- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска артиљерија - Sputnik Србија

УЖИВО Кијев изгубио 1.500 војника код Авдејевке; Данска послала сву артиљерију у Украјину

Пратите нас
Руска војска је у потпуности заузела Авдејевку и блокира преостале војнике у фабрици кокса, саопштио је шеф руског Министарства одбране Сергеј Шојгу. Амерички председник Џозеф Бајден сматра да Украјина може изгубити велике територије пре него што буде одобрена америчка помоћ. Системи ПВО уништили су беспилотну летелицу изнад Вороњежа.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:21 18.02.2024
Посланик украјинске Врховне раде Алексеј Гончаренко (у Русији стављен на списак терориста и екстремиста) подржава идеју враћања нуклеарног оружја Украјини, којег се она одрекла средином 1990-их, упркос претњи санкцијама.
„Подржавам повратак нуклеарног оружја у Украјину. И сматрам да је то наша једина опција за опстанак. Ако НАТО не жели да нас прими у алијансу. То значи да треба да правимо ракете. Не треба нам хиљаду. Треба нам 20. Хоће ли бити санкција? Издржаћемо. Нема другог излаза,“ написао је он на свом Телеграму.
22:01 18.02.2024
Кандидат Републиканске странке за председника САД и бивша стална представница при УН Ники Хејли изјавила је да је могућ сукоб САД и НАТО-а са Русијом након пораза Украјине, повезујући то са наводним плановима Русије за Пољску и балтичке земље.
„(Председник Русије Владимир) Путин је рекао да када узме Украјину, следеће ће бити Пољска и балтичке земље. Он сада размешта војнике око ових земаља... ако се то деси, онда ће земље НАТО-а одмах увући Америку у рат“, рекла је Хејлијева у интервјуу за „Еј-Би-Си“.
Према њеним речима, Украјина не тражи да јој се пошаљу војници, већ само наоружање и муниција.
„Морамо да им дамо оно што им је потребно како би могли да победе, чиме бисмо спречили слање наших трупа у борбу“, додала је она.
20:25 18.02.2024
20:24 18.02.2024
Јерменски премијер Никол Пашињан изјавио је да Јереван није савезник Москве по питању Украјине.
„Одавно сам говорио да Јерменија није савезник Русије по питању Украјине. И то је наш искрен став. Много нас боли што не можемо да утичемо на ту ситуацију. Украјински народ нам је пријатељски народ“, рекао је Пашињан на састанку са представницима јерменске дијаспоре у Немачкој.
18:59 18.02.2024
18:05 18.02.2024
Премијерка Естоније Каја Калас подржала је иницијативу чешког председника Петра Павела о могућности да се ван граница Европске уније пронађе неколико стотина хиљада граната за помоћ Украјини.
Она је приметила да сада треба да се искористе све могућности за испоруку граната Украјини.
„Председник Чешке бавио се овим питањем и, да тако кажем, открио колико тога има. О томе свакако треба да разговарамо на европском нивоу, посебно са оним земљама које нису много учиниле, да Украјинци добију ову помоћ и могу да се заштите“, рекла је Каласова за естонски портал „ЕРР“.
Чешки председник Петр Павел изјавио је у суботу да је Праг пронашао могућност да се ван Европске уније купи 800 хиљада артиљеријских граната које та земља може да испоручи Украјини у року од неколико недеља уз финансијску подршку Сједињених Америчких Држава, Немачке, Шведске или других земаља.
16:20 18.02.2024
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2024
СВЕТ
Борељ: Ситуација у Украјини биће решена за три месеца
12:42 18.02.2024
12:26 18.02.2024
Главно са новог брифинга Министарства одбране:
◾Оружане снаге Украјине изгубиле су више од 1.500 људи током одбране Авдејевке. Руска војска напредовала 8,6 километара;
◾Украјинске оружане снаге изгубиле су више од 190 војника на јужнодоњецком правцу;
◾Оружане снаге Русије погодиле су контролни центар 31. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине у подручју Желанског ДНР, складишта горива и муниције;
◾Руске оружане снаге на доњецком правцу побољшале су положаје дуж линије фронта;
◾Оружане снаге Украјине изгубиле су око 100 војника на краснолиманском правцу;
◾Руске ПВО снаге обориле су 105 дронова Оружаних снага Украјине;
◾Руске трупе на херсонском правцу заузеле су повољније положаје и поразиле украјинске оружане снаге у четири региона;
◾Оружане снаге Украјине изгубиле су око 40 војника на купјанском правцу.
12:23 18.02.2024
Данска премијерка Мете Фредериксен изјавила је на Минхенској конференцији о безбедности да је та земља испоручила „сву своју артиљерију” Украјини, пише листа Jyllands-Posten.. Према речима премијерке, земље ЕУ не чине довољно за Кијев.
„Данска страна је донирала сву своју артиљерију. Жао ми је што ово кажем, пријатељи, али још увек има муниције у складиштима Европе“, рекла је Фредериксен.
Она је позвала да се на другу годишњицу почетка специјалне војне операције Украјини обезбеди муниција, артиљерија, ракете дугог домета, беспилотним летелицама, ловцима Ф-16.
Мете Фредериксен је нагласила да краткорочно, Европска унија мора да пружи Украјини оно што јој је потребно, „а дугорочно, Украјина мора бити добродошла у ЕУ и НАТО“.
08:53 18.02.2024
07:24 18.02.2024
Владимир Путин председник Русије - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2024
Специјална операција у Украјини
Путин: Захвални смо војсци која је учествовала у борбама за Авдејевку
07:12 18.02.2024
Британски саветници Кијева криви су за смрт ратних заробљеника и посаде Ил-76, обореног украјинском ракетом, рекао је за Спутњик обавештени извор упознат са ситуацијом.

„Напад на Ил-76 изведен је под притиском британских саветника без координације са штабом противваздушне одбране у Кијеву и без додатне провере информација о кретању авиона изнад Белгородске области“, рекао је он.

Оружане снаге Украјине обориле су 24. јануара изнад Белгородске области војно-транспортни авион Ил-76 Ваздушно-космичких снага Русије у којем се налазило 65 украјинских заробљеника који су летели на размену. Сви они, као и три пратећа руска официра и шест чланова посаде су погинули.
07:10 18.02.2024
Амерички председник Џозеф Бајден је после повлачења украјинских трупа из Авдејевке позвао конгресмене да одмах усвоје предлог закона о додатној војној помоћи Украјини, саопштила је Бела кућа.
Истовремено, Бајден је признао да би Украјина могла изгубити још територија пре него што стигне америчка помоћ.
07:07 18.02.2024
Експлозија је одјекнула у Полтавској области. Оштећен је инфраструктурни објекат, саопштили су у обласној војној администрацији.
07:05 18.02.2024
Наредба главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Александра Сирског да се напусти Авдејевка стигла је само дан након што је почео неконтролисани бег украјинских трупа, саопштило је руско Министарство одбране.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала