- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кина позвала УН: Покрените међународну истрагу напада на „Северне токове“

© AP Photo / Swedish Coast Guard via APМесто цурења гаса на гасоводу "Северни ток" у Балтичком мору
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у Балтичком мору - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2024
Пратите нас
Кина позива да се покрене међународна истрага терористичког напада на гасоводима „Северни ток“, изјавио је заменик сталног представника Кине у УН Генг Шуанг.
„Поново позивамо да се оперативно покрене међународна истрага под руководством УН, како би се утврдила и чула истина. Позивамо релевантне земље да се активно ангажују и сарађују са Русијом у заједничкој истрази“, рекао је кинески дипломата.
Огласио се и стални представник Русије у УН Василиј Небензја који је истакао да су сви захтеви Русије, упућени западним земљама о сарадњи на истрази терористичких напада на гасоводима – игнорисани.
Он је подсетио да је Русија недавно поново предложила да Савет безбедности УН усвоји саопштење председника СБ на тему терористичког напада, али да су западне земље саботирале рад на документу.
„Током читавог периода рада на тексту, западне колеге су се убедљиво разоткриле и показале да апсолутно нису заинтересовани за то да одговорни за експлозије на 'Северним токовима' буду пронађени и кажњени. Нема другог објашњења за њихово понашање“, оценио је руски дипломата.
Међутим, он је поручио да кривци за терористичке нападе на гасоводе неће избећи одговорност.
„Желим да вас уверим да починиоци, колико год се трудили, неће избећи одговор. Наша земља ће наставити у те сврхе да користи све инструменте који су нам на располагању. Позивамо све разумне државе које немају везе са терористичким нападом на 'Северни ток' да подрже те напоре“, рекао је Небензја.

Инцидент на гасоводима

Компанија „Норд стрим 2 АГ“ је 26. септембра 2022. године саопштила да се на једном од кракова „Северног тока 2“ (напуњеног техничким гасом након изградње) догодила ванредна ситуација у водама Данске у близини острва Борнхолм, праћена наглим падом притиска. Узроци нису познати, увиђај је у току, прецизирали су из компаније. Затим је оператор гасовода „Северни ток“, „Норд стрим АГ“, пријавио да је смањен притисак на оба крака (рад гасовода прекинут је крајем августа, али је он остао напуњен гасом). Узроци такође нису познати.
Рад гасовода „Северни ток“ обустављен је крајем августа исте године због проблема са ремонтом „Сименсових“ турбина изазваних санкцијама Запада. Међутим, гасовод је остао напуњен гасом.
Погледајте још:
Генеральная прокуратура РФ - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2024
РУСИЈА
Москва тражи од западних земаља да истраже терористичке нападе на Русију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала