- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Почиње продаја улазница за ФЕСТ: На програму 108 филмова из шездесетак земаља

© Фото : Спутњику уступио ЦЕБЕФ/ФЕСТФЕСТ
ФЕСТ - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2024
Пратите нас
Продаја улазница за 52. Међународни филмски фестивал - ФЕСТ почиње данас, а публика ће од 23. фебруара до 3. марта имати прилику да погледа 108 остварења из шездесетак земаља.
Овогодишњи ФЕСТ доноси нове филмове Александра Пејна, Акија Каурисмакија, Софије Кополе, Романа Поланског, Вудија Алена, Фернанда Труебе, али и Мајкла Винтерботома, Алекса де ла Иглесије и недавно преминулог Лукаса Ноле, те Влатке Воркапић, Луке Бурсаћа, Мирослава Лекића и Младена Ђорђевића.
Биће приказани и филмови чију режију потписују Дејан Влаисављевић НИКТ, Јури Биков, Раша Буквић, Емилија Гашић, Синиша Цветић и многи други.
Међу филмовима које организатори ФЕСТ-а препоручују су претенденти за Оскара „Бартонова академија” Александра Пејна, „Зона интереса” Џонатана Глејзера, „Анатомија пада” Жистин Трије са Сандром Хилер – добитник „Златне палме“ на фестивалу уКану и „Златног глобуса“за најбољи сценарио, „Дечак и чапља” Хајаа Мијазакија који је добио „Златни глобус“ за најбољи анимирани филм, затим „Четири ћерке” редитељке Каоутер Бен Ханиј номинован за Оскара за најбољи документарни филм.
На програму ће бити и „Господар” Јурија Бикова, документарац „Успон и пад Џона Галијана” са Пенелопе Круз, Наоми Кембел и Кејт Мос, те „Зелена граница” Агнешке Холанд (Награда жирија на фестивал у Венецији), „Ја капетан” Матеа Гаронеа – номинован за Оскара за најбољи страни филм, „Ескорт” Лукаса Ноле, „Док не истекне време” Лилиане Кавани и други.
Од глумаца из региона гледаћемо нова остварења Радка Полича и Жарка Лаушевића, Небојше Дугалића, Мојце Функл, Франке Мандић, Јура Хенигмана, Тихане Лазовић, Славка Собина, Јасне Ђуричић, Николе Ђуричка, Леона Лучева, Слободе Мићаловић, Ивана Босиљчића, Тамаре Крцуновић, Горана Богдана, Филипа Ђурића, Мире Бањац и многих других.
После 20 година на ФЕСТ-у ће поново бити приказан филм „Сањари” Бернарда Берточучија - сада рестауриран у 4К резолуцији који ће бити у селекцији ФЕСТ класик.
ФЕСТ је остао веран разноликости жанрова те ће на програму бити и драма, трилер, документарци, кратки филмови, акциони, биографски, хорор, романтична комедија, ратна драма, историјски и анимирани филм.
Пројекције ће бити на шест локација: МТС дворана, Дом омладине, Дворана Културног центра Београда, Југословенска кинотека и биоскопи Синплекс Ушће и Синеплекс Галерија.
Улазнице коштају од 400 до 600 динара, а за отварање и затварање 1.000 динара.
Ирански редитељ Асгар Фархади са Емиром Кустурицом у Андрићграду - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2024
КУЛТУРА
Београдски победник за двоструког добитника Оскара - редитеља Асгара Фархадија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала