Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Избора на северу КиМ ће бити, али када - нико не зна

© Sputnik / Теодор АнастасијевићСмена тзв. косовске полиције на северу КиМ
Смена тзв. косовске полиције на северу КиМ - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2024
Пратите нас
Приштина је после одлуке о забрани динара морала да попусти западним савезницима и да покрене причу о изборима за градоначелнике на северу Косова. Али кад ће се они одржати зависи од агенде Приштине и њених савезника са Запада и тога колико им се жури да реше косовско питање, оцењује дипломата Зоран Миливојевић.
Косовска Централна изборна комисија завршила је верификацију потписа прикупљених за петицију Срба за смену председника четири општине на северу Косова, по процедури коју је наложила Приштина али је та институција одбила да говори о овом процесу, који је завршен. Како је наведено, ускоро се очекује да ће о томе бити речи на седници ЦИК-а.
Према писању косовских медија, достигнут је потребан проценат од 20 одсто уписних бирача који су дали потпис за смену градоначелника, чиме се отвара пут за наредну фазу – организовање гласања за разрешење председника четири општине на северу.

Западни притисак

Оно што се не зна ни месец дана касније од ове одлуке јесте када се очекује гласање за разрешење албанских председника српских општина.
Дипломата и бивши амбасадор др Зоран Миливојевић сматра да је ово учињено сигурно под притиском Запада.
„После верификације ових потписа на изборној комисији Пришине је да реагује на основу потписане петиције Срба. Следећи корак би требало да буде да се распише референдум за опозив ова четири албанска градоначелника на северу КиМ и да се приступи новом изборном процесу,“ каже Миливојевић.
По његовом мишљењу, убрзана верификацији потписа има везе са западаним силама којима је стало да се косовски процес што пре врати у политички колосек а да ствари на терену иду ка деескалацији целе ситуације, посебно после одредбе Приштине о укидању динара као платежног средства што је и западне интересе довело у неповољну позицију .
„Суштина је у покушају да се створе услови за наставак дијалога. Дакле, после дебакла са динаром, избори на северу су важна ставка за Запад, јер уколико би убрзо дошло до нових избора на северу КиМ они би ишли у правцу смиривања ситуације јер би и Срби узели учешће на њима. Све ово треба гледати ипак у пакету притиска на Србију да настави дијалог на линији Охридског споразума, односно онога што је кључни циљ западних сила а то је наставак дијалога у смеру неког де факто признања Косова,“ оцена је Миливојевића.

Истиче време

Он не спори да су ови избори нека врста „уступка“ и Србима од стране Запада после приштинске одуке о динару, јер је јасно да је та одлука блокирала дијалог а Западу блокирала реализацију његових циљева.
На питање када би избори могли бити одржани Миливојевић каже следеће:
„То је сада ствар колико ће Приштина бити притиснута од стране западаних саветника, дакле, све је на терену политике. Другим речима, све зависи од тога каква је сценарио и методологија наступа западних сила према Приштини али и према целом том косовском питању.“
Косовки стручњаци за питања у вези са локалном управом, кажу да проверавање потписа не би требало да представља проблем за ЦИК, осим ако не наиђе на веће неправилности, али су истовремено забринути због правног вакуума, који ће пратити процес смењивања градоначелника, јер после верификације потписа за покретање процеса смене начелника општина нема дефинисаних законских рокова нити релевантних институција.

Све по протоколу

Подсећамо да су гласању за смену председника општина претходили разговор између ЦИК-а, Министарства управе и локалне самоуправе и општинских органа. Ове институције треба да буду задужене за формулисање гласачког листића - како ће изгледати и ко ће одобрити његов садржај, ко ће условно расписати изборе или одредити дан гласања.
Иначе, према Административном упутству, гласање се мора одржати најкасније у року од 45 дана од дана доношења одлуке ЦИК-а да је захтев за смену градоначелника подржало најмање 20 одсто бирачког тела у дотичној општини.
Председник општине се разрешава дужности ако 50 одсто, плус један бирач, гласа за његову смену. Ако прође и ова фаза, онда се организују избори за нове градоначелнике.
И специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак на друштвеној мрежи "X" после разговора са Вјосом Османи о дијалогу Београда и Приштине посебно се осврнуо на одржавање избора у четири општине на северу Косова.
 Мирослав Лајчак  - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2024
СРБИЈА
Лајчак у Анталији са Вјосом Османи о изборима на северу Косова и Метохије /фото/
Вјоса Османи - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2024
СРБИЈА
Вјоса Османи: ЦИК и даље проверава потписе грађана за смену градоначелника на северу КиМ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала