Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Удар на ћирилицу - Куртијева освета за Дечане

© AP Photo / Visar KryeziuМанастир Високи Дечани
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2024
Пратите нас
Аљбин Курти нема право да мења наше писмо на ознакама места нити на било чему другом јер су српски језик и његово матично писмо ћирилица равноправани са албанским на Косову и Метохији. Ово је освета за Високе Дечане, каже политичар Зоран Анђелковић поводом замена ћириличних табли с називима насеља на Северу.
На северу Косова и Метохије почела је, наиме, замена свих табли на којима је ћириличним писмом исписан назив места на албанском језику и на латиничном писму.

Бесправни поступак

Зоран Анђелковић, некадашњи председник привременог Извршног већа Аутономне Покрајине Косова и Метохије и директор Центра за мир и толеранцију, каже да је на делу још један сегмент затирања присуства Срба на овим просторима.
„Наравно да се ради о новој дози притиска на Србе јер не треба да подсећам да равноправност језика подразумева и равноправност писма. Није на њима да мењају писмо које користе Срби,“ каже Анђелковић.
Наш саговорник подсећа да су српски и албански језици потпуно равноправни у употреби као службени језици на Косову и Метохији и да све институције и јавне установе имају обавезу да сва документа и табле са натписима назива места, манастира и тако даље објављују на оба језика, и то на матичном писму.
„Ово се подводи под покушај брисања постојања једног народа и његове историје који се састоји од језика, писма историје, културе… Дакле, када народу избришете, да не кажем укинете његово писмо то јесте брисање дела његове историје,“ упозорава Анђелковић.

Покушај брисања свега српског

Према његовим речима, овај поступак доста говори сам по себи јер се дешава дан пошто је Приштина, очигледно под притиском специјалног америчког изасланика Габријела Ескобара, била приморана да Високим Дечанима врати земљу.
Ескобар борави у посети Косову и Метохији, током које је обишао и Високе Дечане.
„Због тога што је Приштина морала под притиском Ескобара да спроведе одлуку која се тицала Високих Дечана, Аљбин Курти овим покушава да зада нови ударац. То је стара тактика,“ закључује Анђелковић.
Срби са Севера спонтано су у мањим групама протествовали против ове провокације Приштине али цео посао око замене табли се обавља уз асистенцију тзв. Косовске полиције, и уз одобрење Министарства инфраструктуре.
Припадници тзв. Косовске полиције налазе се уз раднике који обављају овај посао из правца Рудара ка Јарињу. На таблама је назив места прво исписан на албанском, а потом на српском, али латиницом.
Уз асистенцију такозване косовске полиције, радници које је ангажовало тзв министарство инфраструктуре у Приштини данас су почели да уклањају табле на ћирилици и да постављају нове - на албанском и српском језику, али на латиници. - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2024
СРБИЈА
Нова акција на северу КиМ: Уклањају ћириличне табле /видео/
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала