- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америка запретила Кини усред Пекинга, а онда се појавио Сергеј Лавров

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаСергеј Лавров и Ван Ји
Сергеј Лавров и Ван Ји - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2024
Пратите нас
Кинеска спољна политика заснива се на дугогодишњем континуитету и зато није изненађење оштар одговор ког је америчка министарка Џенет Јелен добила после претњи санкцијама због сарадње са Русијом, као што није изненађујућа ни топла добродошлица шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову у Пекингу, сматра др Душан Пророковић.
Током посете Пекингу, министарка финансија Сједињених Америчких Држава Џенет Јелен запретила је кинеским компанијама које послују са Русијом да ће сносити озбиљне последице, на шта јој је портпарол Министарства иностраних послова Кине Мао Нинг поручила да сарадња Русије и Кине не треба да буде нарушена и ограничена.
Истог дана Пекинг је посетио руски шеф дипломатије Сергеј Лавров, а одјеци његове посете су потпуно другачији него што су били након посете Џенет Јелен. Тако да се могло чути да су односи Русије и Кине на „невиђеном нивоу“ као и да ће две земље реализовати стратешке задатке њихових лидера.
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2024
СВЕТ
Бела кућа: Нисмо пронашли доказе да Кина пружа директну војну помоћ Русији

Америчко-кинески односи биће још гори

Различите поруке кинсеке дипломатије упућене високим званичницима две велесиле, виши научни сарадник Института за међународну политику и привреду др Душан Пророковић објашњава комплексношћу кинеске спољне политике.
Нарушавање кинеско-америчких односа дуго траје и оно још није достигло свој врхунац, тако да и Американци и Кинези очекују да ће ти односи бити још гори у наредним годинама, каже Пророковић за Спутњик.
„То што сад Џенет Јелен прети Кини делује нама посматрачима са стране драматично али је то у америчко-кинеским односима постало константа. Американци нешто покушавају, Кинези се због тога претерано не узбуђују и то просто иде својим током. Кинези релативизују амерички притисак тако што покушавају да играју већу улогу у неким другим земљама колективног Запада, пре свега у Европској унији и да инвестирају у неке пројекте којима чвршће везују друге земље за себе. Рецимо у Мексико и земље латинске Америке које се налазе у дворишту САД тако да је то крупна, комплексна игра која ће трајати и на коју текуће претње неће утицати.“

Америка не може спречити сарадњу Русије и Кине

Пророковић додаје да не зна какав је био распоред Џенет Јелен током посете Кини уз напомену да не би искључио могућност да је она намерно дошла пре Лаврова кад су Американци сазнали за његов боравак у Пекингу, јер су склони таквим стварима.
„Што се тиче посете Сергеја Лаврова и уопште, односа Русије и Кине, то је резултат њихове тридесетогодишње сарадње. Ни то није од јуче нити они било шта у том погледу импровизују. Русија и Кина су почеле процес стратешког приближавања још 1996. године у оквиру Шангајске петорке, па је Шангајска петорка прерасла у ШОС, па су онда основали РИК, па је тај РИК прерастао у БРИКС. Сад имају читав низ билатералних уговора којима се подиже енергетска и економска сарадња и којима би требало да се стабилизује централна Азија. То је толико разграната сарадња и толико дуго траје да један долазак било кога из САД, поготово Џенет Јелен, не може ту ништа да промени“, закључио је Пророковић.
Пре посете Јеленове Пекингу, из Европске уније стизале су поруке званичном Пекингу да изврши притисак на Русију да оконча сукоб у Украјини. Тако је почетком априла француски министар спољних послова Стефан Сежурне изјавио да Француска очекује да Кина пошаље јасне сигнале Русији у вези са сукобом у Украјини.
Крајем марта, холандски премијер Марк Руте изјавио је после посете Пекингу да ЕУ жели да Кина искористи свој утицај како би „натерала“ Русију да оконча сукоб у Украјини.
Погледајте и:
Кинески председник Си Ђинпинг на конгресу КПК - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2024
СВЕТ
Си поручио: Подржавамо Русију у борби против тероризма
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала