- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров стигао у Кину: Предстоје преговори о горућим темама, међу њима Украјина

© МИД РФ / Уђи у базу фотографијаСастанак министара спољних послова Русије и Кине, Сергеја Лаврова и Ван Јиа
Састанак министара спољних послова Русије и Кине, Сергеја Лаврова и Ван Јиа - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2024
Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров стигао је у радну посету Кини. Према саопштењу руског спољнополитичког ресора, министар ће се састати са кинеским колегом Ванг Јијем и разговарати о бројним горућим темама, међу којима је и украјинска криза.
Лавров ће у кинеској престоници боравити до 9. априла. Очекује се да ће министри разговарати и о питањима билатералне сарадње, сарадњи у УН, БРИКС, ШОС, Г20, као и регионалним питањима, укључујући и ситуацији у Азијско-тихоокеанском региону.
Министри ће разговарати и о питањима билатералних односа, тим пре што Москва као најважнији задатак види развој партнерства са Кином. С тим у вези, руски министар је раније истицао да су дипломатски односи, којима се ове године обележава 75 година, на највишем нивоу у историји.
Преговори на тему Украјине ће се одржати месец дана након што је специјални представник кинеске владе за евроазијска питања Ли Хуи посетио Москву, Кијев и Брисел, а боравио је и у Пољској, Немачкој и Француској. Он је у марту изјавио да расте консензус о потреби мировних преговора за решавање украјинске кризе и да је обнављање мира главни приоритет.
Подсетимо, кинеска иницијатива од 12 тачака за регулисање украјинске кризе, представљена је у фебруару прошле године. Према речима Лаврова, та иницијатива тренутно представља најјаснији и најразумнији план за решавање сукоба.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала