- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Угашено срце „дубоке државе“: Ко је био Џејкоб Ротшилд – глава породице која повлачи конце из сенке

© AP Photo / Sang TanЛорд Џејкоб Ротшилд
Лорд Џејкоб Ротшилд - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2024
Пратите нас
Покојни Џејкоб Ротшилд вероватно је био један од најмоћнијих људи света као глава једне од најбогатијих породица на свету која увек делује из сенке. Иза многих од пројеката које доживљавамо као пројекте „дубоке државе“, у ствари стоје Ротшилдови који су персонално срце „дубоке државе“, сматра економиста Бојан Димитријевић.
Британски финансијер и члан банкарске породице Ротшилд, лорд Џејкоб Ротшилд, преминуо је јуче у 87. години, саопштила је породица.

Најбогатији човек на свету

Џејкоб Ротшилд је каријеру започео у породичној банци „НМ Ротшилд енд сонс“, 1963. године, пре него што је 1980. године са Марком Вајнбергом основао тадашњу „Џеј Ротшилд ашуренс груп“, сада „Сент Џејмс плејс“. Основао је и „Ниндмил хил асет менаџмент“ како би управљао породичним филантропским активностима.
Током каријере, обављао је и функције заменика председника тадашње телевизије „Би-Скај-Би“, а био је и председник повереника у Националној галерији.
„Форбс“ је прошле године проценио нето богатство Џејкоба Ротшилда на 5.000 милијарди долара, што га је позиционирало као незванично најбогатију особу на свету, преноси Спутњик интернешнал.

Партнер Ходорковског

Године 2006. откривено је да је Џејкоб Ротшилд из сенке управљао руским олигархом Михаилом Ходорковским, бившим власником Јукоса, руске нафтне компаније која је исте године банкротирала.
Михаил Ходорковски који је стекао огромно богатство на таласу приватизације деведесетих, ухапшен је 2003. године под оптужбом за проневеру и пореску превару. Контрола над акцијама Ходорковског у Јукосу пренета је на Џејкоба Ротшилда у оквиру „договора“ ког су раније закључили, објавио је тада „Сандеј тајмс“.
© Sputnik / Василий Прокопенко / Уђи у базу фотографијаМихаил Ходорковски
Михаил Ходорковски - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2024
Михаил Ходорковски
Ходорковски и лорд Ротшилд заједно су финансирали пројекте Фондације „Опен Русија“, регистроване у Великој Британији. Приватну невладину организацију коју су основали Ходорковски и акционари Нафтне компаније Јукос 2001. године забранило је руско главно тужилаштво као непожељну 2017.

Пријатељ Кисинџера, Регана, Клинтона, Тачерке…

Џејкоб Ротшилд је купио пет одсто удела у „Џини енерџи“, енергетској подружници ИДТ корпорејшн са седиштем у САД, која је обезбедила ексклузивна права на експлоатацију нафте у области Голанске висоравни 2010. године.
У одбору те компаније за истраживање нафте и гаса били су медијски тајкун Руперт Мардок, бивши амерички потпредседник Дик Чејни, бивши директор ЦИА Џејмс Вулси, менаџер хеџ фондова Мајкл Стајнхард и Џејкоб Ротшилд. Извештаји су указивали да су Ротшилдове акције у „Џини енерџи“ процењене на 10 милиона долара.
Током своје дуге каријере, Џејкоб Ротшилд се дружио са покојним америчким државним секретаром Хенријем Кисинџером, бившим америчким председницима Роналдом Реганом и Билом Клинтоном, бившом премијерком Велике Британије Маргарет Тачер, бившим француским председником Франсоа Митераном и америчким бизнисменом Вореном Бафетом.

Једна од пет најмоћнијих породица „дубоке државе“

Богатство Ротшилдових везује се за класичну причу да је увек споран први милион, а они су први милион позајмили немачком краљу за рат који је требало да води, а после је све кренуло својим током, каже Димитријевић за Спутњик.
Наводно је још далеке 1776. године, оснивач банкарске династије Мајер Амшел Ротшилд одлучио да пошаље своје синове у пет великих финансијских центара – Лондон, Париз, Беч, Франкфурт и Напуљ и онда је империја почела да се шири, додаје Димитријевић.
CC0 / / Историја лондонског Ситија је неодвојиво везана за породицу Ротшилд. Познато је да су они крајем XVIII и почетком XIX века имали банке у неколико европских држава и створили јединствену породичну информациону мрежу. Натан Ротшилд је први у Енглеској добио информације о победи над Наполеоном код Ватерлоа и отишао на берзу. У Ситију су забринуто чекали вести са континента. Да је Наполеон победио, акције на берзи би изгубиле сваку вредност. Зато су банкари помно пратили шта ће Ротшилд урадити. Чим је дошао на берзу одмах је почео да продаје своје акције. Знајући добру информисаност Ротшилда, и други су почели да раде то исто и тржиште акција је пало. Међутим, Натан је преко својих агената почео да купује обезвређене акције и преузео контролу над тржиштем хартија од вредности. Тако је створена моћ породице Ротшилд.
Историја лондонског Ситија је неодвојиво везана за породицу Ротшилд. Познато је да су они крајем XVIII и почетком XIX века имали банке у неколико европских држава и створили јединствену породичну информациону мрежу. Натан Ротшилд је први у Енглеској добио информације о победи над Наполеоном код Ватерлоа и отишао на берзу. У Ситију су забринуто чекали вести са континента. Да је Наполеон победио, акције на берзи би изгубиле сваку вредност. Зато су банкари помно пратили шта ће Ротшилд урадити. Чим је дошао на берзу одмах је почео да продаје своје акције. Знајући добру информисаност Ротшилда, и други су почели да раде то исто и тржиште акција је пало. Међутим, Натан је преко својих агената почео да купује обезвређене акције и преузео контролу над тржиштем хартија од вредности. Тако је створена моћ породице Ротшилд. - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2024
Историја лондонског Ситија је неодвојиво везана за породицу Ротшилд. Познато је да су они крајем XVIII и почетком XIX века имали банке у неколико европских држава и створили јединствену породичну информациону мрежу. Натан Ротшилд је први у Енглеској добио информације о победи над Наполеоном код Ватерлоа и отишао на берзу. У Ситију су забринуто чекали вести са континента. Да је Наполеон победио, акције на берзи би изгубиле сваку вредност. Зато су банкари помно пратили шта ће Ротшилд урадити. Чим је дошао на берзу одмах је почео да продаје своје акције. Знајући добру информисаност Ротшилда, и други су почели да раде то исто и тржиште акција је пало. Међутим, Натан је преко својих агената почео да купује обезвређене акције и преузео контролу над тржиштем хартија од вредности. Тако је створена моћ породице Ротшилд.
„Неко их зове краљеви Јевреја, а неко Јевреји краљева. Без сумње увек се сврставају у финансијски најмоћније породице света и то сасвим сигурно није случајно. Имали су велики утицај и дан-данас имају на финансије лондонског Ситија и на сва велика финансијска дешавања у Великој Британији, а кажу да преко својих агената и посредника међу којима су 'Чејс Менхетн банка' и некадашњи 'Моргани' имају одлучујући утицај и на финансије Федералних резерви САД, јер су и међу оснивачима Федералних резерви САД били њихови експоненти.“
Димитријевић додаје да се сматра да и иза инвестиционих фондова „Блек рок“ и „Вангард фидилети“, у суштини стоје Ротшилдови, због чега се сматрају једном од пет или десет најутицајнијих породица на свету, „не само у свету финансија, него и у свету дубоке државе“.

Господари финансија чији је пион Сорош

Осим тога, Ротшилди се сматрају не само оснивачима већ и власницима државе Израела, истиче Димитријевић и додаје да зли језици кажу да имају много ванбрачне деце коју онда распореде на различита места и преко њих врше утицај.
„Најсмешније у целој причи је што га медији представљају као филантропа, као и Сороша. Ми сву енергију, позитивну или негативну али углавном негативну, пројектујемо на Сороша. Међутим, Сорош је тек један од Ротшилдових агената који вероватно користи њихов новац. Значи, иза оних шпекулативних напада на државе Далеког истока иако је формално стајао Сорош, по свему судећи стајао је капитал Ротшилда. Они су у ствари господари те виртуелне економије засноване на моћи финансија и финансијског тржишта, док су Рокфелерови господари нафтних и медицинских пројеката.“

Мале свађе у породици…

Пре неколико дана „Блумберг“ је писао о сукобу две преостале банке проистекле из банкарског клана Ротшилд – швајцарске „Едмонд де Ротшилд“ и француске „Ротшилд енд компани“ које постају све већи конкуренти једна другој.
Према Димитријевићу, с времена на време буде свађа и проблема у оквиру породице Ротшилд, као и у свакој фамилији, па чак и неких мистериозних смрти, али се на крају сви они међусобно договоре.
„Ту се ипак тачно зна ко има последњу реч и како се воде послови тако да се те свађе увек на крају реше“, закључио је Димитријевић.
Погледајте и:
Ротшилд банка - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2023
РУСИЈА
И Ротшилд насео на превару: Шта је први човек најмоћнијих банкара открио руским пранкерима
Џефри Епстајн на суђењу - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2023
СВЕТ
Директор ЦИА, Чомски, Аријана Ротшилд: Нова листа контроверзног милијардера који се убио у затвору
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала