- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска војска у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Кадиров: Заузимање Авдејевке још један корак ка победи, још већим корацима ћемо ићи до Кијева

Пратите нас
Оружане снаге Русије потпуно су ослободиле фабрику кокса у Авдејевки, саопштило је руско Министарство одбране. Оружане снаге Украјине су сачувале своју борбену способност и могу да изврше контраофанзиву, рекао је за „Красну звезду“ Сергеј Рудској, заменик начелника Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:54 19.02.2024
Канада ће украјинској војсци предати више од 800 вишенаменских беспилотних летелица „Скајренџер“ Р70, саопштио је канадски министар националне одбране Вилијам Блер.
Вредност пакета помоћи процењена је на 95 милиона канадских долара (70 милиона америчких долара).
Напомиње се да беспилотне летелице могу да носе до 3,5 kg корисног терета, укључујући и муницију. Очекује се да ће Отава почети да шаље дронове Кијеву на пролеће.
Блер је прошле недеље најавио да ће Отава издвојити 60 милиона канадских долара (44 милиона долара) за помоћ Украјини у набавци борбених авиона Ф-16.
20:53 19.02.2024
Камиони са војном техником за Кијев већ три дана стоје на пољској граници због блокаде пољопривредника, пише украјински портал „Страна“.
Конкретно, у Украјину не могу да уђу камиони који треба да стигну до артиљеријских јединица за брзи истовар муниције на положајима.
19:15 19.02.2024
Лидер Чеченске републике Рамзан Кадиров изјавио је да је заузимање Авдејевке још један корак ка победи и да ће се Русија надаље још већим корацима кретати напред до Кијева.
Он је додао да су украјинске снаге из Авдејевке гађале цивиле Донбаса и да је заузимање овог насеља било „веома важно“.
„Не само Авдејевку, заузели смо и још неколико села. Сваки центиметар земље коју заузимамо нам је потребан, јер се тамо налазе бандити, терористи, шејтани. Њима ништа није свето и зато их треба уништити, јер гађају недужне грађане. А наш главнокомандујући нама чак не даје могућости да специјалну операцију спроведемо у пуној мери због тога што се тамо налазе цивили“, објаснио је Кадиров.
19:04 19.02.2024
Тринаести пакет санкција Европске уније против Русије мора бити одобрен до 24. фебруара, изјавио шеф европске дипломатије Жозеп Борељ на конференцији за новинаре након састанка Савета ЕУ у Бриселу.
17:58 19.02.2024
Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2024
СВЕТ
Мађарска: Не одобравамо 13. пакет санкција Русији, али нећемо уложити вето
17:53 19.02.2024
Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да је спреман да се састане са председавајућим Представничког дома Конгреса Сједињених Америчких Држава Мајком Џонсоном, од кога очекује издвајање средстава за обнављање помоћи Украјине.
Бајден је додао да је „шокиран“ понашањем конгресмена-републиканаца који нису послушали позив Беле куће да без одлагања доделе Украјини новац.
17:04 19.02.2024
Будимпешта неће уложити вето на 13. пакет санкција Европске уније Русији, зато што су током припремне фазе уклоњене све тачке супротне мађарским интересима, изјавио је министар за иностране послове и спољноекономске везе Мађарске Петер Сијарто, који је учествовао на састанку са колегама из земаља ЕУ у Бриселу.
Према његовим речима, а како преноси ТВ М1, у таквој ситуацији нема смисла стављати вето, иако Сијарто истовремено сматра да ће ЕУ донети лошу одлуку, не само кад је у питању 13. пакет санкција, већ и сви претходни пакети санкција.
Министар је нагласио да су ограничења много више нашкодила Европи, него руској привреди, а руски енергенти као и раније пристижу у Европу, али преко трећих страна и по много вишој цени.
16:44 19.02.2024
Пољски министар спољних послова Радослав Сикорски изјавио је да је разочаран седницом Савета за спољне послове Европске уније, пошто се на њој није напредовало по питању испорука муниције Украјини.
„Разматрана је Украјина. Министар спољних послова Украјине разговарао је на даљину и позвао на испоруку муниције у Украјину што је пре могуће. Морам са жаљењем да констатујем да по овом питању нема развоја, јер постоје земље које блокирају покретање специјалне линије финансирања одбране Украјине у Европском мировном фонду, а нема других извора финансирања за испоруке муниције“, рекао је Сикорски новинарима након састанка Савета.
Он је додао да ситуација у Украјини почиње да буде драматична.
„Позвао сам да се донесе одлука у складу са позивом украјинског министра. Нисам задовољан резултатима овог савета“, оценио је Сикорски.
16:03 19.02.2024
После ослобођења Авдејевке позиције украјинске војске могле би да се сруше као домине, сматра саветник лидера ДНР Јан Гагин.
„Након пада Авдејевке положаји украјинских оружаних снага могли би се срушити као домине. Руководство Украјине и његови господари превише су се ослањали на ово утврђено подручје. Исход кампање је свима јасан – питање је времена. Наши противници већ размишљају шта ће бити после победе Русије, одмеравајући финансијске и репутационе ризике. А руководство Украјине почело је све чешће да проверава спремност личних авиона како би напустили земљу. Да ли ће им народ Украјине дати ту прилику и ко ће прихватити ове ратне злочинце још није јасно“, рекао је Гагин за Спутњик.
Према његовим речима, украјински народ све више поставља питања актуелном кијевском режиму, одржавају се митинзи, протести против мобилизације, због неплаћања државних гаранција.
15:14 19.02.2024
Европска унија ће наредних дана дозволити да се за подршку Украјини усперавају камате добијене од замрзнуте руске имовине, изјавила је шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен на конференцији за новинаре странке ЦДУ.
„Покренули смо правне кораке како бисмо осигурали да камате добијене од ових депозита не припадну Русији. Правна ситуација је таква да ове камате можемо искористити за Украјину“, рекла је она.
Фон дер Лајенова је додала да ће ови правни кораци бити спроведени „наредних дана“.
15:07 19.02.2024
Италија и Украјина усаглашавају билатерални споразум о заштити безбедности Кијева, пише италијански аналитички портал Formiche.net.
Његови дипломатски извори наводе да је закључивање дугорочног споразума близу, али да датум још није утврђен.
Лист наводи да је могуће да ће он бити објављен у суботу, 24. фебруара, када премијер Италије Џорџа Мелони намерава да одржи први виртуелни самит лидера Г7 у години када тој групи председава Италија.
Сличне споразуме с Кијевом су претходно потписали Велика Британија, Француска и Немачка.
13:22 19.02.2024
Америчке власти су склоне да Кијеву предају нову верзију ракета "атакамс" већег домета за нападе на удаљена подручја Крима, јавља Ен-Би-Си, позивајући се на изворе.
Напомиње се да су крајем прошле године Сједињене Државе почеле да испоручују Украјини тактичке ракетне системе "атакамс", али су до сада слати само старији системи средњег домета.
Сједињене Државе сада размишаљају о слању верзије ракете, већег домета која би омогућила Украјини да погоди удаљеним местима Кримског полуострва, наводи телевизија.
12:54 19.02.2024
Украјински војници су се у великом броју предавали у Авдејевки, рекао је шеф ЛНР Денис Пушилин телевизији "Русија 24".
"Постоји прилично велики број заробљеника. Непријатељ је био приморан да се преда да спасао себи живот. Према информацијама које ја имам, има их доста", рекао је он.
Према речима лидера ДНР, у Авдејевки је забележено много ратних злочина над цивилима који су и даље остали у граду.
Све ово се документује за накнадна суђења и идентификацију одговорних, додао је Пушилин.
11:16 19.02.2024
Оружане снаге Украјине извршиле су многе ратне злочине против цивилног становништва Авдејевке, рекао је шеф ДНР Денис Пушилин телевизији "Русија 24".
„Већ добро знамо из сведочења оних људи који се налазе у релативној безбедности у центрима за привремени смештај шта су морали да трпе, посебно последњих дана, последњих недеља, када је непријатељ био веома бесан на цивилно становништво. Евидентирано је много ратних злочина над цивилима. Све је документовано – то је веома важно за каснија суђења, за накнадно утврђивање одговорности за све ове злочине“, рекао је шеф региона.
Он је појаснио да део цивилног становништва и даље остаје у Авдејевки, руска војска евакуише локално становништво у центре за привремени смештај и пружа сву неопходну помоћ.
08:36 19.02.2024
08:28 19.02.2024
Није искључен још један покушај контраофанзиве Оружаних снага Украјине у случају озбиљне подршке западних земаља, рекао је генерал-пуковник Сергеј Рудској, заменик начелника Генералштаба у интервјуу листу "Красна звезда".
"Оружане снаге Украјине и даље су борбено способни за извођење активних операција. У будућности, у случају велике војне помоћи са Запада, не може се искључити још један покушај контраофанзиве", рекао је он.
08:11 19.02.2024
Демилитаризована зона у Украјини треба да буде на минималној удаљености од 150 до 200 километара од границе са Русијом, изјавио је губернатор Херсонске области Владимир Салдо.

„Борбена дејства морају престати, а украјинско тешко наоружање мора бити удаљено од руских граница на растојање које онемогућава њихову употребу. Биће довољна демилитаризована зона, нешто већа од домета вишецевних система и тактичких ракета Точка-У. Негде бар 150-200 километара", рекао је Салдо.

Истовремено, према његовим речима, цела десна страна Херсонске области, укључујући Снигиревски и Александровски округ, треба да буде ослобођена од окупације украјинских оружаних снага.
07:18 19.02.2024
Кијевске власти ће продати руску имовину која је под санкцијама, изјавио је шеф украјинског Фонда државне имовине Виталиј Коваљ на конференцији о обнови Украјине која се одржава у Токију.
"Планирамо да продамо имовину под санкцијама. Тренутно имамо 691 такав актив", рекао је он.
Коваљ није прецизирао о којој је тачно имовини реч.
07:14 19.02.2024
Руска војска чисти приградска подручја Авдејевке од преосталих бораца Оружаних снага Украјине и ангажована је на блокирању њихових јединица, саопштено је руско Министарство одбране.
Дан раније, министарство је саопштило да руска војска чисти град од украјинских јединица које напуштају град и којих још има у фабрици кокса у Авдејевки.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала