Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Мисле да могу да понижавају Србе довека - једноставно нису нормални /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић рекао је да Србија плаћа високу цену геополитичких дешавања додајући да је најважнија политичка тема Косово и Метохија и потенцијално чланство тзв. Косова у Савету Европу.
"Налазимо се у изузетно тешкој ситуацији и наравно увек можете да размишљате и о сопстевној кривици, али овога пута се плашим да заиста не својом кривицом, већ због сеопште геополитичке ситуације у свету плаћамо веома високу цену", рекао је Вучић на почетку обраћања јавности.
Реч је, наводи, о свеукупном притиску због наше војне неутралности, због односа према сукобу у Украјини и позиције да осуђујемо напад на суверену земљу, али се не придружујемо санкцијама.
Трећи разлог је, истакао је, да западне змеље осећају велики притисак због напредовања руских снага и могућих будућих политичких порука из Москве које се заснивају на ономе што се назива "косовски преседан".
Због тога је потребно све то склонити из руку руског председника Владимира Путина и ту се Србија и српски народ неретко нађу на мети не само Приштине, већ и оних који су их подржавали, истакао је Вучић.
Како је рекао, због тога ће он покушати да направи политички и економски пресек стања у коме се Србија налази са потезима које ће као председник Републике предузимати, а за које верује да ће подржати и Влада и Скупштина.
За нас је мир приоритетни интерес и од страховитог значаја, рекао је Вучић, додајући да Србија остварује фантастичне економсе резултате.

Двоструко више напада на Србе

Од доласка Куртија на власти има двоструко више напада на Србе, него пре његовог доласка на власт, рекао је Вучић.
Говорећи о санкцијама које је Запад уводио против Куртијевог режима Вучић је подсетио да су за протеклих годину дана позвани на апсолутно све међународне форуме и да су их позивали управо они који су санкције увели иако су санцкије требале да их политички изолују.
Потом су их казнили допуштањем у Парламентарну скупштину НАТО-а, и то баш на 25. годишњицу агресије на нашу земљу. Казнили су их затим тиме што су покренули иницијативу да их приме у Савет Европе, додао је Вучић.
Проблем Срба са Косова и Метохије је толико брутално припремљен, а чујемо „организовано ћутање“, рекао је Вучић наводећи бројне примере избацивања српског народа из институција на северу покрајине.

Формирање ЗСО

Он је затим говорио о односу са Приштином.
"Прва обавеза Приштине је формирање Заједнице српских општина. Србија нема никакву обавезу. Њихови експерти су рекли да је то међународна обавеза Приштине", рекао је он и додао да "по хиљадити пут лажу" и они који то одобравају знају да лажу.
Поменуо је и то да је велика петорка на једном од састанака уз много притисака, сходно томе да Србија зна своју позицију, рекао је да је четири пута амерички представник, четири пута европски представки, три пута француски, једном италијански су напоменули да је суштинска обавеза Приштине је формирање СЗО.
„У лице ми поновљено у више наврата, Србија нема никакву обавезу. Прва се тиче формирања СЗО... Дора Бокајани је три дана пре него је променила мишљење се нагло покајала. Срамота. Па се сетила да није важна СЗО ни експропријација и то што ће да поштују одлуку враћањем неколико хектара земље манастир Дечани“, рекао је Вучић.
Како је рекао примена те одлуке је била циркус, те да је реч о класичном кршењу владавине права ускраћујући Србима њихова права. У првом реду коришћење српског језика, прекомерном употребном полицијске силе итд.
Подсећа да је Азем Куртај, коме многи не знају име, а сматрају да је злочинац Милан Радоичић, иако је упуцао српску децу гоњен за бацање петарди.
"Нико са Запада не пита шта је са Куртајом. Кога брига за упуцану децу, то су српска деца. Што се тиче ЗСО, њихови експерти су рекли да је то међународна обавеза Приштине. А онда су добили писмо где Курти каже да ће применити то чим их приме у СЕ. И сви знају да лажу. И гле парадокса, вероватно ће парламентарна скупштина СЕ да се одржи на 11. годишњицу од усвајања Бриселског споразума. Игра датума није случајна, мисле да Србе могу да понижавају довека. А Дори Бакојани да поручим - срам те било за то што си урадила. Срам вас било. Неки људи имају кичму, а неки немају ништа", казао је председник.
Што се Бакојани тиче, срам те било за то што си урадила, поручио је председник.

Нећемо прихватити укидање динара на КиМ"

Што се тиче укидања динара на КиМ, председник је поручио да Србија не може и неће прихватити ту одлуку.
"Нећете нас натерати да прихватамо нешто зато што смо много добри и фини, јер ћете ви да нам кажете – потапшаћемо вас по рамену. Немојте више нас тапшате по рамену. Доста сте нас лагали и обмањевали", рекао је Вучић.
Седиште Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2024
СРБИЈА
Вучић открио план Запада: Тражиће ратну одштету од Србије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала