- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Турски стручњак: Париз би могао да пошаље у Украјину „Легију странаца“

© AFP 2023 / SYLVAIN THOMASФранцуски легионари
Француски легионари - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2024
Пратите нас
Званични Париз би могао да активира француску „Легију странаца“ како би подржао Украјину, а сама порука француског председника Емануела Макрона има за циљ „смиривање“ украјинског лидера Владимира Зеленског, изјавио је у разговору за Спутњик турски аналитичар Енгин Озер, коментаришући Макронову изјаву о могућем слању западних снага у Украјину.
Експерт је напоменуо да је након Макрона немачки министар одбране Борис Писторијус рекао да овај предлог није подржала ниједна земља.

„О томе да Јелисејска палата пошаље своје војнике да се боре у Украјини нема ни говора, јер би француско друштво оштро одреаговало на такву одлуку, а структура армије није погодна за такво мешање. Ипак, за ту мисију би се могла активирати француска 'Легија странаца' и та могућност се не може искључити“, истакао је стручњак.

Према речима саговорника, француски војници су својевремено у Нигеру могли „смирено“ да „свргну владајућу хунту“ уместо да се врате у своју земљу, али операција није спроведена.
„У овој земљи која је од кључног значаја за Париз, спровођење овакве војне операције није представљало велики проблем за француску војску, али Макрон је одлучио да се преда. Председник Француске, који је финансијски стручњак, преферира војну и финансијску помоћи наспрам учешћа у сукобима и наставиће (да се придржава таквог схватања)“, закључио је он.
Француски председник Емануел Макрон у уторак је рекао да су лидери западних земаља разговарали о могућности слања трупа у Украјину, али да консензус још није постигнут. Француски премијер Габријел Атал такође није искључио слање војске у Украјину и додао да Париз „не може да се помири“ са победом Русије.
Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова поручила је да ће Москва учешће западних војника у сукобу у Украјини сматрати директном ескалацијом.
Погледајте и:
Француски председник Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2024
СВЕТ
Лудачки заокрет Француске: Макроново бусање у прса не разумеју ни на агресивном Западу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала