- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

ЕКСКЛУЗИВНО Србија из Русије иде у нову будућност: „Довољно је рећи – на отварању је говорио Путин“

© Фото : Games of the Future / Providence"Игре будућности"
Игре будућности - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2024
Пратите нас
„Игре будућности“ које се одржавају у Казању отворио је говором Владимир Путин, председник Русије и тиме показао колико је ова манифестација важна и велика. О такмичењу које представља „нове Олимпијске игре“ за Спутњик је говорио и српски тим који после првог дана има једну победу.
На „Играма будућности“ такмичи се преко 2.000 такмичара из 107 земања у 21 фигиталној дисциплини, такмичења комбинују адаптиране формате сајбер спортова и правих физичких.
Када је реч о српским екипама издвајају се Црвена звезда у сајбер фудбалу, Партизан у сајбер-баскету као и Филип Аврамовић, 12-годишњи фудбалер Црвене звезде у програму „Фудбал за пријатељство фиџитал“.

„Велика захвалност и поздрав редакцији Спутњика у Србији. Оно што можемо да кажемо на основу величанственог отварања једне тако велике смотре као што су Игре будућности је да је част и привилегија бити у овако великом и пробраном друштву. Захвалност дугујемо Русији као и Влади Републике Србије која нам је дала прилику да се нађемо на овако великој смотри. Могу да потврдим је да се велике наде полажу у будућност и унапређење новог спорта или дисциплине која ће ускоро вероватно заживети на Олимпијским играма“, рекао је Владимир Ракић, предводник комбинованог е-спортс и футсал тима Црвена звезда.

Сматра Ракић да би Србији у промовисању е-спорста могао да помогне Експо који ће се одржати у нашој земљи.
„Што се тиче Србије и тога како она може да узме активно учешће у овом спорту можемо да искористимо на најбољи начин добијање Експа који може да допринесе у развоју фигиталног савеза где ћемо на најбољи начин успети да окупљамо децу и одрасле да заузму учешће у новом спорту који је мешавина електронског и физичког спорта“, истакао је Ракић.
Верује предводник српског тима да ће сви српски спортисти у Казању искористити прилику да се покажу у најбољем светлу.
„Србија као спортска нација заслужује посебно место у новој дисциплини и надам се да ће сви надлежни препознати велики значај и интерес у афирмацији новог спорта тако да ћемо успети на прави начин кроз нова такмичења да покажемо право лице и да осветламо образ Србији“, додао је Ракић.
Објаснио је да је Русија заслужила да се ово такмичења одржава у Казању, као и то да би руски спортисти требало да се врате на светску мапу спорта.

„Самим тим што се овако једно велико такмичење одржава у Русији са толико земаља из целог света говори о томе колико је Русија велики лидер и пре свега спортска земља. Такође, сматрам да је јако битна чињеница да је у свом говору приликом отварања председник Путин поручио да је Русија земља мира и да саме Игре треба да протекну у спортском и фер плеј духу и још једном је послао поруку целом свету да је Русија за мир. Надам се да ће и у будућности Русија поново заузети место у светском спорту које заслужује, јер са толико великим бројем спортиста, врхунских спортских остварења у историји заслужују да се врате на светску мапу спорта“, рекао је Владимир Ракић.

После првог дана Игара српском тиму победу је донела кошаркашка екипа Партизана која је савладала белоруску екипу Експоенента резултатом 42:35.
Нешто више о правилима и формату Спутњику је открио Иван Димитријевић, генерални менаџер Партизан е-спортс тима.
„Пре свега, форма такмичења и концепт јесте да су спојене дисциплине спорта и гејминга. Оно што је најзанимљивије јесу симулације као што су фудбал, кошарка, хокеј и остали спортови. Сигурно је изазовно играти нешто ново што се до сада није појављивало. Доста зависи од дигиталног дела односно од игрица. У кошарци је такав систем да играју два играча дигитални део, а онда кошаркашки део. Предност имају играчи који направе разлику на дигиталном делу тако да доста утиче дигитални део јер није лако ући у меч у физичком делу са минуом. Ситуација је таква да све екипе које су покушале да играју са три кошаркаша нису добро прошла јер су у дигиталном делу изгубили са великом разликом и касније нису могли да стигну тај резултат“, објаснио је Димитријевић.
Истиче менаџер црно-белог тима да формат подсећа на Олимпијске игре и да ће у будућности сигурно бити још популарнији.
„Што се тиче самим Игара такав је формат да сам по себи подсећа на Олимпијске игре, зато што постоји доста дициплина. Постоји такмичење у неким другим игрицима, борбе робота, трке формула и дронова, то су неке ствари које људи у Европи нису пуно имали прилике да виде. Велика је ствар да ми као Партизан представљамо Србију. Ово је нама други пут да се такмичимо претходног пута смо изгубили у финалу од Шпанаца, овога пута нисмо у делу костура са њима. Ово је лепо искуство, сигуран сам да ће екипа Звезде у фудбалу представити нашу државу у најбољем могућем светлу. Велика захвалност иде е-спортс савезу који нам је све ово омогућио. Сигуран сам да ће се фиџитал популаризовати и у Србији. На неким сајмовима је већ било представљено и добро је прошло нарочито код млађе популације. Сигуран сам да ће ово такмичење направити један велики бум и да ће се људи заинтересовати.“, истакао је Димитријевић.
Колико су „Игре будућности“ добиле на значају довољно говори и чињеница да их је отворио лично председник Русије.

„То што је Владимир Путин отворио такмичење, свима нам је јасно колико је битно и велико када један председник, а поготово Русије, отвори такмичење“, завршио је Димитријевић.

© Фото : Games of the Future / Providence"Игре будућности"
Игре будућности - Sputnik Србија
1/9
"Игре будућности"
© Фото : Games of the Future / Providence"Игре будућности"
Игре будућности - Sputnik Србија
2/9
"Игре будућности"
© Фото : Games of the Future / Providence"Игре будућности"
Игре будућности - Sputnik Србија
3/9
"Игре будућности"
© Фото : Games of the Future / ProvidenceНемања Јокић
Немања Јокић - Sputnik Србија
4/9
Немања Јокић
© Фото : Games of the Future / Providence"Игре будућности"
Игре будућности - Sputnik Србија
5/9
"Игре будућности"
© Фото : Games of the Future / ProvidenceВладимир Ракић
Владимир Ракић - Sputnik Србија
6/9
Владимир Ракић
© Фото : Games of the Future / ProvidenceМилош Аранђеловић "Игре будућности"
Милош Аранђеловић Игре будућности - Sputnik Србија
7/9
Милош Аранђеловић "Игре будућности"
© Фото : Games of the Future / Providence"Игре будућности"
Игре будућности - Sputnik Србија
8/9
"Игре будућности"
© Фото : Games of the Future / ProvidenceМарко Чакаревић "Игре будућности"
Марко Чакаревић Игре будућности - Sputnik Србија
9/9
Марко Чакаревић "Игре будућности"
1/9
"Игре будућности"
2/9
"Игре будућности"
3/9
"Игре будућности"
4/9
Немања Јокић
5/9
"Игре будућности"
6/9
Владимир Ракић
7/9
Милош Аранђеловић "Игре будућности"
8/9
"Игре будућности"
9/9
Марко Чакаревић "Игре будућности"
Филип Аврамовић који Србију представља у програму „Фудбал за пријатељство фиџитал“ веома је узбуђен због прилике да се такмичи у оваквом формату.
„Овакво такмичење је пре свега занимљиво, и осећај је леп. Дружимо се, играмо фудбал и ФИФА игрицу. Причаћу друговима о свему шта сам доживео овде, а нарочито ако на крају освојимо турнир“, поручио је 12-годишњи фудбалер Звезде.
Свестан је Филип да представља и земљу и клуб па тако не дозвољава да га савлада трема.
„Имам мало трему, али није ништа страшно – јер сам веома радостан што представљам Србију и Звезду на оваквом такмичењу. Родитељи ме бодре од куће, и кажу ми – Филипе, свака ти част што си ово постигао!“, рекао је Филип Авврамовић за Спутњик.
Подизање пехара Црвена Звезда, Испортс Балкан лига - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2024
СПОРТ
„Игре будућности“ – прва победа Србије у Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала