- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Свађе републиканаца у Конгресу одлажу помоћ Украјини

© Sputnik / Stringer / Уђи у базу фотографијаАмерички Конгрес, Вашингтон
Амерички Конгрес, Вашингтон - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2024
Пратите нас
Постоји могућност да ће Украјина, дуже него што је планирано, остати без помоћи Сједињених Америчких Држава због несугласица у Конгресу, пише Ројтерс.

„Свађе међу републиканцима који контролишу Представнички дом Конгреса и претње да ће бити опозван председавајући Мајк Џонсон са те дужности постали су елемент притиска на њега како би одложио усвајање одлуке о дуго очекиваном закону о помоћи Украјини, Израелу и другим кључним савезницима“, наводи се у чланку.

Истиче се да, с обзиром на то да Кијеву недостаје муниција, његове присталице рачунају на то да ће након двонедељне паузе, Џонсон моћи брзо да прогура пакет помоћи кроз Представнички дом и Сенат на чијем су челу демократе.
Лист пише да републиканци не желе компромисе и траже да се пажња посвети осигурању безбедности америчких граница, као и да се смање трошкови, како би се компензовала помоћ америчким савезницима. То је разлог што они желе да председавајући сачека док се не појави закон који ће добити подршку већине.
Поред тога, неки скептици сматрају да неће бити довољан један месец да се постигне сагласност и да се добије већинска подршка републиканаца. Сезона пред изборе је у јеку, Конгрес има још само неколико продуктивних недеља, а затим ће пажња законодаваца бити усмерена на предизборну кампању, закључује се у чланку.
Лист „Политико“ је недавно објавио да администрација америчког председника Џозефа Бајдена води тајне преговоре са председавајућим Представничког дома Конгреса Мајком Џонсоном о пакету помоћи Украјини у висини од 60 милијарди долара.
Раније, Сенат САД подржао је предлог закона о додељивању помоћи од 95 милијарди Украјини, Израелу и Тајвану без мера за заштиту америчке границе. Од тих 95 милијарди долара, 60 је намењено Кијеву. Тренутно се чека да и Представнички дом усвоји тај закон како би он ступио на снагу.
Погледајте и:
Конгрес САД - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2024
СВЕТ
Западни медији: Бела кућа тајно сарађује са председавајућим Представничког дома о помоћи Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала