шеф руског Бироа за војно-политичке анализе Александар Михајлов сумња да се такве идеје које је изнела заменица председника Европског парламента могу спровести у дело.
„Ако покушају да створе европску војску, посебно ону опремљену нуклеарним оружјем, то се пре свега неће свидети Американцима. Француски председник Емануел Макрон је већ предлагао стварање европске војске, али су га Американци одмах лупили по прстима, јер би то означило губитак позиција Северноатлантске алијансе на територији Европе, а Вашингтон то неће дозволити...“, оцењује експерт.
Како додаје, овде се ради о спекулацијама и покушајима повећања војног буџета у ЕУ на коме зарађују лобисти, а не о безбедности Европе.
Заједничка европска војска не постоји и тешко да ће бити створена, јер то није у интересу Сједињених Држава.
„Вашингтон не музе европске земље за два одсто БДП-а тек тако, јер тај новац, у суштини, иде на куповину америчког оружја. Сједињене Државе нису заинтересоване за настанак европске војске, Американци неће дозволити да се она формира“, оценио је експерт.
Једна од земаља ЕУ, Француска, има значајан нуклеарни потенцијал, али Сједињене Државе намеравају да и даље држе своје атомске бомбе у Европи под изговором да штите Европу, истакао је Михајлов.
„Белгија, Холандија, Немачка, Турска и Италија се користе за складиштење америчког тактичког нуклеарног оружја, то су бомбе Б61-12 за употребу у авијацији... Док САД постављају своје бомбе у пет европских земаља, ове државе су у суштини лишене суверенитета. Уосталом, то нуклеарно оружје контролишу Сједињене Државе, а не земље у којима се оно налази“, објаснио је Михајлов.
Према проценама независних стручњака, Америка је тајно у Европи разместила око 150 нуклеарних бомби, што по оцени експерата може повећати ризик од нуклеарног рата.
Михајлов напомиње да би програм „Нуклеар шеринг”, који омогућава Сједињеним Државама да пребаце своје нуклеарно оружје у земље НАТО-а, сада могао да се прошири и на Пољску, јер је Вашингтон заинтересован да од Пољске направи војни центар Источне Европе и десном руком алијансе у Источној Европи.

Америка створила НАТО да би владала Европом

Позив председнице Европског парламента Роберте Метсоле да се ојача аутономија Европске уније од НАТО-а у области одбране руски војни експерт, пуковник у пензији Виктор Литовкин назвао је „празном причом“.
Према његовим речима, и Европски парламент, и Европска унија, и НАТО су под контролом су Сједињених Држава.
„Они су једноставно вазали Сједињених Држава и извршавају вољу Вашингтона до краја, како он захтева... Ово су празне изјаве да би се показали у јавности, рекламирали“, сматра експерт.
Како истиче, САД неће дозволити европским земљама да створе сопствени одбрамбени савез у било ком облику.
„САД никада неће дозволити да Европа има своју армију и измакне из контроле Вашингтона. НАТО није створан да би неко остао ван контроле. Није случајно што Албанију и Шведску гурају у НАТО, а пре њих и Финску. Остале су вероватно Андора и Швајцарска, не рачунајући Србију коју такође покушавају да угурају у НАТО, али Срби категорично одбијају с обзиром да их је НАТО бомбардовао и убијао. Дакле, Сједињене Државе Државе су створиле НАТО да би владале Европом, и то раде, тако да ће и Европски парламент и Европска унија увек гласати за одлуке које им буду диктиране из Вашингтона“, убеђен је Литовкин.
Бомбе Б61с - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2024
РУСИЈА
Одговор Русији и Белорусији: Америка од Старог континента прави нуклеарно складиште
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала