- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Ко спрема нови Мајдан-3 у Кијеву

© Sputnik / Андрей Стенин / Уђи у базу фотографијаДемонстрације на Тргу независности у Кијеву, фебруар 2014. године
Демонстрације на Тргу независности у Кијеву, фебруар 2014. године - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2024
Пратите нас
Москва нити планира, нити има потребу да организује пуч у Кијеву за шта је оптужује украјинска обавештајна служба, пошто је „плодно тло“ за могуће одржавање Мајдана - 3 већ створио Владимир Зеленски, који је својом политиком посејао незадовољство међу људима, увукао земљу у хаос и крвави рат, део народа одвео у смрт, а земљу економски опустошио.
Ипак, о судбини Зеленског одлучује Вашингтон.
Коментаришући тврдње Кијева да Москва спрема удар на Зеленског, руски експерт Георгиј Фjoдоров оцењује да се овде ради о чисто прагматичној акцији украјинских обавештајних служби које заправо покушавају да спрече протесте и дискредитују протеснo расположење у народу изазвано општим незадовољством због ситуације у којој се земља налази због политике њеног руководства, а да кривицу за то свале на Москву.
„Све је врло једноставно и логично. Тамо расте социјална тензија, проблематична је економска ситуација, унутрашње незадовољство сазрева. А да би се зауставило незадовољство, најлакше је рећи да Руси нешто подстичу, распирују и да хоће да организују Мајдан. Ово је потребно да би свако ко ће учествовати у опозиционим активностима или у некаквим протесним акцијама био унапред жигосан као ‘руски шпијун’ и ‘агент’... Ако кажемо да свака особа која протестује, рецимо, против повећања цена комуналних услуга, против мобилизације, против курса Зеленског – биће названа ‘руским агентом’ који спрема Мајдан, а специјалним службама то олакшава деловање“, рекао је Фјодоров.
Иако има мишљења да је нови Мајдан могућ уколико Сједињене Државе одлуче да смене Зеленског на такав начин, а не путем избора или оставке, Фјодоров сматра да би организацију новог државног пуча у Украјини могао да организује и „неко изнутра“.
„На унутрашњу политику Украјине Русија не може сад да утиче, чак и кад би хтела, зато што су све проруске снаге тамо су ‘очишћене’, ниво репресије је веома висок. Дакле, ако се догоди још један Мајдан, онда ће то спровести или тамошња војска или олигархијски кругови. Самим тим, ово са Русијом нема баш никакве везе“, каже Фјодоров.
© AP Photo / Jacquelyn MartinКомитет за обавештајне послове при председнику Украјине Владимиру Зеленском очекује да ће на пролеће доћи до покушаја свргавања шефа државе, чији ће легитимитет бити доведен у питање
Украјински председник Володимир Зеленски након свог састанка са председницом Представничког дома Ненси Пелоси из Калифорније - Sputnik Србија, 1920, 29.02.2024
Комитет за обавештајне послове при председнику Украјине Владимиру Зеленском очекује да ће на пролеће доћи до покушаја свргавања шефа државе, чији ће легитимитет бити доведен у питање

Русија не спрема Мајдан

У Украјини је месецима трајала жестока расправа око тога да ли треба одржати председничке изборе у марту, али је Зеленски поручио да „ово није право време за то“.
Како ће се ситуација даље развијати то зависи од тога „које ће снаге сада подићи главу“, каже Фјодоров. Главно питање је, каже он, да ли ће то бити радикалније, војне снаге, које су реваншистичке и више националистичке или ће то заиста бити само протест незадовољних грађана.
Тврдње да Москва спрема пуч у Кијеву су, оцењује Фјодоров, смешне.
Такође, и прошле године у жижи јавности била прича о Мајдану-3, коју је пласирао Зеленски, тврдећи да Русија има нови план да га свргне са власти до краја године, али „то се није догодило тада, а неће ни сада“, истиче Фјодоров.
Аналитичари оцењују да је Зеленски говорио о скором државном удару како би себи „одрешио руке“ за репресије унутар земље и посебно против опозиције.
У принципу, украјинске власти саме себе убеђују да је то руска претња, те стварају дезинформације и лажне вести, оцењује Фјодоров.

Докле год је потребан Западу Зеленски ће остати на власти

Украјинска обавештајна служба оптужила је руске специјалне службе да спроводе специјалну операцију Мајдан-3 у Украјини, у оквиру које планирају да доведу у питање легитимност одлука донетих након истека председничког мандата Зеленског у очима обичних Украјинаца.
Према њиховим наводима, специјална операција Мајдан-3 достићи ће врхунац у марту-мају 2024. године, а у наредним недељама биће „покушаја подстицања сукоба, како унутар Украјине, тако и у другим деловима света“, а легитимитет Зеленског после 20. маја може бити доведен у питање. Такође тврди се да је план да се ситуација у Украјини дестабилизује половином јуна, а затим да се нанесе војни пораз Кијеву на истоку земље.
Операција ће, наводно, бити изведена тако да „сви буду посвађани, укључујући и представнике политичког врха”, посејана паника, забијен клин између војске и цивила и поремећена мобилизација.
У Украјини се активно расправља о питању легитимитета власти пошто парламентарних и председничких избора неће бити због ванредног стања.
Кабинет Зеленског предао је захтев Уставном суду земље да добије појашњење о легитимности рада Зеленског после 20. маја, када му званично истичу председничка овлашћења.
После тог датума правни статус Зеленског постаће у најмању руку неизвестан. Реч је о нелегитимности председника и његовој узурпацији власти, тврде многи. Зато кабинет тражи од Уставног суда појашњење, верујући да ће добити потврду да “врши дужност” док се нови председник не изабере.
Говорећи о даљој судбини Зеленског Фјодоров каже да ту „не треба гајити никакве илузије“ све док је он под заштитом Запада.
„Зеленски апсолутно није независна фигура, он је апсолутно зависан од Запада. Дакле, докле год буде потребан Западу, он ће бити на власти. Док је тако њега ће Запад штити и ниједна, чак ни унутрашња војна или политичка групација, без одобрења Запада неће моћи да преузме власт у тој земљи. Друга је ствар што се такве личности врло често отписују...“, каже експерт.
Према речима Фјодорва, Зеленски је и даље потребан Западу, који је уложио у Украјину пуно новца за борбу против Русије. Улози су велики и он ће, сматра експерт, остати и даље на овој фунцкцији, „путоваће у иностранство и руковаће се са западним политичарима“.
У сваком случају, руски експерти подсећају да су Мајдан-1, који се догодио 2004., и Мајдан-2, 2014. године, спонзорисани од стране Запада довели Украјину до катастрофе, огромних жртава и губитка суверенитета.
Архивска фотографија. Протест на Тргу независности у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2023
Специјална операција у Украјини
Кад Запад изведе државни пуч: После деценије „пута у Европу“ - апокалипса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала