- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Преносиви ракетни систем корнет у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Руска војска ослободила насеље Первомајско у ДНР; Зеленски: Планирамо нову контраофанзиву

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 776. Украјинске снаге су током протеклог дана изгубиле до 940 војника и шест тенкова. Руске снаге су напредовале на доњецком, авдејевском и јужнодоњецком правцу. Украјински дрон-самоубица оборен је у понедељак изнад Запорошке нуклеарке. Дрон је пао на кров шестог енергетског блока електране.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:27 09.04.2024
Украјинска војска у заштитним оделима - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2024
РУСИЈА
Украјинска војска употребила хемијско оружје у ДНР /видео/
21:59 09.04.2024
Зеленски: Украјина има план за нову контраофанзиву
Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је у интервјуу за немачки лист „Билд“ да Кијев већ има план за нову контраофанзиву, али да је за њу потребно више западног оружја.
„Да, имамо план за контраофанзиву“, рекао је Зеленски.
Он је нагласио да су Украјини за офанзивну операцију потребни савремени системи наоружања од иностраних партнера, укључујући САД.
Председник Украјине је додао да се нада да ће његова земља од партнера добити савремене технологије за производњу нових типова наоружања.
20:19 09.04.2024
Швајцарски медији: Бајден планира да дође на конференцију о Украјини
Председник САД Џозеф Бајден планира да учествује у мировној конференцији о Украјини коју организује Швајцарска, саопштио је лист Neue Zürcher Zeitung (NZZ).
19:41 09.04.2024
Експлозије у Одеси, највероватније погођен војни аеродром
У Одеси је највероватније погођен војни аеродром, одакле допире стуб дима, рекао је за Спутњик координатор проруске гериле у Николајеву Сергеј Лебедев.
Украјински медији су раније пренели да је у Одеси одјекнула експлозија. У Одеској области била је објављена ваздушна опасност.
Лебедев је рекао да су ПВО системи Украјине вероватно погођени на подручку Одесе.
18:54 09.04.2024
Руска војска ослободила насеље Первомајско у ДНР
Насеље Первомајско у Доњецкој Народној Републици је ослобођено, руска војска је подигла руску заставу на његовој територији, саопштио је заменик лидера ДНР Јан Гагин.
18:14 09.04.2024
Кавер за интерактивну карту СВО - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2024
МУЛТИМЕДИЈА
Интерактивна мапа на Спутњику: Једним кликом до свих детаља са линија фронта
18:13 09.04.2024
Блинкен: Лондон помаже Кијеву да произведе своје одбрамбене производе
Британске одбрамбене компаније помажу Украјини да производи своја средства за одбрану, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен на прес конференцији након састанка са министром спољних послова Велике Британије Дејвидом Камероном.
„Постоје велике британске одбрамбене компаније, које откривају канцеларије и настављају да раде заједно са нашим украјинским пријатељима, помажући Украјини да производи своја одбрамбена средства“, подвукао је он.
16:58 09.04.2024
Дежурни системи ПВО уништили су у поподневним сатима две украјинске беспилотне летелице изнад територије Белгородске области Русије, саопштено је из руског војног ресора.
16:26 09.04.2024
Погођен завод за ремонт авиона у Харкову
Војно-космичке снаге Русије су авијационим бомбама „ФАБ“ гађале завод за ремонт авиона у Харкову, рекао је за Спутњик координатор николајевске проруске гериле Сергеј Лебедев.
Према његовим речима, две бомбе су успешно погодиле своје циљеве.
На територији завода производиле су се беспилотне летелице, а ту су се налазила и подземна складишта.
16:17 09.04.2024
Федерални дворац (Парламент) у Берну - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2024
РУСИЈА
Русија неће учествовати на самиту о Украјини у Швајцарској
16:17 09.04.2024
„Лењинградски хотел“ у Москви - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2024
РУСИЈА
Москва: Американци врбују чланове нарко-картела за учешће у украјинском сукобу
16:07 09.04.2024
Америчка војска под заставом - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2024
СВЕТ
Америчка војска: САД предале Украјини заплењено оружје намењено Хутима
13:19 09.04.2024
Немачки одбрамбени концерн „Рајнметал“ саопштио је да ће Украјини ове године испоручити додатну партију од 20 борбених возила пешадије „мардер“ по налогу немачке владе.
Вредност наруџбине је неколико десетина милиона евра, прецизирали су из компаније. У саопштењу на сајту компаније се додаје да је наручена верзија борбених возила пешадије опремљена ласерским даљиномерима.
Украјинске снаге већ су добиле више од 100 „мардера“ у оквиру директних испорука и програма размене, наглашава „Рајнметал“.
13:03 09.04.2024
Најважније из новог брифинга руског Министарства одбране:
Оружане снаге Украјине изгубиле су на доњецком правцу више од 480 војника, као и артиљеријско оруђе „краб“;
Оружане снаге Русије су током претходног дана побољшале положај дуж линије фронта на јужнодоњецком правцу, а украјинске снаге изгубиле су готово 110 војника;
Руске снаге уништиле су украјинско складиште муниције на херсонском правцу;
Оружане снаге Русије су на доњецком правцу заузеле повољније положаје, уништиле јединице Оружаних снага Украјине, укључујући код Часовог Јара;
ПВО Русије је током претходног дана оборила 236 украјинских дронова, противбродску ракету „нептун“ и 5 „хајмарса“;
Оружане снаге Русије побољшале су тактички положај и одбиле 11 контранапада Оружаних снага Украјине на авдејевском правцу. Украјинске снаге изгубиле су на овом правцу током протеклог дана готово 240 војника.
12:43 09.04.2024
Немачке резерве ПВО система „патриот“ у циљу могуће предаје Кијеву су исцрпљене, признала је немачка министарка спољних послова Аналена Бербок.
„Нажалост, резерве наших система ‘патриот’ практично су исцрпљене и зато сам на састанку шефова спољних послова чланица НАТО-а још једном ставила до знања да је потребна провера свих система ‘патриот’ у Европи и свету, као и да ће Берлин учинити све да добије ове системе за Украјину“, поручила је Бербок.
Она је додала да Немачка и њени савезници планирају да проуче све могућности оснивања посебног фонда у ту сврху.
Немачка министарка је, такође, истакла да се нада да ће на састанку министара спољних послова Г7 моћи да буду дате отворене информације о овом питању.
11:39 09.04.2024
11:33 09.04.2024
Украјински дрон напао је зграду са јединственим центром за обуку Запорошке нуклеарне електране. У нападу нико није повређен, јавила је прес-служба ове станице на свом Телеграму.
У саопштењу се истиче да су напади Оружаних снага Украјине директно кршење седам принципа нуклеарне безбедности и пет безбедносних принципа Запорошке нуклеарне електране, које је установила Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) у Савету безбедности УН.
09:51 09.04.2024
Кина би требало да сарађује са неким земљама на решавању сукоба у Украјини и да игра „одлучујућу улогу“ у развоју мировног решења заснованог на Повељи УН, сматра француски амбасадор у Кини Бертран Лортолари.
„Верујемо да Кина треба да има одлучујућу улогу и мора да ради са свима нама на проналажењу мировног решења заснованог на Повељи УН“, рекао је он за „Саут Чајна морнинг пост“ одговарајући на питање о сарадњи Француске и Кине.
Према његовим речима, Француска је током протекле две године одржала неколико консултација са Кином по питању решавања сукоба у Украјини, укључујући и на највишем нивоу. Амбасадор је с тим у вези посебно поменуо састанак одржан 1. априла између француског министра за Европу и спољне послове Стефана Сежурнеа и његовог кинеског колеге Ванг Јија.
Дипломата је позвао да се нађу начини за „спречавање директног или индиректног доприноса руској војној економији“. Према његовом мишљењу, потребно је обезбедити да „ниједна компанија на свету не испоручује оружје и кључне технологије руским оружаним снагама“.
08:32 09.04.2024
08:31 09.04.2024
Руске оружане снаге погодиле су енергетски систем Дњепродзержинска (сада Каменско) у Дњепропетровској области Украјине, изјавио је за Спутњик координатор николајевског проруског покрета у илегали Сергеј Лебедев, позивајући се на своје колеге.
Он је напоменуо да се у Дњепродзержинску налази много предузећа која раде за војну индустрију и много складишта, укључујући и складишта горива и мазива.
Такође је додао да су током ноћи руске снаге извеле напад на војну луку у граду Очаков у Николајевској области.
Лебедев је навео и да је ноћас уништено место размештања украјинских снага у центру Полтаве.
Према његовим речима, у Сумској области руске снаге погодиле су штаб територијалне одбране, а пре тога су уништиле ракетни систем и складиште муниције.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала