- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Систем Ураган на авдејевском правцу - Sputnik Србија

УЖИВО Украјински војни врх планира нову контраофанзиву и заузимање Крима помоћу ловаца Ф-16

Пратите нас
Број професионалних војника у Оружаним снагама Русије расте. Украјинске снаге покушавају да од конгломерације Славјанск-Краматорск створе градове-самоубице. Кијевски режим изводи нападе на руску територију, пошто, тренутно, не може да победи на бојном пољу, пише „Гардијан“.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:14 03.04.2024
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2024
РУСИЈА
Шојгу: Кривци за „Крокус“ биће кажњени; Слање војника у Украјину створиће проблеме самој Француској
22:03 03.04.2024
Украјински војни врх планира нову контраофанзиву са покушајем да заузме Крим, изјавио је експерт Михаил Самус у интервјуу за чешки лист „Сезнам зправи“.
„Не мењам хипотезу да је најважније заузети Крим. На истоку земље све може да се одужи“, рекао је аналитичар.
Према његовим речима, Кијев има два сценарија за наставак војних дејстава.
Први је да се, када је у питању одбрана, читава 2024. година преседи и акумулирају ресурси за напад 2025. године. Њега се придржавао бивши главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни.
Наследник Залужног, генерал Александар Сирски, напротив, спреман је за офанзиву већ ове године.
Према Самусовим речима, Сирски ће покушати да понови операцију, али уз употребу ловаца Ф-16, који ће до тада бити на располагању Кијеву.
21:53 03.04.2024
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Сумској и Харковској области Украјине.
21:27 03.04.2024
Западни партнери имају више од сто противваздушних ракетних система „патриот“ у свом арсеналу, али одбијају да дају Кијеву барем 5-7 система, изјавио је украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба у интервјуу за Ројтерс.
„Зар је то тако велики проблем? Да ли је заиста немогуће обезбедити Украјину овим минималним захтевом?“, упитао је министар.
Кулеба је у интервјуу рекао да ће на сваком састанку са колегама из НАТО-а покретати питање ракетних система „патриот“.
„Наши партнери су нам дали своје различите системе (противваздушне одбране). Ми то ценимо, али то једноставно није довољно с обзиром на размере војних операција“, закључио је украјински министар.
19:39 03.04.2024
Џефри Сакс, економиста - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2024
СВЕТ
Џефри Сакс открива ко је заиста започео сукоб у Украјини и када
19:06 03.04.2024
Председник Финске Александар Стуб је изјавио да не види разлоге за слање војске у Украјину.
„Што се тиче Финске нема потребе за слање војске у Украјину. Подржавамо Украјину на све друге могуће начине.. Сматрам да је апсолутно неопходно да Европа, САД и Запад усредсреде своју пажњу на оно што могу стварно да ураде за Украјину, мислим на слање оружја, муниције и обуку“, рекао је он на конференцији за новинаре у Кијеву.
Финска министарка спољних Елина Валтонен је у интервјуу за „Фајненшел тајмс“ рекла да није искључена могућност да припадници војних снага западних држава буду послати у Украјину у будућности, али да у овом тренутку за то нема потребе.
19:01 03.04.2024
Портпарол Кремља Дмитриј Песков демантовао је изјаву председника Украјине Владимира Зеленског о наводној додатној мобилизацији у Русији.
„То није истина“, рекао је Песков.
Како су раније јавили украјински медији, Зеленски је рекао да руске власти наводно „спремају мобилизацију 300 хиљада додатних војника“ до 1. јуна.
18:54 03.04.2024
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2024
РУСИЈА
Шојгу разговарао са француским министром одбране
18:19 03.04.2024
У граду Мерефа у Харковској области одјекнула је експлозија, јављају украјински медији.
17:06 03.04.2024
17:05 03.04.2024
Земље НАТО-а су се договориле да ојачају улогу Алијансе у координацији помоћи Украјини, о детаљима ће се разговарати наредних недеља, изјавио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг после састанка министара спољних послова земаља-чланица.
„Сви министри су се сложили да је потребно подржати Украјину у овом критичном тренутку... Министри су се данас сложили да наставе рад на плану за јачање улоге НАТО-а у координацији безбедносне помоћи и војне обуке“, рекао је он.
Столтенберг је такође навео да је са украјинским председником Владимиром Зеленским разговарао о овим плановима за обезбеђивање предвидиве и дугорочне помоћи Украјини.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2024
Специјална операција у Украјини
Столтенберг: НАТО не разматра присуство борбених јединица у Украјини
16:56 03.04.2024
Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је да је очигледно да Украјина неће бити позвана у НАТО на самиту алијансе у Вашингтону у лето 2024. године.
Сијарто је навео да НАТО жели да повећа своју координациону улогу у испорукама оружја Украјини и обуци њених војника, у чему Мађарска не жели и неће учествовати ни у ком облику.

„Пошто је очигледно да Украјина и даље неће бити позвана у НАТО на самиту у Вашингтону, то је пре нека алтернатива ─ веома опасна и веома скупа“, рекао је Сијарто мађарским новинарима после састанка Савета министара спољних послова НАТО-а.

16:45 03.04.2024
Руска војска одбила је украјинске контранападе код места Работино и Вербово. Украјинске јединице изгубиле су 50 војника, рекао је лидер покрета „Заједно с Русијом“ Владимир Рогов.
14:31 03.04.2024
Главно са новог брифинга руског Министарства одбране:
▪Оружане снаге Русије уништиле су хангар за складиштење дронова и складиште наоружања украјинске војске;
▪Руске оружане снаге су побољшале ситуацију дуж линије фронта на авдејевском правцу, одбиле девет контранапада Оружаних снага Украјине, непријатељ је изгубио око 305 војника;
▪Група „Југ“ је заузела повољније позиције на доњецком правцу;
▪Руска ПВО оборила је 164 украјинске беспилотне летелице, као и две вођене бомбе ЈДАМ;
▪Група „Исток” на јужнодоњецком правцу побољшала је тактичку ситуацију у подручју Водјано у ДНР;
▪Руске оружане снаге су одбиле три напада Оружаних снага Украјине на купјанском правцу, непријатељ је изгубио око 30 људи;
▪Оружане снаге Украјине изгубиле су око 390 војника на доњецком правцу, као и оклопна возила Козак и МаксПро;
▪Оружане снаге Украјине изгубиле су око 155 припадника војске и један систем Град на јужнодоњецком правцу;
▪Од почетка специјалне операције, Оружане снаге Русије уништиле су преко 18,5 хиљада беспилотних летелица Оружаних снага Украјине;
13:28 03.04.2024
Војне испоруке земаља НАТО-а Украјини треба да се врше, не на добровољној, већ на обавезној основи, саопштио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг по доласку на састанак шефова спољних послова земаља алијансе у Бриселу.
„Морамо да променимо динамику наше подршке. Морамо пружити поуздану и предвидљиву безбедносну помоћ Украјини током целог рата. Зато се морамо мање ослањати на добровољне прилоге, а више на обавезе НАТО-а, мање на краткорочну помоћ, више на вишегодишње обавезе“, рекао је он.
11:58 03.04.2024
„Неонацисти свих раса добиће достојан одговор и биће уништени“, прокоментарисала је Марија Захарова нападе украјинских оружаних снага на Белгородску област.
Званична представница руског министарства спољних послова подсетила је на изјаву шефа Главне обавештајне управе Украјине Буданова* (проглашен у Русији за терористу и екстремисту), у којој је истакао да Украјина „има користи од напада на Белгород да би, у најмању руку, постигла ограничен успех“.
„Али само ограничени људи могу да причају тако“, рекла је Захарова.
Дипломата је подсетила да присталице неонациста активно користе западно оружје и нападају цивилне објекте Белгорода.
„Становници Белгорода, као и сви Руси, не могу се сломити и застрашити. А неонацисти свих раса добиће достојан одговор и биће уништени“, рекла је Захарова.
10:27 03.04.2024
Кијевски режим изводи нападе на руску територију, пошто, тренутно, не може да победи на бојном пољу, пише лист „Гардијан“, позивајући се на Вадима Скибицког, заменика начелника Главне обавештајне управе (ГУР) украјинског Министарства одбране.
„Он је рекао да је победа на бојном пољу тренутно немогућа с обзиром на војну надмоћ Русије, недостатак ловаца и артиљеријских граната у Украјини и указао да Кијев нема избора осим да помери бојно поље у позадину непријатеља", објашњава лист.
Према речима Скибицког, Кијев користи модел НАТО-а, који предвиђа да се значајни резултати могу постићи одабиром и уништавањем неколико важних циљева.
Украјинске беспилотне летелице напале су неколико руских рафинерија нафте од почетка марта. Међу њима су фабрике у Нижњеновгородској, Самарској, Рјазањској области и Краснодарском крају. Руске власти су више пута изјављивале да се Украјина претворила у терористичку земљу.
08:15 03.04.2024
Власти Харкова имају конкретне планове да евакуишу становништво из града, рекао је градоначелник Харкова Игор Терехов у телевизијском обраћању.
Према речима начелника града, иако постоје конкретни планови евакуације, власти још не намеравају да их спроведу.
Истовремено, Терехов је рекао да је ситуација у граду мирна.
"Данас не видимо да постоји талас одлива, да људи беже из Харкова, напуштају Харков. У граду нема панике", цитира Терехова локални портал Думка.
Раније је Министарство унутрашњих послова Украјине саопштило да нема разлога за евакуацију становништва из града и околине.
07:20 03.04.2024
Број људи који су потписали уговор са Министарством одбране значајно је порастао у Москви и другим руским градовима, саопштило је руско Министарство одбране.
„У Москви и другим градовима Русије значајно је порастао број људи који желе да служе у Оружаним снагама Русије по уговору. Од почетка ове године, више од 100 хиљада људи је потписало уговор са Оружаним снагама Руске Федерације“, саопштио је ресор.
Истовремено, у последњих недељу и по дана, у регрутним центрима забележен је значајан пораст броја оних који желе да потпишу уговоре за учешће у специјалној војној операцији. Током интервјуа током протекле недеље, већина кандидата је као главни мотив за склапање уговора навела жељу да се освете за погинуле у трагедији која се догодила 22. марта 2024. године у Подмосковљу.
07:16 03.04.2024
Оружане снаге Украјине желе да Славјанск и Краматорск, делови ДНР који се налазе под контролом Кијева, постану градови-самоубице, тамо минирају све објекте социјалне инфраструктуре, рекао је за Спутњик посланик Државне думе Виктор Водолацки.
„То значи да нам је следећи излаз на линију Краматорск-Славјанск-Красноармејск, где сада (главнокомандујући украјинске војске Александар) Сирски припрема такозвану одбрамбену линију како би ови градови постали градови-самоубице“, рекао је Водолацки.
Према речима посланика, Оружане снаге Украјине праве утврђења у којима постављају тешко наоружање у сваки дом, вртић и школу.
„И, наравно, минирају све друштвене објекте како би друштвену инфраструктуру у овим градовима дигли у ваздух пре одласка“, рекао је Водолацки.
Раније је известио да је руским трупама остало још око 500 метара да дођу до граница Часова Јара у ДНР.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала