Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина подстиче мржњу: Малтретирање Срба свакодневница на Косову и Метохији

© AP Photo / Visar KryeziuТзв. косовска полиција - специјалци
Тзв. косовска полиција - специјалци - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2024
Пратите нас
Малтретирање Срба уз претње оружјем је свакодневница Срба на Косову и Метохији, нарочито кад се крене јужније од Ибра, каже за Спутњик историчар Лука Јовановић, професор Универзитета у Косовској Митровици, поводом најновијег иживљавања Албанаца над српском децом.
Двојица Албанаца пресрела су аутомобилом групу од петоро српских малолетника у Лапљем Селу код Грачанице и, уз псовке и претње ножем, од деце су тражили да кажу да је њихов председник Хашим Тачи и да председника Србије називају погрдним именима.
Срби на КиМ на удару свакодневно и свуда
Српске енклаве су свакодневно на удару и ту више није реч о организованим нападима него су то напади које изазивају сви слојеви албанског народа, без обзира коју политичку опцију у Приштини подржавају, с горчином констатује Јовановић.
„Ти напади јесу стравични и увек изазивају изненађење али они су, нажалост не већ последњих 20, него последњих сто година свакодневница Срба на Косову и Метохији. Наравно то нису више ни напади који су изведени само због материјалне користи или плашења Срба, то су напади којима да Албанци покушавају да што више понизе Србе, да се сами осете пониженим и да је њихова људскост повређена. Можемо видети у овом последњем случају на шта су све они приморавали те момке, а имали смо и прошле године сличних примера чак и од полиције која је у Колашину и Зубином Потоку заустављала српске момке и на сличне начине их понижавала.“
Ту нема разлике у третману Срба како од обичних Албанаца, тако и од оних у служби тзв. државе Косово који су дали заклетву да ће штитити све Албанце и неалбанце на Косову и Метохији, додаје Јовановић.

Албанци ножем претили српској деци

Последњи инцидент о коме је реч догодио се у петак око 22 часа у непосредној близини Средњошколског центра, где су дечаци седели на клупи, када се уз шркипу кочница надомак њих зауставио црвени „тигуан“.
Помисливши да возач жели да упита за пут до Приштине, српски малолетници су се приближили аутомобилу, из кога је возач, уз псовке и погрдне речи, од њих захтевао да скандирају Тачију и вређају председника Србије Александра Вучића.
Родитељ једног од малолетних дечака испричао је да су се деца разбежала, али је возач аутомобилом препречио пут двојици, извадио нож и наставио да их прати, док је његов сувозач све време догађај снимао телефоном. Деца су успела да побегну, а нападачи су наставили кретање у правцу Приштине.

Албанце уче да Срби немају никаква права

Према речима Јовановића, Албанци су учени, нарочито у мањим срединама, да нападају Србе, да Срби немају никаква права и да од Срба смеју да одузму све, а да су они ти који су заштићени законом, што је, нажалост присутно и у њиховом јавном наративу.
„Шта да причамо више после случаја кад су она два младића у Готовуши погођена од стране припадника тзв. косовских безбедносних снага Азема Куртаја на Бадњи дан, а он за то није осуђен нити је процесуиран. Зар очекујемо да се други припадници албанског народа осете обавезним да престану да малтретирају Србе, нападају на њих и насрћу на њихову имовину кад само тзв. Косово шаље поруку да шта год урадите Србима не мора да значи да ће закон нужно бити примењен над вама. Иако је тај закон донела управо њихова тзв. република“, закључио је Јовановић.
Погледајте и:
Присталице политичке странке Самоопредељење - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2024
СРБИЈА
Како је ЦИА научно срушила мит о Албанцима као Илирима и староседеоцима Балкана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала